Maxima nuotr.

Idėjos, kaip kūrybingai panaudoti maisto likučius: nesuvalgytus vakarykščius kotletus paverskite pyragu

Kaip namuose ruošti maistą, kad pavalgytumėte gardžiai, greitai ir nebrangiai? Kasdieninis maisto planavimas padeda išvengti jo švaistymo, sutaupyti nemažai laiko ir pinigų. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš vieno gaminimo pasiruošti du patiekalus ir kūrybiškai panaudoti vakarykščio maisto likučius.

„Kiekvienas mūsų dedame pastangas maitintis sveikai ir kuo dažniau gaminti namuose, bet dažno šaldytuve lieka daug indelių su maisto likučiais, kurie galiausiai keliauja į šiukšlių dėžę. Išmesdami dar puikiai vartojimui tinkantį maistą neatsakingai elgiamės tiek savo, tiek aplinkos atžvilgiu. O juk maisto likučius galima sumaniai panaudoti kito patiekalo ruošimui – tai leidžia mažiau išleisti pinigų maistui, trumpiau praleisti virtuvėje ir, svarbiausia, prisidedama prie visame pasaulyje vis rimtesnės problemos – maisto švaistymo“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos statistika rodo, kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas, o visoje Europos Sąjungoje maisto atliekos sudaro 88 mln. tonų per metus.

E.Dapkienė pastebi, kad žmonės vis dažniau planuoja savo savaitės meniu, taip siekdami sutaupyti ir laiko, ir pinigų. Įpročius keičia dar COVID-19 pandemijos įkarštyje išsiugdytas apsipirkimas – žmonės apsiperka rečiau, bet taip, kad maisto produktų užtektų ilgesniam laikui. Galiausiai, maisto gamybos pokyčius taip pat skatina augantis visuomenės sąmoningumas ekologijos bei tvarumo klausimais.

Tad jeigu maistą namuose gaminsite sumaniai, galėsite mėgautis kokybiškais ir gardžiais patiekalais virtuvėje sugaišdami mažiau laiko, išleisdami mažiau pinigų, o kartu ir prisidėsite prie maisto švaistymo mažinimo. Tą padaryti visai nesunku, tikina lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir dalijasi patarimais, kaip kūrybingai panaudoti maisto likučius.

Planavimas – itin svarbu

Maisto gamybos ekspertė B. Bratinskaitė sako, kad laiko taupymo virtuvėje gudrybės visiems gerai žinomos ir daugelio taikomos: pavyzdžiui, gaminti didesnį kiekį maisto, o kitą dieną likučius pasišildyti. Arba nesuvalgytus maisto likučius tiesiog padėti į šaldymo kamerą, kad įdedant minimaliai pastangų būtų galima net ir po kelių savaičių mėgautis naminiu maistu.

„Nors pripažinkime – valgyti tą patį patiekalą pora dienų iš eilės gali būti nuobodu, o dar sunkiau to nauda įtikinti vaikus. Tereikia šiek tiek kūrybingumo ir vienu metu galite nesunkiai paruošti ingredientus keliems patiekalams ir taip virtuvėje užtrukti kuo trumpiau“, – iš patirties kalba „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Nuo ko pradėti? „Jeigu tik įmanoma – planuokite iš anksto. Susidarykite savaitės meniu planą, tuomet sumaniai panaudosite visą įsigytą maistą ir nereikės kasdien sukti galvos, kaip pamaitinti šeimą“, – planavimo svarbą pabrėžia ji.

Kitas svarbus niuansas – žinokite, kiek laiko galite likučius laikyti šaldytuve. Nereikia jų būtinai suvalgyti jau kitą dieną. Dauguma apdoroto maisto puikiausiai tinkami valgyti dar 3-4 dienas, tik žuvį ir jūros gėrybes reikėtų suvalgyti per dieną ar dvi. Jeigu žinote, kad per tiek laiko likučių nepanaudosite – ką galite, užšaldykite. Nepamirškite ant indo ar šaldymo maišelio pažymėti užšaldymo datą.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė primena nepamiršti prieskonių. Šaldytuve pabuvęs maistas gali šiek tiek prarasti skonį, tad ragaukite ir gardinkite likučius druska, pipirais, česnaku ar jo granulėmis, žolelėmis. Kartais viskas, ko reikia skonio atgaivinimui, būna ir vos keli lašai spaustos citrinos sulčių.

Vienas gaminimas – du skirtingi patiekalai

„O svarbiausias patarimas – tiesiog kūrybiškai žiūrėkite į maisto gaminimą. Nebūtinai mėsa su daržovėmis ir kitą dieną turi būti pagrindiniu patiekalu. Vištiena, kiauliena ar jautiena gali nugulti ant lapinių salotų ir tapti lengva užkanda arba keliauti į sultinio puodą ir virsti gardžia sriuba“, – sako B. Baratinskaitė ir dalijasi keliomis idėjomis, kaip iš tų pačių ingredientų pasigaminti kelis patiekalus.

Piemenėlių pyragai: jeigu vieną dieną gaminote kotletus ar kitą patiekalą iš maltos mėsos, prie jo dar patiekėte ir bulvių – pusė darbo jau padaryta ir kitai dienai. Keptuvėje apkepkite svogūnus, morkas, sudėkite turimą mėsą, įpilkite sultinio, garstyčių, kečupo ir Vorčesterio padažo, galiausiai – žirnelių ir grietinės. Visą mišinį supylę į kepimo indą, viršų uždenkite sutrintomis bulvėmis, ir vos po pusvalandžio orkaitėje mėgausitės jau nauju patiekalu iš vakarykščių ingredientų.

Buritai: lietuvių jau pamėgtiems meksikietiškiems tortilijų suktinukams puikiai tiks jautienos, kalakutienos, vištienos likučiai. Sumaišykite juos su virtais ryžiais, pupelėmis, paskaninkite padažu bei sūriu – ir susukę į tortiliją turėsite maistingą patiekalą.

Kesadilijos: dar mažiau ingredientų reikalaujantis Meksikos virtuvės įkvėptas patiekalas, ypač patinkantis vaikams. Jeigu norite pietus pagaminti ypač greitai, tereikia ant tortilijos uždėti sūrio ir jau apdorotos mėsos ar daržovių. Perlenkite ir pašildykite keptuvėje iš abiejų pusių, kol sūris išsilydys, o tortilija apskrus iki aukso spalvos.

Apkepai: kone bet kokie apdoroti produktai – mėsa, daržovės, žuvis, makaronai, ryžiai – kitą dieną gali virsti sočiu orkaitėje keptu apkepu. Apliekite likučius mėgiamu padažu, paskaninkite sūriu ir leiskite orkaitei nudirbti visą darbą. Jeigu ir šįkart visko nesuvalgysite – apkepai puikiai tinka užšaldymui.

Padažai makaronams: tikriausiai nėra daržovių, kurios kitą dieną netiktų prie makaronų ir parmezano sūrio.

Fritatos: tai skanus ir daug laiko nereikalaujantis būdas panaudoti jau turimas daržoves, bulves, mėsą. Tereikia aplieti plaktais kiaušiniais su sūriu ir įdėti į orkaitę. Puikus patiekalas sotiems pusryčiams ar pietums.

Picos: daug esame girdėję teorijų apie tai, kas yra tikroji pica. Bet nepamirškime jos istorijos – ji atsirado kaip varginų žmonių maistas, tad tikrai nėra būtina naudoti tik aukščiausios klasės buivolės sūrį ar tikrą itališką kumpį. Leiskite fantazijai žaisti – ant picos tiks ir daržovių, ir mėsos likučiai, gausiai pagardinti sūriu.

Įdaryti pyragėliai: turint šaldiklyje bemielės sluoksniuotos tešlos, vakarykščio patiekalo likučiai virs karštais pyragėliais. Įdarui puikiai tiks kepta mėsa su daržovėmis. Po gerą šaukštą įdaro dėkite ant kvadratais supjaustytos tešlos, perlenkite į trikampius, viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir šiek tiek įpjaukite. Viskas – po pusvalandžio orkaitėje pyragėliai vilios fantastišku kvapu.

Lietiniai: anądien virėte sultinį arba kepėte vištą? Kitą kartą keptuvėje su svogūnu, česnaku ir pievagrybiais pakepinkite vištos likučius, pagardinkite pipirais, druska, atvėsus – ir šaukštu majonezo. Į iškeptus lietinius kraukite įdarą, lankstykite taip, kaip norite – trikampiais, rutuliukais ar vamzdeliais – ir iki traškumo apkepkite keptuvėje. Tokius paruoštus lietinius galite užšaldyti ir laikyti šaldymo kameroje dar iki 3 mėnesių – jeigu neturėsite laiko ruošti pietų ar vakarienės, patiekalą užteks pašildyti keptuvėje ir gardžiuotis su mėgstamu padažu


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: