Nuotr. pexels.com

Sumanus maisto planavimas savaitei: ką būtina žinoti?

Kasdienis klausimas „Ką šiandien valgysime?“ gali tapti tikru galvos skausmu. Ypatingai, kai nei laisvo laiko, nei noro stovėti prie puodų nėra labai daug… Puiki išeitis – sumanus maisto planavimas, kuris padeda ne tik sutaupyti laiko ir pinigų, bet ir užtikrina sveikesnę mitybą bei mažina maisto švaistymą. Štai keli patarimai, kaip efektyviai suplanuoti savaitės meniu.

Pradėkite nuo nedidelių žingsnelių

Jeigu niekada nebandėte planuoti savo mitybos, toks, išankstinis patiekalų pasiruošimas, gali šiek tiek gąsdinti. Bet prisiminkite: įprotis planuoti maistą niekuo nesiskiria nuo kitų teigiamų pokyčių jūsų gyvenime. Štai jo privalumai:

  • sutaupysite laiko: iš anksto ruošiant ingredientus ar visą patiekalą, sugaištama kur kas mažiau laiko nei gaminant maistą kasdien ar kelis kartus per savaitę;
  • sumažinsite stresą: visą savaitę turėsite rūpintis vienu dalyku mažiau;
  • sutaupysite pinigų: nešvaistysite ingredientų ir neteks pirkti jau paruošto maisto restoranuose;
  • maitinsitės maistingiau: patys galėsite užtikrinti, kad kiekvieno valgymo metu palepintumėte savo kūną reikalingomis medžiagomis.

Tam, kad pradžia būtų lengvesnė – neskubėkite. Pradėkite nuo mažų žingsnelių: galbūt kelių patiekalų ar užkandžių planavimo ateinančiai savaitei. Ilgainiui galėsite tobulinti savo planą, įtraukti vis daugiau receptų ir mėgautis išankstiniu maisto pasiruošimu.

Investuokite į maisto laikymo indus

Dar vienas svarbus žingsnis – įsigyti kokybiškų maisto laikymo indų. Prieš pirkdami, apgalvokite kiekvieno indo paskirtį: jei ketinate plauti indaplovėje, šildyti mikrobangų krosnelėje ar šaldyti, įsitikinkite, kad indai, kuriuos pasirinkote, tam tinkami.

Rekomenduojame turėti skirtingų dydžių indų, kurie būtų skirti įvairių rūšių maistui. Apgalvokite viską iš anksto, kad išankstinis maisto planavimas būtų kuo patogesnis.

Apgalvokite savaitės meniu, rinkitės universalius ingredientus

Atėjo metas savaitiniam maistui pasiruošimui. Pirmiausia, susiplanuokite meniu. Svarbu atsižvelgti į kelis esminius faktorius: patiekalai turi būti skanūs, greitai pagaminami ir galiojantys bent kelias dienas. Pavyzdžiui, kepta vištiena šaldytuve išlieka gera 3–4 dienas, virti kiaušiniai – 6–7 dienas,  naminis humusas – 4–5 dienas.

Planuojant meniu, geriausia ieškoti tų maisto produktų, kuriuos galima panaudoti keliuose skirtinguose patiekaluose. Pavyzdžiui, jau minėtoji vištiena gali būti įmaišyta į sriubą, salotas, makaronus ir pan. Beje, jei norite sutaupyti pinigų, siūlome meniu planuoti atsižvelgiant į parduotuvių akcijas. Tikrai neprašausite pro šalį, jei patikrinsite, kokias nuolaidas siūlo IKI akcijų leidinys ar kitos jūsų mėgstamos parduotuvės.

Nepamirškite pagalvoti apie gaminimo laiką

Nusprendėte, kad maistą būsimai savaitei gaminsite sekmadienio vakare? Puiku! Dabar susidarykite gaminimo planą. Pradėkite nuo tų produktų, kuriems paruošti reikia daugiausiai laiko: kepkite daržoves, virkite mėsą ir pan. Kai šie patiekalai bus paruošti, galėsite atlikti greitesnius darbus, pavyzdžiui, supjaustyti daržoves, nuplauti salotas ir pan.

Viską gražiai susidėkite į šaldytuvą ir… Savaitės eigoje galėsite maitintis gardžiu ir sveiku naminiu maistu!


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: