2021-ieji interjere: retro ir utilitarizmas grįžta į madą

Pandemija paveikė daugelį sričių, viena iš jų – šių metų interjero dizaino tendencijos. Ekspertų sudaryta spalvų prognozė 2021-iesiems atspindi žmonių norą jaustis saugiai bei užtikrintai, o namuose kurti malonaus komforto jausmą. Interjero dizainerė Anna Ilmere kartu su „Pigu.lt“ prekybos centru internete apžvelgia tai, kas šiais metais bus itin aktualu interjeruose. Jos teigimu, dizaine vyraus tiek sodrūs, tiek neutralūs atspalviai, ryškūs piešiniai ir modernios medžiagos, o stiliuje – aštuntojo dešimtmečio ir retro nuotaikos.

Nostalgijai kurti – pilkai mėlyna spalva

Pasak A. Ilmere, šie metai pasižymės neutraliais tonais, o spalvų paletės atitiks kelias temas. Viena jų – šiltos baltos, neutralios, pilkai mėlynos spalvų kombinacijos su burgundiškais akcentais ir vandenyno mėlynumo atspalviais. Kartu su šviesiai pilkais ir alyvinės žalios tonais šie atspalviai sukurs ramią, subalansuotą atmosferą. O štai pilkas fonas suteiks komforto ir saugumo jausmą, padės sukurti modernų ir švelnų įvaizdį.

Geltoni ir žali atspalviai – ramybei ir harmonijai

Mėgstantiems šiltesnius tonus, dizainerė pataria rinktis geltonų ir žalsvų atspalvių kombinacijas su rusvomis (smėlinėmis, šviesiai rudomis) bei švelniai alyvinėmis spalvomis. Ši paletė – įkvėpta gamtos ir sieks atitraukti dėmesį nuo smarkiai skaitmenizuotos aplinkos, išryškindama joje švelnius, natūralius atspalvius, tokius kaip samanų, ciberžolės ir citruso. Interjere jie puikiai derės su medienos elementais, kartu sukurdami gamtos artumo jausmą. Erdvei užpildyti bus naudojami apvalūs ir švelnūs objektai.

Drąsesniems – retro spalvų deriniai

Siekiant sukurti šiek tiek daugiau ekstravagancijos turintį interjerą, galima rinktis neutralias šiltų spalvų kombinacijas su sodriomis spalvomis, pavyzdžiui, mėlyna, koraline, rožine, rūdžių spalva ir terakota. „Šios spalvos turi subtiliai žaismingą aštuntojo dešimtmečio dizaino inspiruotą retro efektą, kuris padeda sukurti eklektišką naujų ir senų elementų derinį, suteikiantį erdvei džiugų bei energingą įvaizdį. Tokiems interjerams tiks šviesios kompozicijos, įkvėptos art deco ir pop art stilių. Šįmet tiek interjero detalėse, tiek balduose taip pat bus populiarios žaismingos formos su ryškiomis, ekspresyviomis tekstūromis“, – sako A. Ilmere.

Tačiau norint išlaikyti balansą, svarbu atsiminti, kad mažiau yra daugiau. Neutralus baltas fonas puikiai tiks žaidimams su spalvomis ir skirtingiems paviršiams subalansuoti, pavyzdžiui, šaltam betonui ir šiltam medžiui derinti.

2021-ųjų „Pantone“ spalvos – pilka ir geltona

Interjero dizainerė pripažįsta, kad pilka ir geltona – įdomus spalvų derinys dizaine. Tai – šviesi ir tuo pačiu paprasta kombinacija, kadangi saulėta geltona spalva puikiai dera su iš pažiūros „nuobodžia“ pilka. Šių spalvų sąveika yra dalinai susijusi su inovacijomis bei intuicija, taip pat –išmintimi, patirtimi ir intelektu. Ji įkvepia ir skatina judėti pirmyn, pažvelgti į situaciją kitu kampu.

„Pantone“ sudėjo šias dvi spalvas kartu tam, kad parodytų, kaip skirtingi elementai gali derėti tarpusavyje, sukurdami optimistinį ryšį. Tai – tarsi spalvų istorija, raginanti susimąstyti giliau ir žadanti kažką saulėto bei džiugaus. Laimės ir vienybės žinutė taip pat suteikia vilties. Manau, kad šiomis dienomis tai aktualu mums visiems“, – sako A. Ilmere.

Aplinkai draugiškų medžiagų įsitvirtinimas

Ekologiški, aplinkai draugiški sprendimai ir perdirbtų medžiagų panaudojimas baldų gamyboje jau tapo nekintančia interjero vertybe. Anna Ilmere teigia, kad ir šiais metais žalingų padarinių nesukeliančios gamintojų iniciatyvos bus paklausios. Dizaineriai eksperimentuos ieškodami neįprastų, naujų sprendimų, paremtų perdirbimu, alternatyviomis technikomis ir subalansuotu požiūriu į gamtą bei technologijas. Natūralių medžiagų, tokių kaip jūros dumbliai, bambukas ar kukurūzai, pasitelkimas jau būdingas modernių baldų detalių ir dekoro gamybai.

Tačiau vienas svarbiausių prioritetų visoms industrijoms bus sumažinti plastiko naudojimą ir perdirbti jau turimus išteklius. Šių gamtą teršiančių atliekų perdirbimas – jau plačiai paplitusi tendencija funkcionalių ir modernių baldų detalių gamyboje.

Prašmatnios ir neįprastos retro formos grįžta į baldų madą

Dauguma šių metų tendencijų semiasi įkvėpimo ir iš praeito amžiaus 6–7 dešimtmečių. Tuo laikotarpiu dominavo ryškūs raudoni atspalviai ir šviesiai geltoni, oranžiniai, žali, rudi tonai. Dizainerė A. Ilmere pabrėžia, kad 2021-aisiais taip pat bus svarbu atkreipti dėmesį į neįprastas tekstūras, paveikslus ir piešinius ant objektų ar baldų paviršių. Bus populiarūs ir baldai, pasižymintys švelniomis, apvaliomis formomis, pavyzdžiui, lovos su minkštu audiniu apmuštu galvūgaliu. Jų sukurta atmosfera suteiks interjerui komforto ir elegancijos jausmą.

Modernios medžiagos interjere

Kalbant apie interjero apdailą, pasak specialistės, auksas ir žalvaris išlieka aktualūs, o juoda bronza bus naudojama atskiriems elementams – figūroms, meno kūriniams ar modernioms kompozicijoms. Natūralių medžiagų paklausa taip pat didės. Dizaineriai stengsis rasti kompleksiškas ir sofistikuotas tekstūrų kombinacijas, pavyzdžiui, derins medieną ir kvarcą ar marmurą arba keramiką su betonu ir metalu.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: