Receptai - 2020-11-02

Daniški sumuštiniai su jautiena ir putpelės kiaušiniais

Danijoje sumuštinis – tai restorano patiekalas

Skandinavijoje, kaip ir daugelyje rytų Europos šalių, populiariausi „vieno sluoksnio“ (angl. open sandwich) sumuštiniai su tamsia rugine duona. Tačiau nors jų kilmė siejama su vargingų darbininkų maistu, šiandien tokie sumuštiniai įtraukiami į prabangiausių restoranų meniu.

„Skandinavų šalyse populiari tamsi ruginė „rugbrød“ duona, pasižyminti sunkiu ir sodriu skoniu, dažnai pagardinta sėklomis ar grūdais. Ši jos tekstūra lemia tai, kad tokia riekė tampa puikiu pagrindu intensyvaus ir išraiškingo skonio – rūkytiems, marinuotiems – ingredientams. Šiuo atžvilgiu lietuviai panašiausi į danus ir švedus, nes mes taip pat dažnai renkamės tokius duonos gaminius ir derinius, tačiau Skandinavijoje – tai tikrų tikriausias nacionalinis pasididžiavimas”, – teigia „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

Vadinamieji „smørrebrød“ tokie populiarūs, jog kuriasi specializuoti šių sumuštinių restoranai, siūlantys šimtus skirtingų „smørrebrød“ variacijų. Be to, tokio sumuštinio nevalia valgyti rankomis einant gatvėje – jis valgomas tik lėkštėse, naudojantis įrankiais.

4 sumuštiniams reikės: 4 jautienos maltinių, 4 ruginės duonos riekelių su sėklomis, 2 marinuotų burokėlių, 4 putpelės kiaušinių, 2 raugintų arba marinuotų agurkėlių, 4 v. š. česnakinio padažo, šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį, 2 a. š. sviesto.

  • Jautienos maltinius kepkite kepsninėje ant žarijų arba keptuvėje su įkaitintu aliejumi po 3,5 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Gardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  • Ant duonelių tepkite sviesto ir česnakinio padažo. Ant jo dėliokite plonai pjaustytus marinuotus burokėlius.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną atsargiai įmuškite putpelių kiaušinius. Priklausomai nuo jų dydžio, šie iškeps vos per vieną minutę. Iškeptus kiaušinius dėkite ant burokėlių, gardinkite stambia druska ir šviežiai maltais pipirais.
  • Gardinkite smulkiai pjaustytais agurkėliais, puoškite krapų šakele.

AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: