2020-ieji – laikas iš naujo pažinti Molėtus

Molėtiškiai ir dažnas svečias žino, kad Molėtuose galima ne tik ramiai mėgautis gamtos apsuptimi, bet ir pasinerti į nuotykius aktyviai leidžiant laisvalaikį, keliaujant lankomų objektų maršrutais, dalyvaujant edukaciniuose užsiėmimuose. O kas naujo Molėtų padangėje laukia 2020-aisiais metais? Greta šimtų ežerų ir šiemet netils muzika, molėtiškių ir krašto svečių juokas bei pasakojimai. Tradicinių renginių sąrašas šiemet pasipildo visai Lietuvai svarbiomis sukaktimis ir keletu naujienų. Dar daugiau renginių Molėtuose ir kaimų bendruomenėse galima rasti: www.infomoletai.lt/renginiai/

Ežerų žvejybos muziejuje (Mindūnai, Molėtų raj.) vyks tradicinė 25-oji Žiemos žūklės ir Užgavėnių šventė, pritraukianti ne tik žvejus, bet ir gamtos mylėtojus. Įprastai per Užgavėnes žiemą vejame iš kiemo, o šiemet šventės lankytojai tikrame ežerų krašte kviečiami šią žiemą – sužvejoti. Vasario 22 d. Ežerų žvejybos muziejaus kieme įsisuks tikras Užgavėnių šėlsmas. Esant palankioms oro sąlygoms ant Kamužėlio ežero ledo vyks žūklės ir ekečių gręžimo varžybos, o ant Baltųjų Lakajų ežero bus demonstruojamas Lietuvos Nematerialaus kultūros paveldo vertybės statusą turintis Senovinis stintelių ir seliavų gaudymas sukant „bobas“.

Žiemos žūklės šventė. Nuotraukos autorius Vladimiras Suchodumcevas

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginių ciklą Molėtuose balandžio 24 d. užbaigs 15-oji Mažoji knygų mugė. Tai visą dieną Molėtų Viešojoje bibliotekoje trunkanti šventė, kurios lankytojams suteikiama galimybė ne tik susitikti su žinomais kūrėjais ar leidėjais, bet ir įsigyti naujausius Lietuvos leidyklų leidinius.

Senojo baltų tikėjimo tęsėjai romuviai šiemet jau 24-tą kartą švęs didžiąją pavasario – pirmosios žalumos šventę Molėtų rajone. Kaip įprasta, Jorė švenčiama paskutinįjį balandžio savaitgalį susirenkant protėvių šventomis laikytose vietose. Nuo 1997 metų Jorės šventės vieta – Lenktinio ežero pakrantėje įsikūrusi Molėtų krašto muziejaus Etnografinėje sodyboje ir Dangaus šviesulių stebykloje Kulionių kaime.

Jau tampa įprasta Molėtų vasaros sezoną pradėti žygiu. Praėjusiais metais Vasaros turizmo sezono atidarymo žygis nusitęsėMolėtų miesto gatvėmis ir apylinkėmis, o šiemet gegužės 1-ąją žygio trasa persikels į Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus apylinkes. Tokios kelionės organizatoriai kvies pasivaikščioti, susipažinti su turizmo naujienomis Molėtuose, pasivaišinti molėtiškių ruoštais patiekalais ir sulaukti ne vienos staigmenos.

2020-ieji svarbūs ir Lietuvos etnokosmologijos muziejui. Šiemet, minint 30 metų muziejaus veiklos jubiliejų, planuojama visuomenei atverti unikalių kosmonautikos eksponatų iš Kijevo politechnikos instituto muziejaus parodą.

Vasaros sezono atidarymo žygis Molėtuose. Nuotraukos autorė Justina Čereškaitė

Molėtų krašto muziejus bendradarbiaudamas su Jerzy Giedroyc dialogo ir bendradarbiavimo forumu organizuoja tarptautinę konferenciją Videniškiuose „Kunigaikščių Giedraičių vaidmuo tarptautinio dialogo vystyme“, kuri įvyks gegužės 4-5 d.

Didžiausia šalies šunų mylėtojų organizacija – Lietuvos kinologų draugija (LKD) gegužės 30-31 d. Radžiūnų aerodromo teritorijoje organizuos dvi tarptautines šunų parodas „Baltijos nugalėtojas“ ir „Molėtų mero taurė“. Parodų išvakarėse, gegužės 29-ąją, ten pat vyks trylika specializuotų šunų parodų. Visas tris parodų dienas veiks didelė zoologijos prekių mugė, kur parodų lankytojai galės ne tik įsigyti lauktuvių savo augintiniams, bet ir pasikonsultuoti šunų mitybos, priežiūros klausimais. Šeimoms ir jauniesiems šunų mylėtojams bus įrengta atskira erdvė, kur LKD Mokymo centro komanda kartu su kinologijos savanoriais organizuos edukacinius užsiėmimus, veiks kūrybinės dirbtuvės vaikams.  

Tarptautinės muziejų dienos progai skirta akcija Muziejų naktis šiemet vyks gegužės 16 d. Šiemet Molėtų krašto muziejus jungiasi prie „Lietuvos muziejų kelio“, kurio 2020-ųjų tema – „Lietuvos kraštovaizdžiai: kalnų ir kalvų kultūriniai reginiai“ ir tądien kvies dairytis nuo Kaldinių kalvos, kur dabar įkurta Molėtų astronomijos observatorija.

Taip pat, nuo gegužės 16 d. lankytojams duris atvers atnaujinta pagrindinė Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus ekspozicija. Svečiai jau galės apsilankyti naujame kosminiame laukiamajame, pamatyti atnaujintas „kosmines“ muziejaus erdves. Tikimasi, jog baigus muziejaus atnaujinimo darbus  stebėjimuose galės dalyvauti didesnis lankytojų skaičius.

Birželio-rugpjūčio mėnesiais žiūrovų ir praeivių lauks Muzikiniai ketvirtadieniai MolėtųSkulptūrų parke. Pastovėlio ežero scenoje vakariniuose koncertuose pasirodys ne tik Molėtų kultūros centro, bet ir kaimyninių rajonų kolektyvai. Ežeru nuvilnijančios melodijos praskaidrins ne vieną besiilsinčiųjų Molėtuose vasaros vakarą. 

Ilgiausios dienos Molėtų krašte tęsis ir po Joninių šventės. Birželio 27 dieną nuo ankstaus ryto iki vėlyvos nakties didžiausia Molėtų miesto šventė pasklis po įvairias miesto erdves. Molėtiškių ir miesto svečių lauks koncertai,  šventinės mugės, parodos, edukacijos ir kitos pramogos, o į Molėtų vasaros estradą šventės dalyvius sukvies baigiamasis renginys – Donato Montvydo koncertas.

Molėtų miesto šventė. Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro informacija

Liepos 6-ąją viso pasaulio lietuviams ruošiantis vienu metu giedoti „Tautišką giesmę“, Molėtai ją giedoti kvies Dubingiuose. Tegul Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną Lietuvos himnas nuaidi išskirtinio grožio aplinkoje nuo Dubingių Pilies kalno, apjuosto ilgiausiu Lietuvoje – Asvejos ežeru. Dubingių piliavietė – ankstyvosios Lietuvos istorijos simbolis, siejamas su garsiąja Radvilų gimine. Simboliška, jog Lietuvos valstybės diena bus švenčiama būtent čia.

Sąmoningo gyvenimo būdo festivalis „Masters of Calm“ įvyks liepos 24 – rugpjūčio 2 d. Asvejos regioninio parko pušyne, blaivioje mokymų ir stovyklavimo erdvėje „Auksinė giria“. Jo metu daugiau kaip 70 lektorių iš viso pasaulio dalijasi žiniomis dvasingumo, sveikatingumo, psichologijos, santykių šeimoje, finansų planavimo ir kitomis temomis. Šių vasaros atostogų gamtoje misija – sukurti aplinką, kurioje susirinktų žmonės, siekiantys tikslingai dalintis savo žiniomis ir padėti vieni kitiems tobulėti. „Masters of Calm“ programa po paskaitų nesibaigia – vakare dalyvių laukia koncertai, teatriniai pasirodymai, šokiai ar gongų garsai.

Master of Calm festivalio nuotrauka. Nuotraukos autorius Rytis Šeškaitis

Šiais metais jau 19-ąjį kartą organizuojamas Sakralinės muzikos festivalis „Šlovinkime Viešpatį stygomis ir dūdomis“. Klausytojai vėl bus kviečiami pasiklausyti profesionaliosios muzikos atlikėjų – solistų, kamerinių orkestrų ar chorų iš Lietuvos ir užsienio. Festivalis, užaugęs po Molėtų šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios skliautais, šiemet žiūrovus ir klausytojus pakvies į naujas erdves. Rugsėjo – lapkričio mėnesiais festivalio koncertai vyks ir naujojoje Dubingių šv. Jurgio bažnyčiose, ir Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje.

Lapkričio 21 d. Giedraičių miestelyje, Molėtų rajono savivaldybės įstaigoms bendradarbiaujant su nevyriausybinėmis organizacijomis, Lietuvos šauliais ir Lietuvos kariuomene, bus minimos 100-osios kovų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę ties Giedraičiais metinės.

Kalėdos Molėtuose kasmet sužimba vis naujomis šviesomis. Šiais metais Molėtų pakrantės ir padangė vėl nušvis kalėdiniais žiburiais. Kokių Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpio Molėtuose reikėtų laukti? Laimingo ir šviesaus! Tą molėtiškiai tikrai pažada.

Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro informacija.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: