Maxima nuotr.

Salotų lapai – gardi alternatyva net ir duonai: išbandykite originalius receptus

Šiandien parduotuvių lentynose galima atrasti daugybę skirtingų salotų rūšių. Salotos vertinamos ne tik dėl savo mažo kaloringumo, bet ir dėl gaivaus skonio. Nors lietuviai labiausiai pamėgę įprastas lapines ar gūžines salotas, tačiau kitose kultūrose nesunkiai galima suskaičiuoti bent kelias dešimtis kitų salotų rūšių bei dar daugiau jų paruošimo būdų. Ekspertai dalijasi naujausiomis tendencijomis ir kviečia į salotų lapus pažvelgti originaliai.

Pasak „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, nuolatos augantis salotų ir salotų mišinių asortimentas rodo, kad lietuviai vis dažniau jas naudoja gardindami mėgstamus patiekalus: sumuštinius, troškinius ar kitus užkandžius.

„Atsižvelgiame į poreikius stengiamės papildyti asortimentą naujovėmis, kurias noriai išbando mūsų pirkėjai. Šviežių salotų derlių parduotuvėse užtikriname visus metus, tiekėjai jas pristato tiek iš Lietuvos ūkininkų, tiek iš kitų Europos Sąjungos šalių. Tarp populiariausių salotų ryškiai išsiskiria gūžinės iceberg tipo salotos, kurių praėjusiais metais parduota daugiau negu 300 tonų“, – sako E. Dapkienė.

Daugybė panaudojimo būdų

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovės, lietuvių perkamiausios salotos pavadinimas iceberg (liet. gūžinės salotos) atsirado dėl to, jog amerikiečiams pradėjus prekiauti šiomis salotomis, transportavimo metu jos būdavo užklojamos ledu, taip išsaugant jų šviežumą.

„Nors virtuvėje mums įprasta salotų lapus imti kaip vieną iš gaivių salotų sudėtinių dalių, pasidairius po kitų šalių kultūras, galima atrasti kur kas įvairesnių salotų panaudojimo būdų. Pavyzdžiui, prancūzų virtuvėje kale (liet. lapinis griežtis) salotos yra kepamos karštame aliejuje – tuomet lapai tampa itin traškūs ir puikiai tinka gardinti mėsos ir žuvies patiekalus“, – sako B. Baratinskaitė.

Anot maisto ekspertės, skirtingų salotų lapai dera su gausybe kitų ingredientų, todėl bene kasdien galima atrasti įvairių skonio derinių bei gaminimo technikų. Šiandien salotų panaudojimas kur kas platesnis nei anuomet, naujausios tendencijos salotas kviečia vartoti vietoj duonos ar lavašo, netgi šiltas troškinių sudėtyje.

„Tiems, kuriems salotose trūksta natūralaus saldumo, siūlyčiau jas maišyti kartu su vaisiais ar uogomis. Taip salotos suteiks ne tik daugiau skonio, bet ir vitaminų. Norintiems daugiau tekstūros ar sodresnio skonio, salotas rekomenduočiau gardinti riešutais ar juoduoju šokoladu. O sumuštinių duoną taip pat galima pakeisti salotų lapais – tereikia į šiuos lapus įvynioti savo mėgstamus ingredientus“, – pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi nesudėtingais receptais, kurie galbūt privers kiek kitu kampu atrasti šį žalumyną – salotų lapus.

Orkaitėje kepti romaninės salotos traškučiai

Reikės: 1 romaninės salotos, alyvuogių aliejaus, saldžios arba rūkytos maltos paprikos.

Gaminame: atskirkite lapus vieną nuo kito, išpjaukite kietąją dalį. Tolygiai paskirstykite skardoje ant kepimo popieriaus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pagardinkite saldžia arba rūkyta malta paprika. Įkaitintoje orkaitėje kepkite maždaug 6 minutes 200 laipsnių temperatūroje.

Salotos suktinukas su vištiena

Reikės: 1 gūžinės iceberg salotos, keptos vištienos krūtinėlės, poros riekelių sūrio, raudonojo svogūno, pomidoro, garstyčių, druskos.

Gaminame: ant kepimo popieriaus išdėliokite 5-8 salotos lapus, viduryje jų tepkite šaukštą garstyčių. Toliau viduryje klokite keptą smulkintą vištieną, riekelę sūrio, pjaustyto svogūno bei porą pomidorų griežinėlių, juos pagardinkite druska. Tuomet atsargiai, kartu su kepimo popieriumi, spaudžiant vyniokite į suktinuką. Skanaus!

Salotų lapų pesto padažas

Reikės: 50 g smulkinto parmezano sūrio, 1 česnako skiltelės, 50 g smulkintų mišrių salotų lapų, saujos šviežio baziliko, 50 g skrudintų kedrinių pinijų, 100 ml aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, pusės citrinos šviežių sulčių, ½ a. šaukštelio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminame: visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei lieka gabalėlių, kelis kartus nuimkite dangtelį ir mentele stumkite mišinį žemyn, kol pasieksite reikiamą konsistenciją. Supilkite pesto padažą į stiklainį ar dubenį ir ant viršaus užlašinkite kelis lašus alyvuogių aliejaus, kad padažas nepakeistų spalvos. Laikykite šaldytuve ir sunaudokite per tris dienas arba užšaldykite šaldiklyje.

Salotų laiveliai su jautienos kepsniu

Reikės: 2 vidutinių arba 1 didelio agurko, saujos laiškinių svogūnų, 1 ½ šaukšto šviežių žaliųjų citrinos sulčių, 1 a. šaukštelio smulkiai tarkuoto imbiero, 200 g brandinto jautienos kepsnio (tiks bet kuri jūsų mėgstama dalis),  mėgstamų traškių salotų lapų (tiks gūžinės, romaninės salotos), druskos, žiupsnelio maltos aitriosios paprikos, saldaus aitriųjų paprikų padažo, 2 šaukštų smulkintų sūdytų skrudintų žemės riešutų (nebūtina), saujos smulkintų šviežių mėtų lapelių (nebūtina).

Gaminame: dubenyje sumaišykite smulkiai pjaustytus agurkus, plonais griežinėliais pjaustytus laiškinius svogūnus, žaliųjų citrinų sultis ir imbierą. Pagal skonį pagardinkite druska. Palikite pastovėti. Ant stiprios ugnies įkaitinkite grilio keptuvę. Jautienos kepsnį gardinkite druska ir aitriąja paprika ir kepkite jį vieną kartą apversdami, kol apskrus iš abiejų pusių. Jei mėgstate vidutiniškai keptą kepsnį, kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių. Tuomet perkelkite ant pjaustymo lentos ir palikite 10 minučių pailsėti. Lėkštėje išdėliokite salotų lapus. Supjaustykite kepsnį plonomis juostelėmis ir sumaišykite su agurkų mišiniu ir juo įdarykite salotų lapus.

Laivelius apšlakstykite saldžiu aitriųjų paprikų padažu, puoškite žemės riešutais ir mėtomis.

Lengvai apkeptos salotos su alyvuogėmis

Reikės: įvairių salotų lapų – tam puikiai tiks ir fasuoti salotų mišiniai, 4 česnako skiltelių, ketvirčio puodelio juodųjų alyvuogių, poros šaukštelių šviežių citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus.

Gaminame: alyvuogių aliejų įkaitinę keptuvėje, minutę-dvi kepkite smulkiai kapotą česnaką, kol lengvai paruduos. Tuomet berkite plėšytus salotų lapus, pagardinkite druska bei pipirais, kepkite dar apie 3 minutes. Keptuvę patraukę nuo ugnies, berkite pjaustytas alyvuoges bei apšlakstykite citrinų sultimis.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: