Rimi nuotr.

Pikniko dienos proga kulinarijos technologė pataria, kokius maisto produktus rinktis iškylai gamtoje

Iškyla, kaip gastronominis susibūrimas po atviru dangumi su draugais ar šeima išpopuliarėjo Prancūzijoje po revoliucijos. Nuo tada visų klasių ir sluoksnių žmonės įgijo teisę susitikti ir naudotis šalies parkais. Ateinantis šiltasis sezonas ir balandžio 23 d. švenčiama Pikniko diena – puikus metas iškyloms lauke. Saulėtas ir šiltas oras – tai galimybė su artimaisiais susitikti gamtoje ir ragauti šviežias gėrybes. Iškyla turi daug privalumų: ją lengva organizuoti, ji nėra brangi, be to, galite pasirinkti vaizdą, į kurį žiūrėsite valgydami. Gal tai jūra, upės vingis ar miško atodanga? Besiruošiantiems sezonui „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kokius maisto produktus vertėtų pasiimti į iškylą ar žygį bei dalijasi pupelių užtepėlės su saulėje džiovintais pomidorais receptu.

Kiekviena iškyla ar žygis gamtoje su šeima turėtų prasidėti nuo pasiruošimo. „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja pasirūpinti ne tik maistu, bet ir kitomis priemonės – viskuo, ko gali prireikti jūsų laisvalaikiui gryname ore. Pavyzdžiui, kremu nuo saulės, priemonėmis nuo vabzdžių, antklode, lėkštėmis, stalo įrankiais, servetėlėmis ir šiukšlių maišu, kad pasibaigus iškylai būtų lengva susitvarkyti. Be to, vertėtų atidžiai pasirinkti ir indus, į kuriuos bus dedamas maistas. Labai svarbu sandariai juos uždaryti bei kruopščiai suvynioti.

„Geriausia iškylai lauke ruošti tuos patiekalus, kuriuos būtų lengva ir saugu transportuoti bei kuriais būtų patogu dalintis. Maistą ruoškite atskiromis porcijomis: įsitikinkite, kad jį paprasta valgyti rankomis ir jis greitai nesugenda būdamas lauko temperatūroje. Sumuštiniai, vaisių ir salotų indeliai, humusas, daržovių užtepėlės, kišai ir, žinoma, kumpio, dešros bei sūrio padėklai puikiai tiks iškyloms“, – pataria „Rimi“ kulinarijos technologė.

L.Barčaitė be pagrindinių patiekalų siūlo nepamiršti ir lengvų užkandžių: riešutų, šviežių vaisių, sausainių, duonos, lęšių traškučių bei kitų užkandžių, kuriuos praktiška pasiimti su savimi. Anot jos, iškylai egzotikos suteiks desertas – vaisių salotos, kuriomis galėsite pasidalyti su visais iškylos dalyviais. Vaisių salotas lengva valgyti bei ruošti, be to, tai puikus šiltojo sezono desertas. Tačiau kulinarijos technologė taip pat primena, jog ne visi patiekalai ar desertai yra tinkami iškylai.

„Ledai, kreminiai pyragaičiai ar tortai nebūtų tinkamas pasirinkimas, nes juos sunku išlaikyti reprezentatyvios išvaizdos, be to, šie desertai mėgstami skruzdžių, vapsvų ir kitų vabzdžių. Jei į iškylą norite atsinešti saldumynų, tinka viskas, kas netirpsta saulėje ir nelimpa. O jei juos galima valgyti rankomis – tuo geriau“, – pataria specialistė.

Pasak L. Barčaitės, yra dar vienas dalykas, būtinas gerai iškylai – tai šaltieji gėrimai, ypač karščiausiomis dienomis: „Nesvarbu, ar ruošiame iškylą paplūdimyje, ar planuojame dieną praleisti gamtoje, šaltas vanduo bei gaivieji gėrimai yra būtini, nes po pasivaikščiojimo ar kelių valandų kaitinimosi saulėje turime vartoti daugiau skysčių. Žinoma, jei iškyla vyksta šalčiausiais metų mėnesiais, nepamirškite pasiimti termoso su karštais gėrimais, pavyzdžiui, arbata ar kava.“ 

Maisto technologė rekomenduoja gėrybes išvykai dėti į pintus krepšius ar šaltkrepšius, nes tvarkingai sustatyti produktai ar patiekalai juose neturės galimybės išsiliesti, be to, nuo svorio nenutrūks rankenos, o ir nešti bus žymiai patogiau.

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia pasiruošti piknikui ir dalijasi pupelių užtepėlės su saulėje džiovintais pomidorais receptu.

Pupelių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

Užtepėlei reikės:

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

1 vnt. svogūno

1 vnt. česnako

100 g saulėje džiovintų pomidorų (indeliuose aliejuje)

300 g baltųjų konservuotų pupelių

0.5 vnt. citrinos

2.5 šaukštų petražolių

0.25 šaukštelio čiobrelių

60 ml šalto virinto vandens

druskos ir šviežiai maltų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, kol pakeis spalvą. Tada sumeskite kapotus česnakus (2 skilteles) ir pakepkite dar 30 sek.
  2. Prieš dėdami į trintuvą, supjaustykite pomidorus.
  3. Išspauskite pusės citrinos sultis. Sumaišykite visus užtepėlės ingredientus su pakeptais svogūnais, česnakas ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia, įpilkite vandens (viso iškart nesupilkite, reguliuokite pagal konsistenciją). Pabarstykite druska, pipirais ir gerai išsukite. Skanaus!

Patarimas. Tinka valgyti su duonos skrebučiais arba jaunomis su lupena keptomis bulvytėmis.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: