UAB „Biržų duona” nuotr.

Klastingos vaikų ligos kelia susirūpinimą: gydytoja endokrinologė rekomenduoja kuo anksčiau formuoti sveikos mitybos įpročius

Pirmo tipo cukrinis diabetas, celiakija – klastingos ir vis dažniau vaikus užklumpančios ligos. Pasak Kauno klinikų endokrinologijos klinikos Vaikų endokrinologijos skyriaus vadovės dr. Editos Jašinskienės, susergančių pirmojo tipo cukriniu diabetu vaikų skaičius Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, didėja: „Anksčiau didžiausias susirgimų skaičius buvo ankstyvoje paauglystėje, dabar vis dažniau suserga vaikai iki 5 metų.“ Taip pat šalyje auga ir celiakija sergančių – glitimo netoleruojančių – vaikų skaičius.

Diagnozavus diabetą ar sergant celiakija svarbu formuoti tinkamus sveikos mitybos įpročius. Dr. E. Jašinskienė atkreipia dėmesį į pagrindines sveikos mitybos rekomendacijas, kurios aktualios ne tik sergančiam, tačiau ir sveikam vaikui.

Pirmas žingsnis – tinkamas šeimos pavyzdys

Vaiko mitybos įpročius reikėtų pradėti ugdyti šeimoje – pirmiausia tėvai turėtų pasirūpinti savo pačių taisyklinga mityba ir pirkti kuo sveikesnius produktus. Tuomet vaikas įpras prie to, kaip maitinasi tėvai ir seks jų pavyzdžiu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad vaikui nereikėtų duoti vien to maisto, kurį jis norėtų valgyti, privalu taikyti pilnavertės mitybos principus.

Subalansuota mityba

Anot endokrinologės, siekiant maitintis sveikai, būtina valgyti reguliariai – 3, 4 ar 5 kartus per dieną (atsižvelgiant į vaiko amžių). Į mitybos racioną reikėtų įtraukti produktus, turinčius kuo daugiau lėtųjų angliavandenių ir kuo mažiau cukraus. Taip pat rekomenduojama visiškai atsisakyti saldžiųjų gėrimų ir gerti tik vandenį, vartoti pakankamai skysčių.

Vaiko mityba turi būti pilnavertė, patariama nevengti ir grūdinių kultūrų produktų – košių, duonos gaminių, kepinių. Tačiau būtina atidžiai skaityti etiketes ir rinktis tuos gaminius, kuriuose yra kuo daugiau skaidulų ir mažiau cukraus, nes kuo žemesnis glikeminis indeksas, tuo produktas yra geresnis ir lėčiau pakeliantis gliukozės kiekį kraujyje.

Vaikams, kuriems patvirtinta celiakija, netoleruojantiems glitimo rekomenduojama rinktis begliutenius produktus, kurių pamažu atsiranda ir Lietuvos prekybos centrų lentynose. Svarbiausia – ieškoti gaminių su etiketėmis, ant kurių yra užrašas „be gliuteno“ ar „gliuten-free“.

Saldumynų kiekio ribojimas

Saldumynai – sausainiai, saldainiai – neturėtų būti valgomi kasdien. „Mes įpratę prie to, kad vaikas kiekvieno valgymo metu gautų kažkokį saldėsį. Reikėtų keisti šį įprotį ir apsiriboti vienu kartu per dieną. Jeigu vaikas turi antsvorį ar nutukimą, rekomenduojame saldumynus valgyti vieną kartą per savaitę ir būtinai atsisakyti saldžiųjų gėrimų“, – teigia dr. E. Jašinskienė ir išskiria, kad po COVID-19 pandemijos vis daugiau vaikų susiduria su nutukimo problema, todėl svarbu sveikos mitybos taisykles derinti su judėjimu.

Keičiasi lietuvių vartojimo įpročiai

Lietuvos higienos instituto duomenimis, 2021 m. pirmo ir antro tipo cukriniu diabetu sirgo 151 465 šalies gyventojai, kai 2016 m. sergančiųjų buvo 130 749. Taip pat stebimas išaugęs nutukimo atvejų skaičius. Nedžiuginanti statistika rodo, kad pavojingos ligos paliečia vis daugiau vaikų ir suaugusiųjų.

Šalies gamintojai atkreipia dėmesį, kad rūpindamiesi savo sveikata, lietuviai šiandien dažniau ieško sveikesnių produktų alternatyvų, auga jų susidomėjimas mažai cukraus turinčiais gaminiais.

„Vartotojai aktyviai renkasi becukrius gaminius, taip pat pastaruoju metu didelio susidomėjimo sulaukia ir ketogeninei mitybai draugiški gaminiai. Nustebino tai, kad vidinės mūsų apklausos duomenimis, tik 32 % klientų griežtai laikosi keto mitybos, o likę keto gaminius renkasi iš smalsumo ar ieškodami mažiau angliavandenių turinčių alternatyvų. Susidomėjimo sulaukia ne tik kasdieniai kepiniai, bet ir desertai, tad vartotojai smaližiauti atsisakyti tikrai nenori, tiesiog ieško mažiau nuodėmingų alternatyvų.

Taip pat pastebime, kad gaminių be glitimo „mada“ po truputį rimsta, o mūsų produktus renkasi tie, kurie iš tikrųjų serga celiakija arba turi padidėjusį jautrumą glitimo baltymui“, – besikeičiančiais grūdinių kultūrų produktų vartojimo įpročiais dalinasi „Biržų duonos“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas.

Sveikesnių užkandžių idėjos

Avokado sumuštinis

Ingredientai:

Dvi riekelės begliutenės arba ruginės becukrės duonos;

Pusė sunokusio avokado;

Kiaušinis;

Šlakelis pieno.

Gaminimas:

Avokadą sutrinkite šakute ir užtepkite ant duonos riekelių. Kiaušinį išplakite su šlakeliu pieno ar vandens. Keptuvėje arba karšto vandens vonelėje virš garų paruoškite omletą. Iškeptą omletą dėkite ant avokadu užteptų duonos riekelių ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, kuriuos patogu valgyti.

Burokėlių humusas

Ingredientai:

Dvi riekelės begliutenės arba ruginės becukrės duonos;

Pusė virto burokėlio;

100 g virtų arba konservuotų avinžirnių;

Šlakelis alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Duoną supjaustykite juostelėmis ir padžiovinkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 5 min. Tuo tarpu sutrinkite burokėlį, avinžirnius ir alyvuogių aliejų iki vientisos masės. Papildomai galima paskaninti keliais šaukšteliais grūdėtos varškės. Skanaukite mirkydami duonos juosteles į užtepėlę.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: