(Nuotr. iš iStock)

Lengvam švenčių vakarui: svečius pradžiuginkite užtepėlėmis ir sumuštinukais, o vietoje torto patiekite maskarponės kremą

Kaip palydėti metus ir sutikti Naujuosius skaniai ir šventiškai, bet nesugaištant daug laiko kulinariniams iššūkiams, kurių ne vieną įveikėte ruošdamiesi Kalėdoms? Dalinamės nesudėtingų patiekalų receptais jaukiam šeimos vakarui ar vaišėms netikėtai užgriuvusiems draugams. Gaminimas bus tarsi pramoga, o rezultatas – malonumas.

Jeigu Naujuosius planuojate pasitikti namuose ir staiga panorote pasidalinti šventiniu džiaugsmu su draugais Jums pravers nesudėtingi receptai, padėsiantys sukurti šventinę atmosferą be didelių pastangų taip pat sutaupyti laiko.

„Panašu, kad žmonės, skyrę daug pastangų ruošdami Kūčių ir Kalėdų vaišes, Naujuosius nori sutikti daugiau laiko skirdami bendravimui, o ne sukimuisi virtuvėje. Tokią prielaidą galime daryti stebėdami mūsų „Meistro kokybės“ gaminių pardavimus paskutinę metų dieną – jie būna 2-3 kartus didesni nei kitomis dienomis, – sako Renata Kežionienė, „Maximos“ Rinkodaros departamento direktorė.

Jis pasakoja, kad populiariausi gaminiai prieš pat šventinį vakarą – salotos ir mišrainės. Tarp pačių populiariausių pagamintų patiekalų taip pat rikiuojasi kepti viščiukų broilerių ketvirčiai, maskarponės sūrio tortas, Kuršėnų  vyniotinis ir ilgas prancūziškas batonas.

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė, įsitikinusi, kad

norint sukurti šventinę nuotaiką, visai nebūtina imtis įmantrių kulinarinių eksperimentų, siekiant pagaminti originalius ir dar niekur neragautus patiekalus. Būna situacijų, kai labiausiai gelbsti ir džiugina laiko patikrinti sprendimai, pavyzdžiui, tokie paprasti patiekalai, kaip orkaitėje iškepti vištienos sparneliai.

„Jei norite nesunkiai pasigaminti vaišes namuose be didelių laiko sąnaudų, rinkitės patiekalus, kurių nereikia serviruoti kiekvienam atskirai, su nedaug ingredientų, kurių prieš tai nereikia ilgai virti ar kepti. Pavyzdžiui, vietoje ilgo ir kruopštaus darbo reikalaujančių mišrainių paranku rinktis užtepėles ir patiekti jas su morkų bei salierų lazdelėmis, šviežiu batonu arba traškučiais. Panašiai galima patiekti ir desertą, jeigu neturite laiko ar ūpo kepti tortą – pagaminkite gardų kremą, supilstykite į indelius ir patiekite su biskvitiniais sausainiais arba vafliais, vaisių skiltelėmis“, – pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi neįpareigojančių vaišių idėjomis lengvam vakarui.

Tuno užtepėlė su kapariais

Reikės: apie 500 g savo sultyse konservuoto tuno, konservuotų kaparėlių arba kaparių, kelių stiebų svogūnų laiškų arba laiškinio česnako, petražolių arba kalendros, vidutinio dydžio raudonojo svogūno, valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių bei žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės, riebaus graikiško jogurto, druskos, pipirų, trupučio aitriųjų paprikų padažo (nebūtina).

Gaminame: į didesnį indą dėkite smulkiai sukapotą svogūną ir žalumynus, jeigu naudojate didesnius kaparius – susmulkinkite ir juos. Jeigu pasirinkote mažesnius, bet aitresnio skonio kaparėlius, tiesiog nupilkite skystį ir dėkite į indą. Nupylę skystį, į tą patį indą sudėkite tuną, tarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis, pipirus, druską. Viską gerai išmaišykite, šakute dar pertrindami tuno gabaliukus. Dėkite jogurtą – jo kiekį reguliuokite pagal konsistenciją, ir darkart gerai išmaišykite visus ingredientus, pagal skonį pagardinkite aitriuoju padažu. Jeigu norite pastos konsistencijos užtepėlės, visus ingredientus dėkite į elektrinį plaktuvą. Užtepėlę patiekite su šviežių agurkų, salierų, morkų lazdelėmis, duonos traškučiais arba šviežia čiabatos duona. Šia užtepėle galite įdaryti parduotuvėje įsigytus jau iškeptos tešlos krepšelius ir papuošti juos žalumynais bei agurko riekelėmis.

Karšti sumuštinukai su pelėsiniais sūriais ir kriauše

Reikės: minkštojo Brie sūrio su baltuoju pelėsiu, mėgstamo sūrio su mėlynuoju pelėsiu, prinokusių, bet kietų kriaušių, šviežių špinatų, pipirų, gražgarstės, šviežio prancūziško batono, balzaminio acto arba balzaminio acto padažo.

Gaminame: maždaug 0,5 cm griežinėliais supjaustykite nuluptas kriaušes ir Brie sūrį.  Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Ant kiekvienos riekelės dėkite griežinėlį kriaušės, papipirinkite, dėkite nedidelį gabalėlį sūrio su mėlynuoju pelėsiu, dėkite kelis lapelius špinatų, tuomet „užklokite“ Brie sūriu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Patiekdami karštus sumuštinukus, papuoškite juos gražgarstėmis, užpilkite šlakelį balzaminio acto arba  balzaminio acto padažo.

Maskarponės su sūrio kremas

Reikės: 500 g. maskarponės sūrio, 2 kiaušinių (kambario temperatūros), 4 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos, vanilės ekstrakto, skiltelės žaliosios citrinos. Patiekimui – biskvitinių sausainių, šviežių uogų, prinokusio gabalėliais supjaustyto ananaso ar kitokių mėgstamų vaisių.

Gaminame: maskarponės sūrį lengvai išplakite su trupučiu vanilės ekstrakto, kad jis taptų purus. Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų ir išplakite su 2 šaukštais cukraus iki purios masės. Švariame ir sausame inde išplakite baltymus iki standžių putų, dėkite žiupsnelį druskos, likusius porą šaukštų cukraus ir lašelį citrinos sulčių – plakite, kol baltymų masė taps vientisa. Į maskarponės sūrį pirma atsargiai įmaišykite trynius, kol masė taps vienalytė. Tuomet į ją atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus ir įspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių – maišykite su šaukštu ar mentele, o ne elektriniu plaktuvu. Sudėkite kremą į indelius, pagardinkite uogomis, vaisiais ir patiekite su biskvitiniais sausainiais.

Kiaušinių užtepėlė su ikrais

Reikės: maždaug 6 kietai virtų kiaušinių, poros sutrintų skiltelių česnako, 1 šaukštelio garstyčių, pusės šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų, druskos, pusės puodelio mėgstamo majonezo, mėgstamų žalumynų (petražolių, kalendros) kelių indelių natūralių ar dirbtinių ikrų arba valgomųjų „perlų“, jeigu norite daugiau pikantiškumo – pridėkite kaparėlių.

Gaminame: kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite, nulupkite, pasmulkinkite ir įdėję į didesnį indą pertrinkite šakute. Sudėkite trintą česnaką, berkite pipirus ir išmaišykite, tuomet dėkite majonezą bei garstyčias, berkite kaparėlius, jeigu juos naudojate, smulkintus žalumynus ir gerai išmaišykite. Jeigu norite patiekti kaip užtepėlę, atsargiai į masę įmaišykite ikrus. Jeigu patieksite keptuose tešlos krepšeliuose arba kaip nedidelius sumuštinukus, pirma dėkite kiaušinių užtepėlę, ant viršaus – ikrus. Drauge puikiai derės gaivūs salotų lapai, agurko arba salierų lazdelės.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: