Su kuo lietuviai užkanda kiaušinį ir kiek išleidžia Velykoms?

Lietuvoje egzistuoja ne tik skirtinga kiaušinių marginimo kultūra, bet ir skirtingi jų valgymo įpročiai ar investicijos į velykinius patiekalus bei užkandžius. Majonezas, krienai, druska, o gal tik juoda duona – su kuo dažniausiai lietuviai valgo kiaušinius? O kiek pinigų vidutiniškai išleidžia velykiniam stalui? 30, 60, 100 ar daugiau eurų?

Kas antras – 52 proc. – šalies gyventojas atsakė, jog dažniausiai kiaušinius pagardina majonezu. Beveik trečdalis – 31 proc. – apklaustųjų kiaušinius mėgsta užkąsti krienais, penktadalis – 20 proc. – apsiriboja druska, o 16 proc. respondentų juos valgo su juoda arba balta duona, parodė „Daumantų“ pagardų gamintojo inicijuota bei visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa.

Apklausa parodė, kad krienus dažniau renkasi moterys (33 proc.) nei vyrai (29 proc.), o su druska juos užkanda dažniau vyrai (20 proc.) nei moterys (19 proc.).

Algio Kairio, skonio meistro, kulinaro ir „Daumantų“ pagardų kūrėjo teigimu, majonezas į Lietuvą atkeliavo neseniai, sovietiniais metais. Anksčiau lietuviai kiaušinius dažniau pagardindavo krienais.

„Majonezas naudojamas daugelyje šalių – nuo Azijos iki Amerikos. Pavyzdžiui, kinai turi net kelias majonezų rūšis. O štai Prancūzijoje senesniais laikais virėjas, norėdamas įsidarbinti prabangiame restorane, savo meistrystę turėdavo įrodyti būtent pagamindamas majonezą“, – sako kulinaras.

Jo teigimu, atsiranda ir tokių, kurie kiaušinius valgo su pomidorų padažu, tačiau daugiau eksperimentuoti lietuviai vis dar nelinkę, ypač per tokią tradicinę šventę kaip Velykos. O mėgstantiems kiaušinius valgyti ir su majonezu, ir su krienais, kulinaras siūlo sumaišyti šiuos pagardus. Pasak jo, toks padažas išsiskiria subtiliu skoniu.

Velykų stalui – iki 30 eurų

Apklausos metu lietuvių taip pat buvo klausiama, kiek vidutiniškai pinigų jie kasmet išleidžia Velykoms. Beveik pusė lietuvių – 47 proc. – velykiniam stalui skiria iki 30 eurų (iki 103 litų). 37 proc. Lietuvos gyventojų į šios pavasario šventės patiekalus investuoja kiek daugiau – nuo 30 iki 60 eurų (nuo 103 iki 207 litų).

Nuo 60 iki 90 eurų (310 litų) kasmet išleidžia kas dešimtas Lietuvos gyventojas, o nuo 90 eurų iki 300 eurų (1035 litų) Velykoms skiria tik 4 proc. respondentų.

Daugiausiai Velykų stalo patiekalams ir užkandžiams skiria nuo 30 iki 50 metų amžiaus žmonės, mažiausiai – jaunesni nei 29 metų amžiaus lietuviai. „Daumantų“ pagardų kūrėjo A. Kairio nuomone, dalis jaunesnių žmonių turi jau kitokias tradicijas – vis dažniau šventes, tarp jų – ir Velykas, sutinka su draugais. Natūralu, kad išlaidų šiai šventei jiems reikia mažiau.

 


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: