2015 metais biurokratinio aparato išlaikymas Lietuvoje kainavo daugiau kaip 700 mln. eurų

2015 metais Vyriausybės, ministerijų ir joms pavaldžių įstaigų darbuotojams išleista rekordinis kiekis valstybės biudžeto lėšų – 726 milijonai eurų, tai yra net 43 milijonais eurų daugiau nei 2014 metais. Ir nors gyventojų kiekvienais metais Lietuvoje mažėje, o Vyriausybė sakosi, kad reikia efektyvinti biurokratų aparatą, 2015 metais Valstybės tarnyboje dirba rekordinis kiekis žmonių – 71 000 darbuotojų.

Seimo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė žurnalistams sakė, kad išlaidos kiekvienais metais didėja, o metų gale žymiai padaugėja išmokų ir priedų darbuotojams.

„Metų gale atsiranda priemokos įvairios, premijos, kad paskatinti savo darbuotojus, kad jie būtų geri ir lojalūs vadovams“, – šį trečiadienio vakarą 19 val. 30 min. LNK laidoje KK2 pasakos Seimo narė.

„Tendencingai kiekvienais metais išlaidos didėja. Ir kiekvieną kartą ministerijos ir Vyriausybė sako „stop“, oficialiai pranešimą darom, kad nustojam išlaidauti, mažinam tarnautojų skaičių ir pradedame taupyti, subalansuojame biudžetą. Ir mane, kaip audito komiteto pirmininkę, iš tikrųjų tas šokiruoja, amžinas pažadų dalinimas“, – apie valstybės lėšų švaistymą kalbės Seimo narė J. Vaickienė.

Darbo užmokesčio priedais labiausiai švaistėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri darbuotojų skatinimui išleido 349 tūkstančius eurų. Tik po mokytojų streiko jiems atlyginimus pakėlusi Švietimo ir mokslo ministerija premijoms per 2015 metus skyrė 262 tūkstančius eurų.

Pinigais pasišvaistė ir Nacionalinė žemės tarnyba, kuriai vadovavo prie vairo neblaivi sulaikyta Daiva Gineikaitė. Ši įstaiga darbuotojų premijoms išleido beveik pusę milijono eurų.

Vien tarnybinio transporto išlaikymui 2015 metais buvo išleista beveik 41 milijonas eurų. Ekonomistė Aušra Maldeikienė sakys, kad tai neadekvatus skaičius.

„Yra nepaprastai didelis parkas automobilių, kam šitoje valstybėje reikalingas tarnybinis automobilis? Atvažiuoti iš darbo į namus? Visiškai nereikalinga. Yra šalių, ir labai turtingų, kur net ministrai automobilių neturi. Jų atlyginimai tokie, kad jie savo negali nusipirkti?“, – klaus A. Maldeikienė.

Komandiruotėms ministerijos per 2015 metus išleido 12 600 000 eurų. Daugiausia keliavo Krašto apsaugos ministerijos valdininkai, kuri išleido 5 200 000 eurų.

Visą reportažą apie valstybės tarnautojų išlaidas žiūrėkite šį trečiadienio vakarą 19 val. 30 min. laidoje KK2 per LNK.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: