NVSC: kaip saugiai ruošti šventinį stalą

Nors šias Velykas sutiksime kitaip, be kituose miestuose gyvenančių artimųjų, tačiau lietuviai šventinio stalo neįsivaizduoja be margučių ar įvairesnių mėsos patiekalų, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai primena, kad ruošiant maistą svarbu kruopščiai laikytis asmens higienos ir maisto saugos reikalavimų.

Daugumą žarnyno infekcinių ligų sukelia mikroorganizmai, kurie į žmogaus organizmą patenka su maistu. Viena iš dažniausiai pasitaikančių  maistinės kilmės infekcijų Lietuvoje yra salmoneliozė, kurią sukelia  Salmonella bakterijos, dar vadinamos salmonelėmis.

Salmoneliozės simptomai

Ši liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai minėti ligos simptomai prasideda po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują ir tokiu atveju infekcija gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu. Šios bakterijos dažniausiai į žmogaus organizmą patenka vartojant nesaugius (bakterijomis užterštus) gyvūninės kilmės maisto produktus – kiaušinius, vištieną, pieną.

Ką svarbu žinoti perkant ir vartojant kiaušinius?

  •  Kiaušinius pirkite tik iš oficialių prekybos vietų ar ūkininkų. Atkreipkite dėmesį į kiaušinių galiojimo datą – kiaušiniai tinka vartoti 28 dienas po jų padėjimo.
  • Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.
  • Nupirktus kiaušinius laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su kitais maisto produktais.
  • Kiaušinius švariai nuplaukite prieš maisto ruošimą (nusipirktų kiaušinių geriau iš anksto neplauti, taip išsaugoma natūrali kiaušinio lukšto plėvelė, apsauganti kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo).
  • Gerai išvirkite ar iškepkite kiaušinius (trynys turi būti kietas).
  • Kruopščiai nuplaukite visus indus ir įrankius, taip pat rankas po kontakto su žaliais kiaušiniais.
  • Termiškai apdorotus kiaušinius laikykite šaldytuve.

Saugaus maisto ruošimo rekomendacijos

Kruopščiai plaukite rankas. Visada plaukite rankas prieš maisto tvarkymą, valgį ar kūdikio maitinimą. Nepamirškite nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, po pakalbio telefonu ar pasinaudojus tualetu.

Plaukite virtuvėje naudojamas priemones. Kuo dažniau plaukite (karštu vandeniu su indų plovikliais), valykite virtuvės baldų, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius. Dažnai keiskite indų plovimo kempinėles. Paviršiams valyti naudokite vienkartines šluostes ar švarias daugkartines šluostes, rankšluosčius (po kiekvieno naudojimo išskalbkite medžiagines šluostes, rankšluosčius karštu vandeniu ir tam skirta skalbimo priemone, gerai išdžiovinkite).

Venkite kryžminio maisto užteršimo. Jau perkant maistą būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pirkinių krepšyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo šilumos apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą. Žalią mėsą, paukštieną, žuvį laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių nenaudokite pakartotiniam maisto laikymui.

Gerai išvirkite ar iškepkite mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Iš gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: