(nuotr. MAXIMOS)

Kiaulieną tautiečiai valgo kasdien, tačiau ar tikrai apie ją žino viską? Dietistė Vaida Kurpienė įvardijo, kaip pasirinkti sveikatai palankesnę jos dalį

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo – šviežios mėsos skyriuje vienas populiariausių pirkėjų pasirinkimų yra kiauliena. Pirkėjams per metus jos suvalgant daugiau nei 9,5 tūkst. tonų, prekybos tinklas neseniai pristatė naujieną sveriamos mėsos skyriuje – kiaulieną, užaugintą be antibiotikų. Tokia naujiena džiaugiasi ir „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė, kuri atkreipia dėmesį – ar kiauliena pasitarnaus kaip sveikatai palankus maistas, priklauso tiek nuo pasirinktos mėsos dalies, tiek ir nuo gaminimo būdo, mat gana dažnai kulinariniai įpročiai sugadina net ir pačią kokybiškiausią mėsą.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, lyginant raudonos mėsos paklausą, šviežios kiaulienos pirkėjai įsigyja net 12 kartų daugiau nei jautienos. Dažniausiai „Maximos“ pirkėjų pirkinių vežimuose atsiranda smulkinta kiauliena, šonkauliai, sprandinė bei mentė.

„Kiauliena yra neatsiejama nuo mūsų kulinarijos tradicijų. Beje, ši mėsa – vienas iš produktų, kurį renkantis vienas svarbiausių kriterijų yra lietuviškumas. Todėl „Maxima“ parduotuvėse šviežios sveriamos mėsos vitrinose pirkėjams siūlome tik Lietuvos ūkių produkciją, o šį pavasarį asortimentą išplėtėme įtraukdami be antibiotikų užaugintos lietuviškos kiaulienos. Taip stengiamės atliepti nuolat besikeičiančius pirkėjų poreikius bei suteikti galimybę rinktis sveikatai palankesnius, alternatyvius kiaulienos produktus“, – kalba Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė.

Svarbiau ne kokio gyvūno, o kurią mėsos dalį pasirinksite

Nors kiauliena Lietuvoje yra itin populiari mėsa, vis dėlto apie ją sklaido prieštaringų nuomonių. Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, viena tokių – ta, kad kiauliena yra „sunki“, riebi mėsa, dažnai siejama su aukštu cholesterolio kiekiu ir nesuderinama su sveika mityba.

„Tai nėra tiesa. Kiaulienos išpjova – liesiausia dalis, turinti vos 3–4 g riebalų ir panašiai kalorijų (110 kcal/ 100 g) kaip ir vištienos krūtinėlė (102 kcal). Ji taip pat nė kiek nenusileidžia baltymų kiekiu, kurių 100 g mėsos yra maždaug apie 22 gramus. Siejant kiaulieną su aukštu cholesteroliu, sąžininga priminti, kad ir kai kurios jautienos dalys cholesterolio turi ne ką mažiau, o dažnu atveju net ir daugiau. Didelį cholesterolio kiekį gauname ir valgydami vištienos sparnelius. Taigi, kaloringumą ir cholesterolį apibrėžia ne tik kokio gyvūno mėsą renkamės, bet svarbiausia – kokią jo dalį“, – aiškina V. Kurpienė.

Pasak jos, liesiausios ir sveikatai labiausiai palankios kiaulienos dalys yra išpjova ir kumpis (145–160 kcal/ 100 g). Dietistė pasakoja, kad liesa kiauliena yra vienas geriausių baltymų šaltinių – jos išpjova turi 22 g, o kumpis 20 g baltymų 100 gramų mėsos gabalėlyje, kai tuo pačiu vištienos krūtinėlė turi 22–24 g baltymų. Šioje mėsoje yra 9 amino rūgštys, būtinos audinių augimui ir palaikymui, tiaminas, kurio mažai kitoje raudonoje mėsoje, selenas, cinkas, vitaminai B12, B6, niacinas, fosforas, geležis ir kitos organizmui reikalingos medžiagos.

„Be to, kiauliena yra mažiausiai alergizuojanti mėsa. Šiuo metu alergiškų žmonių yra daug – tiek vaikų, tiek suaugusių, būna atvejų, kai pieno produktams alergiški žmonės kartais negali valgyti jautienos, o tie, kas alergiški kiaušiniams, kartais  netoleruoja paukštienos. Tuo tarpu kiauliena itin retai sukelia alergijas – tai dar būdinga ir triušienos mėsai“, – patirtimi ir žiniomis dalinasi V. Kurpienė.

Ar sveika – priklauso nuo to, kaip pagaminta

„Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė pasakoja, kad prastesnę reputaciją kiauliena iš dalies užsitarnavo dėl perdirbtų mėsos gaminių. Be to, sveikatai kenksmingi ir kai kurie įprasti kiaulienos gaminimo būdai.

„Dabar galime gauti ypatingai geros mėsos. Tai, kad galime pasirinkti kiaulieną, užaugintą be antibiotikų, reiškia, kad mūsų ūkiai taiko aukštesnius gyvūnų gerovės standartus, padedančius išvengti įvairių gyvūnų ligų. Mums, vartotojams, iki minimumo sumažinama rizika, kad mėsoje bus cheminių medžiagų pėdsakų, galinčių atsirasti dėl rutininio antibiotikų naudojimo. Tačiau, jei kruopščiai išsirinktą liesą mėsą įvoliosime į kiaušinių ir džiūvėsių plakinį bei kepsime riebaluose, bus naivu tikėtis naudos sveikatai. Tai, kaip ruošiame mėsą, yra ypač svarbus kriterijus vertinant jos naudą ar žalą organizmui“, –  kalba V. Kurpienė.

Sveiki būdai ruošti kiaulieną

Pasak dietistės, geriausias būdas ruošti liesą kiaulieną – virti bei troškinti, gaminti garuose, trumpai kepti ją orkaitėje, karšto oro gruzdintuvėje bei vengti riebių ar saldžių padažų, derinti kartu su nekrakmolingomis daržovių salotomis.

„Mūsų šeimos receptas – įtrinti kiaulienos išpjovą druska, pipirais, česnakais, dėti į kepimo formą, užkloti šviežiais čiobreliais ir 20 minučių pašauti į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių temperatūros, nustačius nedidelės drėgmės režimą. Jeigu orkaitė neturi garinio režimo, mėsą galima kepti uždarame inde arba kepimo rankovėje – tuomet kepkite kelias minutes ilgiau. Laiko užima mažai, mėsa būna minkšta, netąsi, ji skani ir karšta, ir šalta, o vėliau galima naudoti sumuštiniams ar salotoms“, – greitu ir sveiku receptu dalinasi mitybos specialistė V. Kurpienė.

Tuo tarpu riebesnes kiaulienos dalis dietistė rekomenduoja virti – taip nuverda dalis riebalų, tačiau svarbiausia, neskrudinti mėsos ir „nemaudyti“ jos cukraus gausiuose padažuose nei prieš kepimą, nei po jo.

„Jeigu norite šonkaulių – o tai yra gana riebi kiaulienos dalis (286 kcal/ 100 g) – geriau juos virkite. Jeigu tokią mėsą skandinsite barbekiu padaže, o paskui dar paskrudinsite, turėsite visą komplektą žalingų medžiagų, organizme sukeliančių uždegimus“, – kalba V. Kurpienė ir rekomenduoja valgant riebesnę mėsą derinti ją su rūgščiomis daržovėmis.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: