Maxima nuotr.
Taip skanu, kad tirpsta burnoje – 5 kruasanų pagardinimo būdai: pigu, sotu ir patinka kiekvienam
Traškus ir kartu tirpstantis burnoje, neatsiejamas nuo tingių savaitgalio pusryčių ar saldžios kavos pertraukėlės – visame pasaulyje pamėgtas kruasanas svarbią vietą spėjo įtvirtinti ir tautiečių virtuvėse. Savo populiarumu kitiems gardėsiams metai iš metų nenusileidžiantys sviestiniai rageliai daugelio pamėgti dėl universalių jų paruošimo būdų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“, kurio parduotuvėse visą rugsėjį vyksta teminis „Saldumynų ir užkandžių“ mėnuo, kulinarijos meistrai dalijasi net penkiomis gardžiomis kruasanų pagardinimo idėjomis, itin patiksiančiomis tiek smaližiams, tiek ir mėgstantiems sūriau.
Ikoniškieji kruasanai kone neatsiejami nuo Prancūzijos, tačiau retas žino, kad iš tiesų visame pasaulyje pamėgto gardėsio kilmės šalis – Austrija. Visgi oficialus kruasanų receptas 1915 m. buvo užfiksuotas prancūzų kepėjo Sylvain Claudius Goy, kuris ir padėjo pamatus tokiems sviestiniams rageliams, kokiais mėgaujamės dabar, pagardindami juos įvairiausiais ingredientais.
Universalus kepinys su tūkstančiais skirtingų pagardų
Konditerinių gaminių ir įprastos duonos hibridu laikomo sviestinio ragelio tešla yra pagaminta iš mielių, pieno, miltų, sviesto, kiaušinių, vandens, druskos ir cukraus. „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad vis tik didysis sviestinių ragelių skonio stebuklas įvyksta parinkus jam tinkamą įdarą – tokį, kokį labiausiai mėgstate.
„Mėnulio formos sviestiniai rageliai išties įsitvirtino dažno pirkėjo širdyje. Stebime, kad šių kepinių valgymo kultūra vis labiau plečiasi, mat parduotuvių lentynas net kelis kartus per dieną pasiekę ką tik iškepti, dar šilti ir kvapnūs kruasanai būna itin greitai išgraibstomi. Pirkėjai juos mėgsta ir be pagardų, ir įdarytus šokoladu, karamele ar kitais ingredientais. O šiuo metu tinklo parduotuvėse vykstant teminiam „Saldumynų ir užkandžių“ mėnesiui yra puiki proga paeksperimentuoti ir išbandyti pasigardinti šviežius kruasanus būtent taip, kaip norisi“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Pavyzdžiui, ragauti kruasanus prekybos tinklo atstovė rekomenduoja su avinžirnių užtepėlės ir alyvuogių pagardu arba saldesnius – su žaliųjų citrinų ir kokoso skonio kreminiu sūriu bei mėgstamomis uogomis.
„Pagardams reikalingus visus šiuos ingredientus ir gausybę kitų galite rasti išskirtiniame šio mėnesio teminiame asortimente, kuris savo įvairove, neabejoju, bus geras įkvėpimo šaltinis kūrybai virtuvėje gardinant pačių pasigamintus ar taupant laiką parduotuvėse nusipirktus jau iškeptus sviestinius ragelius“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė bei dalinasi penkiomis „Maximos“ kulinarijos meistrų siūlomomis kruasanų pagardų idėjomis, kurios patiks ir smaližiams, ir sūraus maisto mėgėjams.
Kruasanai su kreminiu sūriu ir braškėmis
Orams už lango dar primenant vasarą, ją galima išsaugoti ir lėkštėje pasigaminant gaivius ir ypač gardžius kruasanus su žaliųjų citrinų ir kokoso skonio kreminiu sūriu bei braškėmis. Jums reikės:
- sviestinių ragelių;
- indelio žaliųjų citrinų ir kokoso skonio kreminio sūrio;
- kelių saujų braškių ar kitų pamėgtų uogų.
Gaminimas. Ragelius perpjaukite išilgai, tačiau neperpjaukite pilnai. Atverskite kruasanus, vidinę pusę ištepkite kreminiu sūriu, uogas supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant sūriu išteptos dalies. Suvožkite abi puses ir patiekite.
Kruasanai su bananais ir šokoladu
Svajojate apie saldžius pusryčius? Šie kruasanai su bananais ir lazdyno riešutais pagardintu šokoladu patiks net išrankiausiems saldumynų gerbėjams. Jums reikės:
- sviestinių ragelių;
- 3 vnt. bananų;
- plytelės pieniško šokolado su lazdyno riešutais.
Gaminimas. Sviestinius ragelius trumpai pašildykite orkaitėje, o per tą laiką griežinėliais supjaustykite bananus ir ant nedidelės ugnies pastatytame puode ištirpinkite šokoladą. Ištraukite kruasanus iš orkaitės, ant jų užpilkite šiek tiek šokolado ir sudėkite bananų griežinėlius.
Kruasanai su kumpiu ir sūriu
Anot „Maximos“ kulinarijos meistrų, mėgstantys sūrias sviestinių ragelių alternatyvas puikiai žino, kad kumpis ir sūris – puikūs kruasanų palydovai. Šiam receptui jums reikės:
- sviestinių ragelių;
- griežinėliais pjaustyto pamėgto kumpio;
- kietojo sūrio;
- saujos pamėgtų žalumynų.
Gaminimas. Ragelius perpjaukite išilgai, tačiau neperpjaukite pilnai. Atverskite kruasanus, ant vidinės jų pusės dėkite kietojo sūrio ir kumpio griežinėlius, šiek tiek žalumynų. Suvožkite abi puses ir patiekite.
Kruasanai su humusu ir marinuotomis alyvuogėmis
Kruasanai puikiai tinka su daugybe ingredientų, o taip pat ir su lietuvių vis labiau mėgstama avinžirnių užtepėle – humusu. Jo gerbėjams „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo kruasaną išbandyti pagardinant ne tik humusu, bet ir marinuotomis alyvuogėmis. Jums reikės:
- sviestinių ragelių;
- indelio humuso;
- indelio marinuotų alyvuogių;
- saujos pamėgtų žalumynų.
Gaminimas. ragelius perpjaukite išilgai, tačiau neperpjaukite pilnai. Atverskite kruasanus, ant vidinės jų pusės tepkite humusą, dėkite perpus perpjautas alyvuoges, apibarstykite žalumynais. Suvožkite abi puses ir patiekite.
Kruasanai su humusu ir pistacijomis
Ieškantiems kruasanų alternatyvų be mėsos ar žuvies, vertėtų atkreipti dėmesį į aromatingus ir itin gardžius sviestinius ragelius su humusu bei pistacijomis. Jums reikės:
- sviestinių ragelių;
- indelio humuso;
- kelių saujų kepintų ir sūdytų pistacijų.
Gaminimas. Ragelius perpjaukite išilgai, tačiau neperpjaukite pilnai. Atverskite kruasanus, ant vidinės jų pusės tepkite humusą, užberkite susmulkintų pistacijų. Suvožkite abi puses ir patiekite. Skanaus!
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!