Maxima nuotr.
„Komforto“ maistu vadinami patiekalai iš kiaulienos: pigu, sotu ir ypatingai gardu
Rudeniškas meniu pamažu įsilieja į tautiečių, išsiilgusių sočių valgių po vasariškų gaivių ir lengvų patiekalų, virtuves. O kas labiau ir skaniau kvepia namuose nei lėkštė sriubos ar gardaus troškinio, pagaminto su sultinga ir burnoje tirpstančia mėsa? Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai pastebi, kad tokiems „komforto“ maistu vadinamiems patiekalams gaminti bene labiausiai tinka kiaulienos mentė. Šią savaitę pasirūpinus šios mėsos už ypač mažą kainą, galėsite paruošti net tris nesudėtingus, pigius ir ypatingai gardžius patiekalus, kurių pilnai užteks visai savaitei.
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad kiauliena – viena populiariausių ir pirkėjų mėgstamiausių mėsos rūšių. Ir ne veltui – iš jos galima pagaminti galybę skirtingų patiekalų už piniginei draugišką kainą.
„Ši mėsa, jei tinkamai iškepta, išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Iš kiaulienos galima pagaminti kepsnius, suktinukus, o likučius sunaudoti, pavyzdžiui, sumuštiniams. Negana to, kiaulieną, o ypač jos mentę, pagaminti itin paprasta – net ir palikę ant ugnies keliomis minutėmis ilgiau, mėsos nesugadinsite, nes ji iš karto netampa sausa ar gumine“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Užteks kelioms dienoms
Anot I. Trakimaitės-Šeškuvienės, kalendorinis ruduo neabejotinai į dažno virtuvę sugrąžins įvairius troškinius, sriubas ir kitus patiekalus, kurie puikiai tinka būti apibūdinami „komforto“ maistu. Norintiems pasigaminti sriubą ar troškinį su mėsa, itin patiks jau minėta lengvai apdorojama kiaulienos mentė. Ji bene labiausiai tinkama troškinimui, mat turi ir riebalinio sluoksnio, ir nepraranda drėgmės, o ištroškinta tampa ypač minkšta bei sultinga.
„Gamindami troškinius ir sriubas su namuose turimomis nuo vasaros likusiomis daržovėmis, ne tik turėsite skanaus ir sotaus maisto kelioms dienoms, bet ir neišlaidausite. Pasirūpinę kilogramu atšaldytos kiaulienos mentės be kaulo ir odos už ypač mažą kainą visą savaitę galėsite eksperimentuoti ir pasigaminti itin gardžius, „komforto“ maistu vadinamus valgius. O iš tiek mėsos pagamintų patiekalų tikrai užteks ne vienai vakarienei“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi trimis „Maximos“ kulinarijos meistrų receptais su kiaulienos mente.
Kiaulienos mentės guliašas
Itin rudeniškas ir sušildantis receptas. Jam paruošti reikės:
- 450 g atšaldytos kiaulienos mentės be kaulo ir odos;
- 400 g pomidorų savo sultyse;
- 100 g svogūnų;
- 200 g bulvių;
- 20 g šviežių bazilikų;
- česnako, druskos, pipirų, aliejaus (pagal skonį).
Gaminimas. Kiaulienos mentę pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite į keptuvę ir apkepkite ant vidutinės temperatūros. Kai nugaruos išsiskyrusios sultys, sudėkite šiaudeliais supjaustytus svogūnus ir viską pakepkite dar kelias minutes. Tuomet supilkite pomidorus bei česnaką ir troškinkite uždengtoje keptuvėje apie 30 minučių.
Kol troškinasi mėsa, išvirkite bulves pasūdytame vandenyje. Prieš patiekdami, mėsą pagardinkite šviežiais bazilikais.
Kiaulienos mentės troškinys
Gardus troškinys, kuris tikrai nepaliks abejingų. Jam paruošti reikės:
- 1 kg atšaldytos kiaulienos mentės be kaulo ir odos;
- 2 v. š. miltų;
- 1 vnt. svogūno;
- 1 vnt. morkos;
- 6 vnt. skiltelių česnako;
- 400 ml sultinio;
- 200 g bulvių;
- 450 g pomidorų;
- mėgstamų mėsos prieskonių;
- šlakelio aliejaus;
- druskos, pipirų, mėgstamų žolelių (pagal skonį).
Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Kiaulienos mentę supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, sudėkite juos į dubenį, apibarstykite mėsos prieskoniais, druska, pipirais bei miltais. Viską gerai išmaišykite.
Ant vidutinės ugnies pastatykite didelį puodą, troškinimo ar kepimo indą, į jį įpilkite aliejaus. Kai aliejus įkais, sudėkite mėsą į karštą aliejų ir kepkite apie 6–8 minutes, iki kol išorė bus sodriai auksinės spalvos. Išimkite kiaulienos mentę iš puodo ir atidėkite į šalį.
Tada į puodą sudėkite griežinėliais supjaustytus svogūnus ir morką. Kelias minutes pakepinkite, kol pradės minkštėti, tuomet sudėkite išspaustą česnaką ir išmaišykite. Viską kepkite apie 30 sekundžių, kol česnakas pradės kvepėti ir skrusti.
Supilkite sultinį, sudėkite bulves ir pomidorus, grąžinkite į puodą apkeptus kiaulienos mentės gabalėlius. Viską užvirinkite, indą perkelkite į orkaitę ir troškinkite apie 2,5 valandos arba kol mėsa taps minkšta ir biri. Prieš patiekdami įmaišykite mėgstamas žoleles.
Sriuba su plėšyta kiauliena
Anot „Maximos“ kulinarijos meistrų, ši sriuba – soti, gardi ir sušildanti. Jai pagaminti reikės:
- 1 kg atšaldytos kiaulienos mentės be kaulo ir odos;
- 1 vnt. morkos;
- 1 vnt. svogūno;
- 2 vnt. salierų;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 l sultinio;
- 1 v. š. pomidorų tyrės;
- 400 g konservuotų pomidorų;
- 200 g konservuotų pupelių;
- 200 g bulvių;
- aitriųjų paprikų;
- 2 v. š. aliejaus;
- druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Pirmiausia paruoškite plėšytą kiaulieną. Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių, pasirinkite grilio režimą. Tuo metu paimkite didelį, orkaitėje tinkamą naudoti kepimo indą ar puodą, įpilkite aliejaus ir įkaitinkite jį ant didelės ugnies. Kiaulienos mentę pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite ją į puodą ir apie 15 minučių kepkite iš visų pusių.
Į puodą sudėkite smulkintą morką, pusę svogūno, vieną saliero stiebą, česnaką ir sultinį. Pridėkite morkas, svogūną, salierą, česnaką ir sultinį. Užvirinkite, tada uždenkite puodą dangčiu ir perkelkite į orkaitę, kur viską kepkite apie 2 valandas. Kepimo metu kelis kartus patikrinkite puodą – jei skysčio sumažės daugiau nei per pusę, papildykite verdančiu vandeniu.
Kiaulienai iškepus, palikite ją atvėsti. Į atskirą indą nupilkite sultinį, o daržoves išmeskite. Sultiniui leiskite atvėsti, tada įdėkite į šaldytuvą – jam pilnai atšalus viršuje susiformuos riebalų sluoksnis, kurį reikės pašalinti. Kiaulieną sudėkite ant pjaustymo lentos, nuimkite nuo jos odą ir išmeskite. Dviem šakutėmis suplėšykite mėsą, pašalinkite visus kitus likusius riebalus.
Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite likusią pusę svogūno ir kepkite 5 minutes ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Įdėkite likusį susmulkintą saliero stiebą, pomidorų tyrę, įberkite druskos, pipirų, aitriųjų paprikų. Kepkite dar 3 minutes, kad daržovės pasidengtų prieskoniais. Tuomet sudėkite bulves, konservuotus pomidorus, supilkite atšaldytą sultinį. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 15 minučių, kol suminkštės bulvės.
Suberkite pupeles, sudėkite plėšytą kiaulieną. Pakaitinkite ant didelės ugnies apie 6–7 minutes, kol viskas gerai sušils. Skanaus!
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!