Lietuvos naujienosNAUJAUSIOS ŽINIOSSveikata

EFSA paskelbė naujausią pranešimą apie pesticidų likučius maiste

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė naujausią ES metinį pranešimą apie pesticidų likučius maiste. Kaip praneša Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto  specialistai, EFSA  išanalizavo  apie 88 000 mėginių, atrinktų 28 ES valstybių narių, taip pat Islandijos ir Norvegijos, tyrimų rezultatus. Pranešime skelbiama, kad maiste, kuris yra vartojamas Europos Sąjungos šalyse, Islandijoje bei Norvegijoje, pesticidų likučių dažniausiai nerandama arba minėti likučiai neviršija didžiausių  leidžiamų kiekių.

2019 m. pranešime EFSA skelbia, jog daugiau nei 95,9 proc. maisto  mėginių, 2017 m.  atrinktų ES šalyse, Norvegijoje bei Islandijoje, pesticidų likučių kiekiai neviršijo didžiausių leidžiamų, o 54,1 proc. mėginių pesticidų likučių išvis nebuvo nustatyta. Šie rezultatai išlieka labai panašūs į pastarųjų keleto metų rezultatus.

  • 2017 m. buvo išanalizuoti 88 247 maisto mėginiai dėl 801 pesticido likučių kiekių.
  • Daugumos mėginių (64,3 proc.) kilmė – Europos Sąjungos šalys, Islandija, Norvegija, 28,8 proc. maisto produktų mėginių atrinkti iš importuotos (trečiųjų šalių) produkcijos, 6,9 proc. mėginių kilmės šalis nežinoma.
  • Daugiau nei 95,9 proc. tirtų mėginių atitiko teisės aktų reikalavimus – nebuvo viršyti didžiausi leidžiami pesticidų likučių kiekiai maisto produktuose. Iš jų 54,1 proc. mėginių pesticidų likučių nenustatyta, 41,8 proc. mėginių tyrimų rezultatai parodė, kad  didžiausi leidžiami pesticidų likučių kiekiai nebuvo viršyti.
  • 4,1 tirtų maisto mėginių buvo viršyti didžiausi leidžiami pesticidų likučių kiekiai maisto produktuose. Tačiau, įvertinus galimas matavimo neapibrėžtis, reikalavimų neatitikusių mėginių skaičius siekia  2,5 proc.
  • Mėginių, kuriuose viršyti didžiausi  leidžiami pesticidų kiekiai, 2017 m., lyginant su 2016 m., nežymiai padaugėjo – atitinkamai  nuo 3,8 proc. iki 4,1 proc., tačiau tai galima paaiškinti tuo, kad 2017 m., lyginant su 2016 m., tikslinės kontrolės metu buvo atrinkta du kartus daugiau maisto produktų mėginių, kuriuose dažniausiai viršijami didžiausi pesticidų likučių kiekiai. 
  • 51,7 proc. neperdirbtų maisto produktų mėginių pesticidų likučių nenustatyta, 44 proc. tokių mėginių didžiausi leidžiami kiekiai neviršyti, 4,3 proc. – didžiausi leidžiami kiekiai buvo viršyti. Perdirbtuose maisto produktuose, lyginant su neperdirbtais maisto produktais, dažniau nenustatyta pesticidų likučių (71,4 proc.) bei rečiau nustatyti pesticidų likučių kiekiai, viršijantys didžiausius leidžiamus pesticidų likučių kiekius (2,7 proc.).
  • 94,6 proc. maisto mėginių, skirtų kūdikiams ir mažiems vaikams, nenustatyta pesticidų likučių, 5,4 proc. mėginių nustatyti pesticidų likučiai, 1,5 proc. visų tirtų mėginių viršyti didžiausi leidžiami kiekiai.
  • 86,3 proc. ekologiškų maisto mėginių pesticidų likučių nenustatyta, 1,5 proc. viršyti didžiausi  leidžiami kiekiai.
  • Daugumoje (87,5 proc.) gyvūninės kilmės produktų mėginių nenustatyta pesticidų likučių, 12,5 proc. mėginių nustatyta vieno ar daugiau pesticidų likučių, 1,1 proc. mėginių viršyti didžiausi leidžiami pesticidų likučių kiekiai, įvertinus matavimo neapibrėžtį – 0,8 proc.
  • Daugiau nei vieno pesticido likučių nustatyta 27,5 proc. mėginių. Kelių rūšių pesticidų dažniau nustatyta neperdirbtuose maisto produktuose (29 proc.) nei perdirbtuose produktuose (12 proc.). Iš neperdirbtų maisto produktų, dažniausiai kelių rūšių  pesticidų nustatyta juoduosiuose, raudonuosiuose bei baltuosiuose serbentuose (71,7 proc.), gervuogėse (69,3 proc.), žaliosiose citrinose (65,2 proc.), citrinose (63,3 proc.), trešnėse (62,5 proc.), braškėse (61,7 proc.) ir ėrienos bei  kukurūzų salotose (61 proc.).

2017 m. paprastieji rėžiukai, peruvinė anona, kalendros lapai, bazilikai, vynuogių lapai, granatai, čili pipirai, kertuočiai (drakono vaisiai), kvapniosios pasifloros, mėtų lapeliai, arbatos, petražolės, salierai, papajos, valgomosios ybiškės, runkelių lapai, žirniai, kininiai kopūstai, valgomieji manijokai ir džiovintų žolelių užpilai buvo pagrindiniai neperdirbti produktai, kuriuose dažniausiai nustatyti tam tikri pesticidų likučiai, viršijantys didžiausius  leidžiamus kiekius. Iš perdirbtų maisto produktų, dažniausiai pesticidų likučiai, viršijantys didžiausius leidžiamus kiekius, buvo nustatomi vynuogių lapuose, vaisiuose ir riešutuose, pomidoruose, laukiniuose grybuose, saldžiosiose paprikose ir ryžiuose. Taip pat per didesni pesticidų likučių kiekiai nustatyti galvijų piene, moliūgų sėklose bei valgomosiose vynuogėse.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (toliau – NMVRVI) 2017 m. dėl pesticidų likučių nustatymo ištirti 886 mėginiai. Minėtais metais nustatyta 10 mėginių, kuriuose pesticidų likučiai viršijo didžiausius  leidžiamus pesticidų likučių kiekius: 2 juodosios arbatos, 2 agurkų, 1 apelsinų, 1 valgomųjų vynuogių, 1 šviežių krapų, 1 grikių, 1 rugių ir 1 ryžių mėginyje.  Mėginiai, kuriuose viršyti didžiausi leidžiami pesticidų kiekiai, sudarė 1,1 proc. 2017 m. visų tirtų mėginių dėl pesticidų liekanų juose.

Vertinant 2018 m.  NMVRVI tirtų dėl pesticidų likučių maisto produktų mėginių tyrimo rezultatus, stebimos panašios tendencijos kaip ir 2017 m. Viso ištirti 894 mėginiai dėl pesticidų likučių nustatymo.

Pesticidų likučiai viršijo didžiausius  leidžiamus kiekius 13 maisto mėginių: 2 valgomųjų vynuogių, 2 šviežių krapų, 1 agurkų, 1 ryžių, 1 grikių, 1 greipfrutų, 1 arbūzų, 1 aviečių, 1 saldžiųjų raudonųjų paprikų, 1  kalendrų sėklų ir 1 medaus.

Tyrimų rezultatus NMVRVI teikia Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, minėti produktai, kuriuose nustatyti pesticidų likučiai, viršijantys didžiausius leidžiamus kiekius, nepasiekia prekybos vietų, o esantys prekyboje – pašalinami iš jos.

2018 m. NMVRVI Cheminių tyrimų skyriuje pradėtas taikyti dar platesnis pesticidų likučių nustatymo metodas. Vienu metu nustatomų pesticidų spektras prasiplėtė nuo 322 iki 421.

NMVRVI elektroninių sąsajų pagalba reguliariai teikia EFSA pesticidų likučių, cheminių teršalų ir kitų tyrimų duomenis.

EFSA taip pat atliko produktų, viršijančių didžiausius leidžiamus pesticidų likučių kiekius, suvartojimo rizikos analizę. Vertinant tiek trumpalaikį, tiek ilgalaikį poveikį vartotojams ir jų sveikatai, EFSA nustatė, jog rizika vartotojams išlieka, kaip ir ankstesniais metais, žema.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!

Siūlome perskaityti

Panevėžio naujienos

Aukštaitijos naujienos

Komentarai

Lietuvos naujienos

Kultūros naujienos

Laisvalaikis

AINA TV

Istorijos puslapiai

Bendruomenės naujienos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Back to top button