Organizatorių nuotr.

Ketinate aplankyti Madeirą? Nepraleiskite šių 5 patarimų

Dar prieš kelerius metus lietuviams buvusi itin egzotiška kelionių lokacija, dabar Madeira – viena populiariausių atostogų vietų. Jei ir jūs planuojate lankytis šioje saloje, ką tik iš Madeiros sugrįžęs „Itaka“ atstovas Justinas Šlopšnys dalinasi penkiais patarimais, kurie padės iš atostogų Madeiroje pasiimti viską!

Apkeliaukite visą salą

Nors lankytiniems objektams ir pramogoms salos sostinėje Funšalyje verta skirti kelias dienas, tačiau norint pilnai patirti Madeirą – būtina pakeliauti po salą. Jaukūs žvejybiniai miesteliai, žaliuojantys slėniai ir debesų glostomos kalnų viršūnės neabejotinai paliks didelį įspūdį.

Jei išvykų planavimą ir transporto klausimus norisi patikėti kitiems, saloje gausu gidų organizuojamų ekskursijų. Na, o vertinantiems privatumą ir laisvę rinktis kelionės maršrutą – pravers automobilio nuomą. Tik turėkite omenyje, kad nuomojamų automobilių kiekis saloje yra mažas, tad automobilį atostogoms, ypač vasaros sezono įkarščio metu, vertėtų užsirezervuoti iš anksto.

Pasiruoškite drabužių visiems orams

Dėl savo klimato, Madeira dažnai vadinama amžinojo pavasario sala. O pavasariški orai būna permainingi. Todėl svarbu būti pasiruošus temperatūrų pokyčiams: miestelyje prie vandenyno gali būti 26 °C ir kepinti subtropinė saulė, dėl kurios jutiminė temperatūra atrodo dar didesnė. O vos po pusvalandžio kelionės kalnų link, galite patekti į debesį, ir temperatūra gali nukristi iki 10 °C.

Tad norint jaustis komfortabiliai, būtina pasiruošti drabužių visiems orams. Daiktai kuriuos taip pat vertėtų pasiimti: apsauginis kremas nuo saulės, kepurė nuo saulės, nardymo akiniai, vandens batai, patogi kalnų avalynė, neperšlampama striukė.

Pažinkite Madeiros gamtą

Neabejotinai vienai pagrindinių priežasčių, kodėl lietuviai taip pamilo Madeirą yra nuostabi šios salos gamta. Vulkaninė salos kilmė jai suteikia unikalų kraštovaizdį: ne veltui „Itaka“ organizuojama pažintinė kelionė į Madeirą vadinama „Iškyla ant uolų,“ O geografinis salos atokumas lėmė tai, jog čia auga daugybė unikalių augalų rūšių.

Geriausiai vietinę gamtą pažinti leis levados – kilometrus besitęsiantys žmonių suformuoti vandens kanalai, šalia kurių einantys takai leidžia grožėtis atsiveriančiomis panoramomis bei miškų gilumoje pasislėpusiais kriokliais.

Atostogų metu rekomenduojama įveikti bent kelias pasirinktas levadas, taip pat gamtos ir nuotykių mylėtojams patiks botanikos sodai Funšalyje, natūralūs lavos baseinai Porto Monize, Sao Vicentės urvai, paviršinis nardymas bei banginių ir delfinų stebėjimas vandenyne.

Nepravažiuokite pro apžvalgos aikšteles

Organizatorių nuotr.

Nors šis punktas gali nuskambėti banaliai, bet jį svarbu atsiminti! Dėl minėto permainingo salos oro, niekada negali žinoti, kuri apžvalgos aikštelė kurią valandą bus paskendusi debesyse, tad būtų klaidinga susiplanuoti aplankyti tik kelias populiariausias apžvalgos aikšteles kelionei.

Nebūtina keliauti vien tik į apžvalgos aikšteles. Geriausia praktika – suplanuoti maršrutą tarp lankytinų objektų, ir tuomet patikrinti, ar maršrute pakeliui yra ir aikštelių. Tokiu būdu galite atrasti atokesnes, turistų rečiau lankomas, bet ne mažiau įspūdingas apžvalgos vietas!

Išbandykite vietinę virtuvę

Nors kai kurie vietiniai patiekalai lietuviams gali pasirodyti neįprasti, pavyzdžiui Espada žuvis, patiekiama su keptais bananais, verta išdrįsti išeiti iš komforto zonos ir išragauti Madeiros virtuvės šedevrus!

Kiekviename restorane ar bare rasite vietinę duoną Bolo do Caco, tai batatų duona su žalumynais ir česnaku pagardintu sviestu. Ją vietiniai valgo vieną, naudoja įvairiems sumuštiniams bei patiekia šalia kai kurių patiekalų.

Nieko keista, jog Madeiros virtuvėje itin vertinamos vandenyno teikiamos gėrybės. Tarp populiariausių vietinių patiekalų: jau minėta Espada, Lapas – kepti moliuskai patiekiami su sviestu ir citrina, įvairiais būdais paruošti aštuonkojai bei krevetės.

Poilsiaudami būtinai save palepinkite natūraliais vitaminais – Madeiroje gausus įvairių egzotinių vaisių pasirinkimas, o net ir Lietuvoje matytų vaisių skonis čia – kitoks. Gėrimai kuriuos verta paragauti: pasiflorų limonadas Brisa, madeirietiškas vynas Blandy‘s, kokteiliai Poncha ir Nikita.

Organizatorių nuotr.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: