Rauginti produktai – mūsų sveikatai

Dembavos progimnazijos mokytojų grupė dar pavasarį parengė projektą “Gyvenk sveikai ir viskas bus gerai II” ir laimėjo Panevėžio rajono visuomenės sveikatos rėmimo programų   konkursą. Į projektą įtraukė nemažai tiriamųjų veiklų, nes šiuolaikiniams mokiniams patyriminis mokymasis patinka ir yra pats veiksmingiausias.

Kad bakterijos būna geros ir blogos, žino visi. Gerosios – tos, kurios suraugina maisto produktus: pieną, daržoves. Tik į klausimą, kuo jos naudingos vaikams, nedažnas gali atsakyti. Todėl smalsūs mokiniai, mėgstantys viską išbandyti ir atrasti patys, nutarė ištirti gerųjų bakterijų  poveikį blogosioms. Bandymus atliko su raugintais kopūstais, morkomis, burokėliais. Rezultatai nenuvylė: šių produktų skysčio “išsigando” ir žuvo visos nuo sugedusių produktų, durų rankenų ar telefonų paimtos bakterijos.

Todėl, atėjus darganotam rudeniui, jaunieji tyrėjai pataria paskubėti užsiraugti ne tik močiutės darže užaugusių kopūstų, bet ir obuolių, morkų, kitų daržovių – o gal patiks skonis? Ir, remdamiesi jau baigusių mūsų progimnaziją jaunųjų tyrėjų atliktų natūralių antibiotikų tyrimų rezultatais, kelia hipotezę, kad patys veiksmingiausi  būtų rauginti česnakai. Šią hipotezę būtinai patikrins dalyvaudami tolesnėse projekto veiklose.

 Valgykite raugintus produktus kasdien, o jie padės nugalėti visas bakterijas ir žiemą pasitiksite žvalūs ir sveiki.

Projekto koordinatorė Rita Rožėnienė, biologijos mokytoja Aldona Klebonaitė                         


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: