Lidl nuotr.

Atgal į mokyklą: žaismingos ir skanios užkandžių dėžutės – sėkmingiems mokslams

Šią savaitę tūkstančiai vaikų visoje Lietuvoje sugužėjo į mokyklas, kur jų laukia naujos žinios, prasmingos veiklos ir įdomus laikas su bendraamžiais. Neatsiejama mokyklinės kasdienybės dalis – užkandžių dėžutės, į kurias nugula patys įvairiausi gardumynai. Prasidėjus rugsėjui, sveikatos priežiūros specialistai pataria jose komplektuoti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, ir tai daryti kuo įdomiau, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Vaikai mėgsta vaisius, bet ne visada

Nors tėvai ir globėjai stengiasi į savo vaikų mitybos racioną įtraukti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, jiems ne visada tai pavyksta padaryti. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro ekspertai įvardija bent kelias priežastis, kodėl vaikai bodisi šviežių gėrybių, viena kurių – skoninės savybės. Net iš pažiūros vienodi vaisiai gali turėti skirtingus skonius, o ir kai kurių produktų, pavyzdžiui, slyvų, skonis gali ne itin patikti ragautojams.

Kita priežastis – vaisių ar daržovių tekstūra. Jeigu vieni vaikai tiesiog dievina bananus, kitiems jie gali nepatikti dėl savo glitumo. Jiems gali nepatikti ir vizualinis kai kurių šviežių gėrybių patrauklumas, pavyzdžiui, natūralios rudos dėmelės ant obuolių, susidarančios nuo mikro pažeidimų. Galiausiai, nesveiko maisto įtaka – dar viena priežastis, kodėl švieži vaisiai ir daržovės ne visada atsiduria vaikų mitybos racione. Dėl ryškių skoninių savybių, taip pat patrauklių pakuočių, perteklinio cukraus ar druskos kupini užkandžiai labiau nei sveikatai palankus maistas patraukia vaikų dėmesį.

Misija – įmanoma: vaikai gali suvalgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių

Kaip pataria Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai, vaikus paskatinti valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių verta pasitelkiant linksmas formas ar personažus. Pavyzdžiui, panaudojus sausainių pjaustykles, šviežio agurko griežinėliai gali pavirsti žvaigždėmis. Taip pat galima daržoves lėkštėje sudėti vaivorykštės forma.

Bene geriausia paskata suvalgyti daugiau šviežių gėrybių – įtraukti vaikus į maisto gaminimą. Yra žinoma, kad vaikai dažniau valgo tai, ką patys padeda paruošti. Vaisių, daržovių parinkimas ir nuplovimas, pagalba juos pjaustant ar ruošiant sveikatai palankų kokteilį – būdų yra įvairių.

Kiekvieną dieną stengtis suvalgyti bent 250 g daržovių ir 150 g vaisių gali būti lengviau, kai vaikams pasiūloma jų įvairovė. Tai gali būti tiek skirtingų formų šviežios gėrybės, tiek ir skirtingi padažai, paskaninantys daržoves.

Įvairūs tyrimai taip pat rodo, kad įprotį valgyti pakankamai šviežių vaisių ir daržovių vaikams gali išugdyti jų tėvai ar globėjai, patys besimėgaudami jais. Todėl „Lidl“ ekspertai pataria pasirūpinti, kad vaisiai ir daržovės taptų įprasta šeimos patiekalų dalimi.
Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai tinka į užkandžių dėžutes?

Jei jau pradėjote sudarinėti kasdienių patiekalų meniu, įtraukiant daugiau šviežių vaisių ir daržovių, įterpkite vietos jiems ir užkandžių dėžutėse. Vaikai mokykloje vidutiniškai praleidžia nuo 5 iki 7 ar net 8 valandų, tad praalkti jiems – nesunku.

„Sudarant vaikams užkandžių dėžutę į ugdymo įstaigą, svarbu atkreipti dėmesį, kokie maisto produktai joje yra. Rekomenduojama užkandžių dėžutę sudaryti tokiu principu: 50 proc. – maistas, kuris yra maistingas ir mano vaikas dažniausiai jį valgo (pagrindinis patiekalas iš baltymų, angliavandenių ir riebalų); 25 proc. – maistas, kuris yra sveikatai palankus ir kurį norėčiau, kad mano vaikas valgytų (nuplautos, supjaustytos daržovės); 25 proc. – maistas, kuris pradžiugins mano vaiką (vaisiai, uogos ar jų desertai)“, – sako Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ visuomenės sveikatos koordinatorė Aušra Blažytė.

Klasikinė užkandžių dėžutės daržovė – morkos. Jos – traškios ir saldžios, todėl taip mėgstamos vaikų. Nulupkite jas ir supjaustykite lazdelėmis, kad užkandžiauti būtų dar lengviau.

Morkų saldumą puikiai paįvairins agurkų gaivumas ir švelnumas. Daug vandens ir maistingųjų medžiagų sukaupusi daržovė mėgstama tiek griežinėliais, tiek ir lazdelėmis, o ir dera su humusu ar kitu sveiku padažu.

Užkandžių dėžutes verta papildyti ir mažais pomidoriukais. Kąsnio dydžio gėrybėms papildomo paruošimo nereikia, o vaikai mėgausis saldžiarūgščiu skoniu.

Ryškiu skoniu bei spalvomis pasižymi ir paprikos. Supjaustykite jas juostelėmis ir patiekite su vaiko mėgstamu padažu, arba leiskite skanauti vienas.

Desertui ar saldžiam, bet sveikatai palankiam užkandžiui patartina rinktis uogas bei vaisius, pavyzdžiui, obuolius. Jie – lengvai valgomi ir greitai nesugenda. Supjaustykite juos skiltelėmis – būtinai palikite odelę ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad jos neparuduotų.
Kitas puikus pasirinkimas – bananai ir apelsinai. Abu vaisiai – skanūs, saldūs, o ir valgyti – patogūs. Apelsinus galite nulupti ir į dėžutę sudėti skilteles, o bananą įduokite visą.

Braškės, mėlynės, avietės – populiarus pasirinkimas užkandžių dėžutėse. Šios uogos turi daug maistingųjų medžiagų, jas lengva supakuoti, o vėliau – ir valgyti. Tik prieš dedant jas į dėžutę, nuplaukite ir nusausinkite.

Kalbant apie uogas, vaikai paprastai mėgsta ir pačias didžiausias uogas – arbūzus. Juos, taip pat ir melionus supjaustykite kubeliais ir supakuokite į sandarų indą, kad neišsipiltų sultys.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: