GE DIGITAL CAMERA

Dembavos progimnazijos muziejuje prisiminti Advento valgiai

Dembavos progimnazijos mokiniai yra šiuolaikiški. Pamokose jie dažniausiai mokosi iš vadovėlių ir virtualios aplinkos, bet po pamokų skuba įgytas žinias išbandyti realiame gyvenime.

Antrokai į mokyklos jaunųjų tyrėjų gretas įsijungė dar būdami pirmokais. Kosto močiutės darže pavasarį pasisodinę bulvių, jas stebėjo, augino, tyrinėjo, o rudenį nuėmė gausų derlių.

Šeštokai gamtos pamokose mokėsi pažinti naudingąsias bakterijas, žingeidžiausi pasilikę po pamokų jas augino. Visą savaitę raugino burokėlius, morkas, pieną stebėdami bakterijų dauginimąsi. Išbandytas ir blogųjų bakterijų atsparumas fitoncidams. Nė viena bakterija neatsilaikė prieš visiems žinomus, bet retai ant stalo pasirodančius juoduosius ridikus.

Tikybos pamokose mokiniai pasakojo iš tėvų, senelių, prosenelių perimtus Advento papročius.

O kad visus dalykus sujungtų į vieną, nutarė surengti Advento valgių popietę progimnazijos muziejuje. Tad vieną penktadienį, pasibaigus pamokoms, grupelė savanorių virė, plušo, net visa mokykla kvepėjo. Neįprastų valgių gaminimas pareikalavo daug laiko, bet smalsumas ir kantrybė pranoko lūkesčius. Paragauti ir įvertinti sveikų pasninko valgių vaikai pakvietė mokyklos darbuotojus. Lyg viena šeima visi susėdo prie muziejuje padengto stalo. Žinoma, stalo karalienė buvo su lupenomis virta antrokų užauginta bulvė. O prie bulvių – įvairūs šeštokų ruošti pagardai: patermesas, spirginti sėmenys ir kanapės, rauginti burokėliai su sėmenų aliejumi, tarkuoti juodieji ridikai. Apie jų naudą sveikatai mokiniai papasakojo remdamiesi pačių atliktų tyrimų duomenimis.

Valgytojai gyrė visus patiekalus. Bet skaniausiu išrinko žemaitišką kastinį, primenantį aukštaitišką patermesą. Mokiniai siūlo jį pasigaminti ir jums. Tereikia paimti didelę dar karštą virtą bulvę, ją sugrūsti su smulkiai supjaustytu svogūnu ir druska, įdėti porą šaukštų grietinės, kelis šaukštus rūgpienio, įberti žiupsnelį kmynų arba garstyčių sėklų ir viską gerai išsukti. Verta išbandyti ir raugintus burokėlius: juos, išvirtus ir supjaustytus griežinėliais, užpilti atvėsintu virintu pasūdytu vandeniu (1 šaukštas druskos litrui vandens), įmesti ruginės duonos plutą ir keletą parų šiltai palaikyti. Prieš valgant supjaustyti ir užpilti sėmenų aliejumi. Turėsite sveiką, naudingųjų bakterijų ir omega–3 riebiųjų rūgščių turtingą patiekalą.

Laikas, praleistas muziejuje, neprailgo: ne tik žinios įtvirtintos, bet ir gardūs valgiai pagaminti! Mokiniai nepasigedo nei telefonų, nei kompiuterių, tik dar kartą įsitikino, kad daug įdomiau ir naudingiau viską išbandyti patiems. Nes, anot šeštokės Beatričės, „pačios atrastos tiesos padeda gyvenime, o perskaitytos greitai pasimiršta“.

Mokytoja Aldona Klebonaitė, mokytoja metodininkė Marytė Trinkūnienė


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: