Pexels nuotr.

Kavos pupelės ar malta kava: ką pasirinkti?

Kava – tas gėrimas, kuris dažniausiai pasitinka mus rytais. Ją geriame ir dienos eigoje: prieš pietus ar po jų, norint atitrūkti nuo darbų ar šnekučiuojantis su seniai matytais bičiuliais. Ją geriame visokią: gryną, su pienu, pagardintą sirupais ar net be kofeino. Šiandien tiek prekybos centruose, tiek specializuotose kavos parduotuvėse mus pasitinka išties didelė pasiūla: kavos pupelės, kapsulės, pagalvėlės, tirpi ar malta kava. Šį kartą norime jums plačiau papasakoti apie kavos pupeles ir maltą kavą, jų privalumus ir trūkumus bei patarti, kurią gi kavą reikėtų riktis.

Kavos pupelės: viso ko pradžia

Kavos pupelės išgaunamos iš ant kavamedžių augančių kavos uogų. Nurinkus kavos uogas jos, kartu su kauliukais (kavos pupelėmis) apdirbamos, vėliau džiovinamos ir skrudinamos. Po šių procesų gautos kavos pupelės kelias dienas laikomos specialiose talpyklose dar geresniam skoniui išgauti, pilstomos į pakuotes, uždaromos ir pateikiamos vartotojams. Galima teigti, kad tai yra trumpiausias kelias, kurį būtina pupelei nukeliauti, kad pasiektų kavos mylėtojus. Šviežiai skrudintos kavos pupelės yra aromatingiausios, jose daugiausiai skonio savybių, todėl vertinamos ne tik kavos mėgėjų, bet ir ekspertų. Visgi, norint mėgautis šia kava tenka pupeles malti: jei namuose turite kavos aparatą su pupelių malimo funkcija, tai nebus jokia problema, bet jei geriate plikomą kavą arba naudojatės kavos aparatu be malimo funkcijos, jums teks papildomai įsigyti kavos malūnėlį ir kaskart kavą maltis.

Malta kava: patogu ir greita

Puodelyje plikomos kavos mylėtojai dažniausiai renkasi maltas kavos pupeles. Malta kava, tai yra žingsnis toliau – tos pačios kavos pupelės, tik maltos. Renkantis maltą kavą mėgstamam gėrimui reikėtų atkreipti dėmesį į kavos malimo rupumą: kuo kava malta smulkiau, tuo ji bus kartesnė ir intensyvesnė. Be to, skirtingiems kavos gėrimams gaminti rekomenduojami skirtingi kavos rupumai, todėl prieš pirkdami įvertinkite, kokį gėrimą gaminsite. Visgi, malta kava turi didelį minusą  – praėjus vos 15 minučių ji praranda apie pusę savo savybių! Būtent dėl to tikri kavos gurmanai renkasi įsigyti kavos malūnėlius ir ją maltis patys. Geriausia kavą laikyti nemaltą – kavos pupelė, tai lyg kiautas, apsaugantis visas joje esančias skonio savybes. Malant pupelės kiautas pažeidžiamas ir sąveikaujant su deguonimi išties greitai ima blėsti skonis. Visgi, nereikėtų išsigąsti – malta kava pakuotėje vis dar aromatinga ir išlaikiusi daug skonio savybių, mat iškart po malimo yra pakuojama ir užsandarinama.

Tai pupelės ar malta kava?

Tiek iš kavos pupelių, tiek iš maltos kavos galima pasigaminti išties gardžius gėrimus. Kavos pupeles dažniausiai renkasi tie, kurie turi kavos aparatus su pupelių malimo funkcija, arba kavos gurmanai, norintys ją susimalti patys. Tuo tarpu malta kava yra kiek populiaresnis pasirinkimas. Populiarumą, ko gero, lemia patogumas: norint pasigaminti garuojantį puodelį šio gėrimo nereikia nei papildomų įrankių, nei laiko – tiesiog įsiberiate norimą kiekį kavos į puodelį ar kavos aparatą ir mėgaujatės rezultatu! Visgi, kavos ekspertai teigia, kad geresnis kavos puodelis, bus tas, kuris pagamintas iš ką tik maltų kavos pupelių.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: