Laisvalaikis - Maistas - 2020-02-18

Kokią geriau rinktis: fasuotą ar sveriamą paukštieną?

Lietuviai itin mėgsta vištieną – tiek pirkti ją šviežią ar atvėsintą, tiek rinktis jau gaminti paruoštą. Per metus prekybos tinkle „Maxima“ vidutiniškai nuperkama per 12 tūkst. tonų vištienos, kalakutienos bei kitos paukštienos kasdieniam vartojimui.

Lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ didžiausią paklausą turi mūsų šalyje įsikūrusių tiekėjų paukštienos produktai.

„Lietuvos ūkininkai ir paukštininkystės verslu užsiimantys tiekėjai yra ilgamečiai mūsų prekybos tinklo partneriai, kurie užtikrina, kad mūsų klientus visada pasiektų šviežia aukščiausios kokybės paukštiena. 2019 metų gruodį net 74 proc. asortimento sudarė būtent Lietuvos ūkiuose užauginta paukštienos produkcija, o bendras paukštienos asortimentas yra sudarytas iš daugiau nei 150 skirtingų produktų, tiekiamų skirtingų tiekėjų“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Visa produkcija parduotuvių lentynose turi kokybę ir saugą patvirtinančius dokumentus, atliekami ir jos papildomi tyrimai, kuriuos vykdo ne tik „Maxima“, bet ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamentai.

Duoklė patogumui

Platus asortimentas suteikia galimybę rinktis ne tik mėgstamiausią paukštieną, bet ir jos įpakavimą. Kokį produktą – fasuotą ar ne – rinktis iš esmės lemia patogumas ir jo galiojimo laikas.

„Fasuoti paukštienos produktai jau keletą metų iš eilės yra populiaresni už sveriamus. Vidutiniškai per metus nuperkama kiek daugiau nei 9 tūkst. tonų fasuotų paukštienos gaminių – apie 75 proc. viso nuperkamo paukštienos asortimento. Fasuota paukštiena ir jos gaminiai yra itin mėgstami aktyvų gyvenimo būdą gyvenančių pirkėjų, kurie ne visada įsigytus produktus suvartoja tą pačią ar kitą dieną. Fasuota paukštiena ir jos gaminiai tokiu atveju turi didelį pranašumą – dujinė pakuotė leidžia ilgiau išlaikyti paukštienos šviežumą ir užtikrina ilgesnį tinkamumo vartoti terminą“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė.

AB „Vilniaus paukštynas“ Komercijos tarnybos vadovas Tadas Sprindžiūnas taip pat pastebi, kad greitėjantis gyvenimo tempas skatina ieškoti produktų, kurie jau būtų paruošti gaminti, o gamintojų tikslas – patenkinti skirtingus vartotojų skonius ir poreikius.

„Kelerius metus iš eilės stebime marinuotos vištienos pardavimų augimą. Ženklų augimą fiksuojame „Premium“ linijoje, kurios marinuoti produktai išsiskiria ne tik skonių įvairove, bet ir aplinkai draugiška bei patogia pakuote – tai kepimui skirtos pakuotės, kurias galima iškart dėti į orkaitę. Dar viena pasiteisinusi mūsų naujiena – marinuotos vištienos vėrinukai. Ieškojome sprendimo skubantiems, kurie vyksta iškylauti į gamtą ir nenori teptis rankų, verdami mėsą ant iešmo. Pastebime, kad produktas sėkmingas ne tik per iškylos sezoną, bet ir žiemą, kadangi šiuos iešmelius galima kepti ir orkaitėje“, – sako T. Sprindžiūnas.

Netikras zuikis

Prekybos tinklo Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė teigia, kad paukštiena yra itin maisto gamybai palanki mėsa. Patiekalus iš jos galima pasiruošti greitai ir lengvai, ne veltui paukštiena yra vienas populiariausių klientų pasirinkimų.

 „Jei dar nesate kepę, siūlau namie pasigaminti netikrą zuikį. Vokietijoje dėl mėsos stygiaus po II-ojo pasaulinio karo itin išpopuliarėjęs patiekalas tapo ir mūsų virtuvės dalimi. Be to, jis turi daug receptų, kiekvienas gali improvizuoti su savo mėgstamais ar turimais ingredientais“, – teigia maisto gamybos ekspertė ir dalijasi savo zuikio iš vištienos faršo receptu.

Receptas

Reikės: 700 g maltos vištienos, 80 g kubeliais pjaustytų saliero lapkočių, vieno kiaušinio, 25 g migdolų miltų, 3 g maltų saldžiųjų paprikų, 5 g svogūnų miltelių ar granulių, 5 g česnakų miltelių ar granulių, 30 g kepsnių (barbekiu) padažo, svogūnų laiškų pagardinimui ir papuošimui.

Gaminimas: pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Tuomet keptuvėje 4-5 minutes pakepinkite pjaustytus salierų lapkočius. Visus likusius ingredientus sumaišykite viename dideliame dubenyje, tuomet suberkite pakepintus salierų lapkočius ir dar kartą visą gerai išmaišykite. Sudėkite į paruoštą, riebalais išteptą ar kepimo popieriumi išklotą, kepimo indą ir kepkite apie 60 minučių. Iškepus leiskite netikram zuikiui pailsėti bent 15 minučių prieš jį pjaustant.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: