Y kartai nuosavas verslas = kūrybinė laisvė?

Pagal W. Strausso teoriją, žmonių kartos keičiasi kas 20 metų, o žmonės gimę iki 2003 metų yra laikomi Y kartos atstovais. Tai – iššūkių nebijanti ir kūrybinę laisvę dievinanti karta, kuri šiomis savybėmis grindžia ir požiūrį į verslą. Galimybė pačiam spręsti, kaip save realizuoti, kaip dirbti ir būti pačiam sau vadovu yra ne tik didelė privilegija, bet ir atsakomybė, kurią pasak jaunosios verslininkės Eglės Karpavičiūtės, būtina prisiimti.

Y karta (1984–2003 m.) yra laikomi asmenys, gimę pačiame kompiuterių ir jų technologijų tobulėjimo įkarštyje. Šie žmonės visuomet yra linkę į tobulėjimą ir asmeninį augimą, turi daug ir didelių užsibrėžtų tikslų, siekia savarankiškumo, lyderiavimo.

Tai karta, kuri yra atvira naujovėms. Šie žmonės patys generuoja ir pateikia savo idėjas. Teigiama, jog Y kartos asmenys nemėgsta kontroliavimo, patys siekia vadovaujančių postų, nori būti ryškūs ir pastebėti. Jie siekia, kad darbas būtų ne tik geras pinigų šaltinis, bet ir teiktų malonumą.

Y kartos žmonės nori dirbti mėgstamą darbą ir nėra linkę „vergauti“ jiems nepriimtiniems dalykams.

Visos šios savybės puikiai dera šiuolaikiniame gyvenimo ritme. Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie yra linkę rizikuoti kurdami savo darbo vietas arba užimdami atsakingas vadovaujančias pareigas.

Vis dėlto, vien asmeninių savybių verslui sukurti neužtenka. Norint būti geru savo srities profesionalu, reikia tam tikrų žinių ir kompetencijų. Apie pirmuosius žingsnius nuosavame versle pasakojo Kauno technologijos universiteto (KTU) magistrantė, biržietė Eglė Karpavičiūtė, kartu su partnere Renata Petraityte sukūrusios „Skanu nu“ prekės ženklą.

MB „Sveiki saldumynai“ savininkės užsiima saldumynų be kenksmingų priedų gamyba.

Kaip kilo idėja jį pradėti verslą?, – paklausėme Eglės.

– Idėja kurti savo verslą kilo beveik prieš metus. Viskas prasidėjo nuo mūsų mėgstamo užsiėmimo – maisto gamybos. Domėjomės sveika mityba ir norėjome rasti alternatyvą saldumynams, į juos įeinantiems dažikliams, saldikliams, konservantams. Tai yra, norėjome šių dalykų išvis atsisakyti.

Radusios reikiamos informacijos ir suderinusios maisto ingredientus, pradėjome saldumynus gaminti sau ir savo artimųjų ratui. Sulaukusios daug gerų atsiliepimų, išanalizavusios kitų įmonių produktų kokybę bei gamybą, Lietuvoje radusios mažą pasirinkimą tokio tipo sveikų saldumynų, nusprendėme įkurti savo verslą.

„Skanu nu“ – rankų darbo sveiki saldumynai, pagaminti iš natūralių gamtos gėrybių: riešutų, sėklų, džiovintų uogų, natūralių sirupų ir aliejų. Tai lėtai gendantis produktas, kurį galima išlaikyti šviežią ilgesnį laiką. Ši produkcija puikiai tinka tiek vaikams, tiek sportininkams ar savo mitybą reguliuojantiems žmonėms.

Su kokiais sunkumais susidūrėte plėtojant savo verslo idėją?

– Didžiausias pastangas įdėjome besigilindamos į teisinius niuansus, maisto veterinarijos reikalavimus, verslo legalizavimo nuostatus, verslo formos kryptis. Kadangi verslą pradėjome be bankų pagalbos, savomis lėšomis, šiuo metu gaunamas pajamas investuojame atgal į procesą.

Mums rūpi mūsų klientai, todėl norime gaminti kokybišką maistą, tačiau manau, kad tai yra tik laiko klausimas, kada savo uždirbtus pinigus galėsime ne tik investuoti į produkcijos vystymą, bet ir į kitus reikalingus dalykus tiek savo verslui, tiek asmeniniams poreikiams.

Kaip manote, kodėl turėti nuosavą verslą yra pliusas?

– Pirmas didelis pliusas yra tai, jog pats gali planuoti savo laiką. Darbas pagal nustatytas darbo valandas labai įpareigoja ir reikalauja didelių pastangų bei energijos. Atsakydamas tik už save, gali ramiai darbą pradėti antroje pirmadienio pusėje, o jam džiaugsmingai įsisiūbavus, baigti tik šeštadienį popiet. Kartais dirbti nuo ankstaus ryto iki nakties, bet vos kelias dienas per savaitę.

Taip pat turint galimybę planuoti savo dienotvarkę, skirti laiko būtinoms asmeninėms reikmėms, nederinant to su darbo vadovybe. Dirbti gali tada kada nori ir jauti malonumą. Tai suteikia daugiau laisvės.

Antras didelis pliusas – gali realizuoti visas savo idėjas ir kūrybiškumą, kuris galbūt tavyje slepiasi. Gali bendrauti su įvairiausiais įdomiais žmonėmis, lankytis konferencijose, kurti savo prekės ženklo strategiją, neklausdamas kitų žmonių leidimo ar pritarimo.

Ar planuojate ateityje įkurti dar vieną savo verslo kryptį?

– Tikriausiai, kad taip. Manau, jog tai nebus vienintelis mūsų verslas ir ateityje galvosime apie paslaugų sferą. Idėjų yra daug, bet, manau, viskam savas laikas.

Kaip manote, ar kuriant savo verslą reikalingos žinios, įgytos universitete?

– Manau, tai gali labai stipriai prisidėti prie noro apskritai kurti savo verslą, o dėl žinių naudingumo net neabejoju. Pačios dažnai suabejojame savo žiniomis, ieškome tai išmanančių, šį kelią praėjusių žmonių, su kuriais galėtume pasitarti. Dėstytojai, ypač praktikai, šiam tikslui itin tinkami. Ir mokytis yra daug naudingiau bei įdomiau, kai turi kur pritaikyti strategijas, tyrimus, planus, tiesiogiai susijusius su tavo verslu.

KTU siūlomos verslo ir antreprenerystės bakalauro studijos padės įgyti verslo praktikai svarbių žinių ir įžvalgų, vadovavimo gebėjimų, suprasti socialiai atsakingo verslo kūrimo ir valdymo principus, rasti verslo konkurencingumą didinančius sprendimus. Studijų metu patirtimi dalinsis kviestiniai lektoriai, kurie patys pasiekė aukštų verslo rezultatų. Programa yra sustiprinta informacinių technologijų dedamąja – naujausia programine įranga („Kietas riešutas“, „Pragma“, „ArcGis“, „ArcGis Logistic“, „Bloomberg“ platforma). Šis studijų procesas yra patrauklus ir verslo praktikų aktyviu įsitraukimu į vedamus modulius, tarptautiniais studentų projektais, praktika verslo įmonėse užsienyje, interaktyviais verslo žaidimais. Kadangi verslo ir antreprenerystės bakalauro programa skatina nuosavo verslo kūrimą, tai puiki terpė užmegzti ir išlaikyti reikiamas pažintis. Taip pat čia veikia pradedančiųjų verslininkų inkubavimo programa, kuri teikia paramą pradedant nuosavą verslą.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: