Pavasariniai ridikėliai – vitamino C lyderiai
Dembavos progimnazijos jaunųjų tyrėjų būrelio ir 3 klasės mokiniai ištyrė, kiek vitamino C turi įvairūs pernykščio ir šviežio derliaus vaisiai ir daržovės. Atsineštas gėrybes trynė, spaudė sultis ir jose matavo vitamino C kiekį.
Džiugu, kad lyderiais tapo mokinių šeimų daržuose užauginti ridikėliai – jų 100 g rasta net 200 mg šio vitamino. Parduotuvėje pirkti vaisiai nuo čempionų kelis kartus atsiliko, tačiau taip pat buvo vitaminingi. 100 g citrinų turėjo 70 mg, apelsinų – 60-70 mg, svogūnų laiškų ir pomidorų – 50 mg, salotų ir naminių obuolių sulčių – 10 mg, obuolių – 5 mg vitamino C. Tik agurkuose ir morkose šio vitamino vaikai nerado, bet nusprendė, kad jie naudingi kitais vitaminais ir mikroelementais.
Žinodami, kad vitamino C paros norma yra apie 60 mg, jaunieji tyrėjai paskaičiavo, kad jai gauti užtektų suvalgyti vos du pačių užaugintus ridikėlius. O jei augindami, gamindami ir su šeima skaniai suvalgydami pasitelks gerą nuotaiką ir draugišką juoką, šio vitamino reikės dar mažiau.
Vaisių ir daržovių vitaminingumo tyrimai – tai viena iš progimnazijos mokytojų Ritos Rožėnienės ir Lolitos Vyšniauskienės parašyto visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projekto „Gyvenk sveikai ir viskas bus gerai III“ veiklų.
Projekto koordinatorė Rita Rožėnienė
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!