Skaniai vakarienei – progų nereikia: patarimai, kaip tarpušvenčiu namuose susikurti prancūzišką vakarienę

Virtuvėje suktis ir stalą puošti galime ne tik per šventes. Pasimėgauti paskutinėmis šių metų dienomis ir susikurti paprastą, bet elegantišką vakarienę namuose tikrai verta. O kas tam gali tikti geriau nei pasaulyje pamėgti ir savo kokybe išsiskiriantys prancūziški patiekalai? Prekybos tinklo „Iki“ konditerijos eksperto Thierry Lauvray teigimu – prancūzų virtuvė dažnam asocijuojasi su kokybe, o ir Vakarų pasaulyje ji yra tapusi tarsi gero, išlavinto skonio sinonimu.

Kaip pasakoja T. Lauvray, tradicinė prancūziška virtuvė formavosi nuo XVIII a. vidurio iki XX a. pradžios. Tuo laikotarpiu Paryžius po truputį virto ne tik meno, kultūros, bet ir gastronomijos meka.

Prancūzų virtuvėje vyrauja labai skirtingi skoniai: nuo subtilaus, švelnaus iki aštraus. Šios virtuvės patiekalai išsiskiria tuo, kad yra ganėtinai kaloringi ir tikrai aromatingi. Prancūziška virtuvė neįsivaizduojama be grietinėlės, sviesto, įvairiausių padažų, sūrių, duonos gaminių ir išskirtinių desertų.

Kaip ir Lietuvoje, atskiros Prancūzijos provincijos turi skirtingas, tik savo regionui būdingas tradicijas, o nuo jų neatsiejamas ir maistas. Ir nors virtuvės skirtumai šalies regionuose akivaizdūs, bendras visos prancūzų virtuvės bruožas – gausus daržovių naudojimas. Prancūzai savo virtuvėje dažnai derina bulves, salierus, baklažanus, įvairiausių rūšių svogūnus, česnakus.

Prancūzai iš kiekvieno produkto siekia išgauti kuo daugiau jo skonio savybių, todėl nenuostabu, kad jų virtuvėje – nesuskaičiuojama gausybė įvairiausių padažų.

Ir nors iš pirmo žvilgsnio ši virtuvė gali pasirodyti gana įmantri ir reikalaujanti daug pastangų bei darbo, T. Lauvray sako priešingai – įdėjus šiek tiek meilės ir kantrybės viskas yra įmanoma.

„Prancūzų virtuvė yra atnešusi daugumos pasaulio šalių gyventojų pamėgtus patiekalus: lietinius blynelius, taip pat įvairiausius daržovių ir mėsos troškinius, turbūt kiekvienas esame girdėję apie burgundišką jautieną, omletus, bulvių apkepus, įvairias sriubas ir salotas, karštus sumuštinius. Šiuos patiekalus tikrai nėra nei sudėtinga paruošti, nei gauti jiems reikalingų ingredientų“, – pasakoja T. Lauvray.

Žinoma, ekspertas prisipažįsta – šioje virtuvėje egzistuoja ir ypatingo pasiruošimo bei laiko reikalaujančių gaminių, tačiau toli gražu ne visi patiekalai yra sudėtingi ir, žinoma, ne tokie egzotiški kaip, pavyzdžiui, sraigės.

Prancūziški patiekalai išsiskiria kokybe ir skoninėmis savybėmis. „Surengę prancūziško maisto vakarą namuose sukursite elegantišką, šventišką, jaukią atmosferą. Tikiu, kad kiekvienam į savo namus yra smagu įnešti kitokios kultūros prieskonio, juolab dabar, kai negalime keliauti“, – teigia Thierry.

Namie galima pabandyti kelis paprastus receptus, kurie bent trumpam nukels į Prancūziją.

Midijos  su pomidorais ir grietinėle

Jums reikės:

šaldytų midijų savo kiaute

1 svogūno

kelių pomidorų

kelių skiltelių česnakų

kelių šakelių petražolių

50 g sviesto

100 g grietinėlės

žiupsnelio druskos

pipirų

Paruošimas:

Pirmiausiai keptuvėje išlydome sviestą, jam įkaitus dedame pjaustytą svogūną, susmulkintus česnakus ir petražoles. Viską šiek tiek pakepiname, dedame supjaustytus pomidorus, pilame žiupsnelį druskos, pipirų. Keptuvėje esančias daržoves patroškiname, tuomet dedame midijas, keptuvę uždengiame dangčiu ir dar kelias minutes patroškiname. Tuomet pilame grietinėlę ir viską uždengę dangčiu vėl patroškiname kelias minutes. Paskaninkite ant viršaus užbarstę smulkintų šviežių petražolių. Patiekite su  prancūziškomis bulvytėmis arba batonu.

Jautienos tartaras

Jums reikės:

350 g geros kokybės jautienos

1 raudonojo svogūno

kelių šaukštelių kaparėlių

kelių marinuotų agurkėlių

šlakelio alyvuogių aliejaus

1 šaukšto Dižono garstyčių

1 šaukšto raudonojo vyno acto

1 šaukšto Vorčesterio padažo

žiupsnelio druskos

pipirų

Paruošimas:

Šio patiekalo paruošimas yra labai paprastas. Ilgiausiai laiko užims ingredientų pjaustymas. Pirmiausiai jautieną apibarstykite druska ir valandą palaikykite šaldytuve. Per tą laiką smulkiai supjaustykite svogūną, agurkėlius ir kaparėlius. Mėsai valandą pasimarinavus ją supjaustykite smulkiais kubeliais. Tuomet sudėkite į dubenį, į jį taip pat sumeskite paruoštas daržoves. Į šį mišinį įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, šlakelį Vorčesterio padažo, raudonojo vyno acto ir šaukštelį garstyčių. Viską išmaišykite. Paruoštą patiekalą patiekite lėkštėje naudodami virtuvinį žiedą, šalia tartaro taip pat puikiai tiks skrudintas batonas. Jeigu mėgstate, į tartarą galite įsimaišyti putpelės kiaušinio trynį. Skanaus.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: