Ministras A. Veryga: „Mūsų tikslas – sveikas maistas ir geresnė gyventojų sveikata

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, susitikęs su mūsų šalies maisto pramonės atstovais, aptarė gyventojų mitybos gerinimo klausimus, sveikatai nepalankių produktų ribojimo patirtis ES šalyse ir tolesnius bendrus veiksmus, siekiant bendro tikslo – geresnės gyventojų sveikatos.

„Vyriausybės programoje daug dėmesio skiriama gyventojų sveikatai ir mitybos gerinimui. Atsižvelgdami į Pasaulio sveikatos organizacijos Europos maisto ir mitybos politiką, kitus strateginius dokumentus, siekiame, kad ir Lietuvoje būtų kuo daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų. T. y. produktų, turinčių mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų. Lietuvių mitybos įpročiai verčia nerimauti sveikatos specialistus. Negailestinga ir statistika – lėtinių ligų (širdies – kraujagyslių, vėžio ir kitų) rizikos veiksnių sąraše netaisyklinga mityba pirmauja“, – teigia ministras A. Veryga.

Susitikime kalbėta apie realias galimybes riboti cukraus kiekį gėrimuose, kurie labai populiarūs ypač tarp vaikų ir jaunimo. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, 37,1 proc. 5–7 klasių mokinių kasdien geria cukraus turinčius gaiviuosius gėrimus, o 33,1 proc. jų užkandžiams dažniausiai renkasi saldumynus. Kas antras Lietuvos mokinys kasdien ir net kelis kartus per dieną vartoja saldumynus.

Aptarta tai, kad ne tik cukrus, bet ir transriebalų perteklius maiste daro didelę žalą žmogaus sveikatai, nes didina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujuje ir mažina „gerojo“. Skatina trombų susidarymą, infarktus, insultus. Todėl pasitarimo metu akcentuota būtinybė iki 2 g /100 g riebalų mažinti sočiųjų riebalų kiekį maisto produktuose.

Ministras A. Veryga, dėkodamas maisto pramonės atstovams už atsakingą požiūrį į bendrą darbą ir konstruktyvius pasiūlymus, paragino šio verslo profesionalus ir toliau aktyviai dirbti kartu vardan bendro tikslo – geresnės gyventojų sveikatos. Jis pakvietė pasirašyti susitarimą, kuriame maisto pramonės atstovai įsipareigotų geranoriškai mažinti sveikatai nepalankaus produkto – druskos – kiekį savo gaminamoje produkcijoje.

Vyriausybės programa numato priemones, skirtas valdyti lėtinių ligų rizikos veiksnius, remti prie gyventojų išsaugojimo prisidedančias iniciatyvas, įgyvendinti sveikatai palankaus maisto politiką. Skatinant ekologiško maisto gamybą, bus ribojamas sveikatai nepalankių maisto medžiagų (druskos, druskos, riebalų ir kt.) naudojimas. Daugiau dėmesio bus skiriama ekologiškų produktų vartojimui švietimo ir ugdymo įstaigose, sveikos mitybos įpročių puoselėjimui šeimose ir visuomenėje. Taip pat pristatyti nauji sveikatai palankių maisto produktų, ženklinamų simboliu „Rakto skylutė“, kriterijai.

 

SAM Ryšių su visuomene skyrius


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: