„La maistas“ nuotr.

Lietuvių virtuvę užkariauja juodasis česnakas: tinka net su desertais ir neturi nemalonaus kvapo

Lietuvą pamilęs Gian Luca Demarco nuolatos pabrėžia, jog šios šalies gyventojai savo mitybos neįsivaizduoja be česnako, kuriuo pagardinti galėtų kone kiekvieną patiekalą. Vis dėlto ne visi žino, jog Lietuvoje galima įsigyti ir fermentuoto, juodojo česnako. Pastarasis ne tik turi ypatingą skonį, bet juo mėgautis kiekvienas galėtų net rytais – nemalonus kvapas šiam česnakui nebūdingas! O apie tai, kaip juo pagardinti net šokoladą, Gian Luca žiūrovams atskleis jau šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas“.

Kad paragautų ypatingo juodojo česnako, Gian Luca apsilankys Kačerginėje. Būtent čia gyvenanti Dovilė kartu su visa savo šeima neseniai pradėjo siūlyti lietuviams naujieną – fermentuotą česnaką.

Tiesa, viskas prasidėjo nuo Dovilės tėčio – sugalvojęs moksliškai išsiaiškinti česnako naudą, vyras į tai įtraukė ir savo dukrą. „Kai žmonėms pasiūlėme paragauti juodojo česnako, jie pradėjo masiškai grįžti atgal ir klausti, kur būtų galima jo įsigyti“, – pasakos Dovilė neigdama stereotipą, kad lietuviai – konservatyvūs žmonės.

Juodasis česnakas keičia ne tik lietuvių, bet ir pačios Dovilės gyvenimą – anksčiau dirbusi su startuoliais, jų konsultavimu ir finansavimu, dabar moteris kardinaliai pakeitė savo veiklą. Pastarąja ji ne tik mėgaujasi, bet ir vadina tai geriausia meditacija.

O ypatingai moterį žavi juodojo česnako nauda – pasirodo, kad fermentuotas česnakas turi daug daugiau naudingų medžiagų, nei žalias.

„Kai gauname česnakus iš ūkininkų, turime juos paruošti fermentacijai – nuvalyti ir patikrinti kiekvieną skiltelę, nes jei bent viena sugedusi, vadinasi, toks česnakas nėra tinkamas. Fermentacijos, kaip ir auginimo būdų, yra labai daug ir įvairių. Tačiau mes taikome ilgos fermentacijos būdą – česnaką paveikiame tik drėgme, temperatūra ir ilgu laikotarpiu“, – pasakos Dovilė bei pridės, jog įprastai toks procesas užtrunka 2 mėnesius.

Kaip pasakos moteris, fermentuotas česnakas visiškai pasikeičia – net jo kvapas tampa kitoks. Su tuo sutiks ir Gian Luca, kuriam jis primins… šokoladą! „Geriausia jį valgyti gryną, vieną, o gardinti maistui jis tinka nuo mėsos patiekalų iki desertų“, – sakys Dovilė, kuri pati česnaką naudoja net šokolado bei obuolių sūrio gamyboje.

O pats Gian Luca, padedamas Dovilės, nuspręs pagaminti itališkus bulvių virtinukus (gnocchi) su jautiena bei juodojo česnako ir trynių padažu.

Pirmiausiai persijotus miltus suberkite į dubenį – viduryje padarykite duobutę, o į ją supilkite kiaušinių trynius. Viską lėtai sumaišykite, o vėliau, švelniai minkydami tešlą, pridėkite dar šiek tiek miltų ir žiupsnelį druskos. Išminkius tešlą, atidėkite ją į šalį 10-15 minučių.

Per tą laiką imkite ruošti kitus ingredientus, pirmiausiai – mėsą. Tam susmulkinkite čili pipirą, rozmariną, česnaką. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite sviesto ir ant jo gerai apkepinkite smulkintas žoleles, o vėliau pridėkite ir kambario temperatūros jautieną. Ją iškepus, susukite jautieną į foliją. Tuomet ir ją palikite 10 minučių ramybės būsenoje.

Virtinukų padažui į smulkintuvą suberkite juodąjį česnaką, druskos, pipirų ir supilkite kiaušinio trynius. Viską sumalkite kartu su sauja parmezano sūrio.

Tuomet iš tešlos jau galima pradėti ruošti virtinukus: gabalėliais supjaustykite tešlą, o vėliau kiekvieną gabalėlį perbraukite per tarką. Tuomet sudėkite juos į pasūdytą verdantį vandenį ir pavirkite po 3-4 minutes.

Vėliau virtinukus dar apkepinkite, o nukėlę keptuvę nuo ugnies, supilkite česnako ir trynių padažą bei pridėkite griežinėliais supjaustytą jautieną. Nepamirškite visko pagardinti parmezanu!

Ypatingas juodasis česnakas ir jo nauda – jau šį sekmadienį, laidoje „La maistas“, 9.30 val. per TV3!


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: