Ragina lietuvius ragauti daugiau žuvies

Kaune neseniai duris atvėrė nauja prekybos žuvimi vieta, išsiskirianti netradiciniu savo asortimentu. Čia siūloma nemažai tokios produkcijos, kurios kitur nėra arba sunku gauti.

Bendrovės „Sibas“ valdoma prekybos vieta įsikūrė Centriniame Kauno turguje, Žuvies skyriuje. Čia už prekystalio dažnai galite sutikti patį įmonės savininką Marių Verbaitį, kuris nesustodamas gali kalbėti apie žuvį ir jos paruošimo būdus.

„Ne vienerius metus dirbame didmeninėje prekyboje ir matome, kad žmonės Lietuvoje labai sunkiai priima naujoves. Čia prekiaudami norime pasiūlyti žmonėms išmėginti daugiau žuvies rūšių, atrasti naujus skonius.

Tikrai yra geros ir nebrangios žuvies, kurios lietuviai beveik nevartoja. Pavyzdžiui, vilkžuvė. Tai didelė, vidutiniškai iki metro užauganti žuvis, kurią labiausiai tinka troškinti, bet galima ir kepti keptuvėje ar orkaitėje“, – pasakojo pašnekovas.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame turguje veikiančioje prekybos vietoje šalia įprastų silkių, rūkytų skumbrių, šaldytų jūros lydekų, galima gauti kokybe išsiskiriančios latviškos strimėlės, didelių atvėsintų lašišų, atlantinių menkių, australinės jūros lydekos, paltuso, kilkos, rūkyto upėtakio ir daugiau įvairių žuvų.

Beje, įmonė žuvis rūko savo rūkykloje, todėl garantuoja tikro dūmo skonį ir kvapą.

Apskritai, Sibas siūlo įsigyti daugiau didesnių žuvų. Ir neatsitiktinai.

„Pirkdami didesnę žuvį ar jos dalį visada išlošite, nes ji bus riebesnė ir mėsos bus daugiau. Ne tik prie kaulo priaugusi plonytė file, kaip kad gali pasitaikyti perkant mažesnę“, – patarimus dalijo Marius. Būtent todėl

Čia prekiaujama ir išskirtinės kokybės didžiosiomis krevetėmis, kurį M. Verbaitis įvardija kaip lengvai paruošiamą gurmanišką prabangų valgį, kuris, paska jo, nėra toks jau ir brangus.

„Tereikia išvirti krevetes vandenyje su pomidorų pasta, o tada kelias minutes patroškinti keptuvėje su grietinėle ir prieskoniais. Ir viskas, galite valgyti su makaronais, arba ir be jų – bet kuriuo atveju turėsite labai skanų ir sotų maistą, o kilogramo šaldytų krevečių užteks tikrai ne vienam kartui“, – patirtimi dalijosi prekybininkas.

Jis taip pat pasidalijo receptu, kaip pasiruošti dieviško skonio šviežią lašišos file.

„Dviems valandoms padenkite reikalingą atvėsintos lašišos file kiekį druska. Tada druską nuvalykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apdėkite riekutėmis supjaustytu česnaku laikykite šaltai kelias valandas arba per naktį. Po to viską nuvalykite, pabarstykite šviežiais krapais ir valgykite. Nepakartojamas skonis!“,  tikino pašnekovas.

Pasak jo, lietuviai dar tikrai labai mažai žino apie žuvį ir jos paruošimo būdus, todėl jis pats arba jo darbuotojos pirkėjams visada apie tai papasakoja, padeda išsirinkti, duoda paragauti.

„Virkite sriubą, troškinkite, kepkite su daržovėmis keptuvėje, orkaitėje grilyje ar ant laužo. Ragaukite kuo daugiau skirtingų žuvies rūšių ir gyvenimas tikrai bus skanesnis ir kartu įdomesnis“, – linkėjo M. Verbaitis.

Kad gyvenimas valgant daugiau žuvies gali tapti smagesnis, patvirtina ir mokslininkai. Yra nustatyta, kad riebiosios žuvys – lašišos, tunai, skumbrės padeda išvengti depresijos.

„Kaip visiems puikiai žinoma, žuvys yra pagrindinis omega-3 šaltinis, kuris mūsų organizmuose daro stebuklus. Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina širdį, gerina smegenų veiklą. Žuvyje taip pat gausu B grupės vitaminų.

Daugelis tai lyg ir žino, bet mitybos įpročių keisti neskuba. O tai tikrai reikėtų daryti, nes lietuviai žuvies vis dar valgo gerokai per mažai. Maistui naudojant daugiau žuvies rūšių ir įvairesnius jos paruošimo būdus, turbūt būtų galima pasiekti geresnių rezultatų”, – svarstė dietologė Diana Markauskaitė.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: