Rugsėjo 1-ąją pasitinkame gardžiai ir sveikai: kulinarinės idėjos smagiausiam maisto vakarėliui namuose

Į šalies mokyklas grįžtant kontaktiniam ugdymui, artėjanti Rugsėjo 1-oji vėl bus panaši į tradicinę mokslo metų pradžią. Nors ši šventė kasmet miestuose suburia begales moksleivių ir jų tėvų, šiemet galima tikėtis ir dažnesnio apsisprendimo naujus mokslo metus paminėti namuose, tik su artimiausiais žmonėmis. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalinasi receptų idėjomis, padėsiančiomis šią progą atšvęsti skaniai, sveikai ir spalvingai.  

Kviečia įkvėpti pokyčiams

Atsigręždama į nuolat kintančią pandemijos situaciją šalyje „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tiki, kad Rugsėjo 1-ąją puikiausiai galima atšvęsti ne tik kavinėse ar restoranuose, bet ir prie šventinio pietų stalo namuose.

„Tik būdami atsakingi galėsime džiaugtis grįžimu į įprastą gyvenimą. Tai ypač aktualu artėjančią Rugsėjo 1-ąją, kuomet po vasaros bei nuotolinio mokymosi vaikai bus išsiilgę tiek vieni kitų, tiek tradicinės šventės. Tuo tarpu šios šventės minėjimas prie bendro stalo su artimiausiais žmonėmis gali padėti kuriant naujas tradicijas. Svarbiausia į tai pažiūrėti kūrybiškai“, – sako E. Dapkienė.

Tiems, kurie nuspręs Rugsėjo 1-ąją atšvęsti namuose, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo suruošti tikrą maisto puotą. Taipogi, anot jos, tokiam kulinariniam vakarėliui išties verta gaminti sveikus patiekalus, kurie leis mokslo metų pradžią sutikti visapusiškai naudingai: pasirūpinant atžalų sveikata ir gera nuotaika.

„Pastaruosius pandemijos metus moksleiviai daugiau laiko praleido prie ekranų, mažiau judėjo, o jų mityba išsibalansavo. Tad ir naujausi Vilniaus universiteto tyrimai atskleidė vis stiprėjančią problemą dėl vaikų nutukimo – prieš pandemiją šalyje jų buvo apie 5 proc., o pastaruoju laiku skaičius ūgtelėjo dvigubai. Tai tik įrodo, kokia svarbi yra sveika ir subalsuota mityba, kurios įpročius reiktų ugdyti nuo mažų dienų. Todėl Rugsėjo 1-oji, mokslo ir žinių šventė, yra puikus laikas įkvėpti vaikus tokiems pokyčiams“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi šventinių patiekalų receptais, kurie leis įvairiausiais skoniais mėgautis be jokios sąžinės graužaties.

Sveikuoliškų sūrio krekerių „Boružėlės“

Reikės: 100 g speltos miltų, 100 g parmezano sūrio, 40 g sviesto, 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 kiaušinio trynio, žiupsnelio druskos, 10 vyšninių pomidorų, tiek pat alyvuogių, 4 valgomųjų šaukštų lydyto sūrelio, 1 saliero.

Pirma, pasigaminkite krekerius. Į indą su miltais sutarkuokite sviestą, įdėkite druskos, maišykite, kol gausite trupiniuotą tešlą. Smulkia tarka sutarkuokite sūrį. Dėkite jį į tešlą, įpilkite kiaušinio trynį ir alyvuogių aliejų. Tešlą minkykite rankomis, tuomet laikykite šaldytuve apie 20 minučių. Išėmę iškočiokite, supjaustykite stačiakampio formelėmis, o skylutes krekeriams padarykite naudodami šiaudelius. Pagal skonį ant krekerių pabarstykite sezamo sėklų, sudėkite juos ant kepimo popieriaus, kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.

Vėliau krekerius išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti. Tada ant kiekvieno tepkite tepamąjį sūrelį, dėkite po dvi pomidoro puseles, alyvuogę. Į kiekvieną jų įsmeikite po plonai pjaustytus saliero stiebelius. Taip turėsite linksmas ir gardžias boružėles.

Sveika, gardi ir maistinga: pica su daržovėmis

Pagrindui reikės: pusės cukinijos, kelių saujų avižinių miltų, 2 kiaušinių ir mėgstamų prieskonių.

Padengimui reikės: norimo kiekio špinatų, pievagrybių, vyšninių pomidorų, pakelio mocarelos sūrio, 4 šauktų 100 proc. pomidorų pastos.

Pagrindui naudojamus ingredientus sudėkite į trintuvą – viską sutrinkite iki vientisos masės. Po to gautą tešlą užpilkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Suformuokite blyno formą ir kepkite orkaitėje apie 15–20 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Tešla turi gražiai paruduoti.

Kol keps pagrindas, nuplaukite špinatus, supjaustykite pievagrybius, vyšninius pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pagrindui, ant jo užtepkite pomidorų pastos, sudėkite špinatus, sūrį, pievagrybius ir vyšninius pomidorus. Viską pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir darkart įkiškite į orkaitę 10 minučių arba tol, kol sūris išsilydys. Skanaus!

Smaližiaukite drąsiai: morkų keksiukai

Reikės: 4 kiaušinių, 200 g avižinių miltų, 2 morkų, 1 apelsino, 2 šauktų medaus, 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Morkas smulkiai sutarkuokite, įmuškite kiaušinius, įdėkite medų, įspauskite apelsino sulčių ir kruopščiai išmaišykite. Tada į tešlą įberkite miltus ir kepimo miltelius – maišykite, kol neliks sausų ingredientų. Jei norite saldesnių keksiukų, įdėkite saują razinų ar kitų džiovintų vaisių. Tuomet tešlą supilstykite į keksiukų formeles taip, kad ji užpildytų ne daugiau 2/3 formelės tūrio. Viską kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje geras 15 minučių. Išėmę atvėsinkite ir mėgaukitės.

„Rugsėjo 1-osios šventė yra skirta kuo daugiau laiko praleisti kartu, o tai visuomet galite padaryti ir  virtuvėje. Įtraukite vaikus į maisto ruošimą, kuris taps ir pramoga, ir puikiu būdu išmokti ko nors naujo. Netruksite nustebti, kaip visa šeima noriai leisis į nepatirtų skonių atradimus“, – šypsosi B. Baratinskaitė.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: