Parodykite dėmesį Mamos dienos proga: nesudėtingi desertų receptai

Pirmąjį gegužės sekmadienį tradiciškai minima Mamos diena. Visgi šiemet ji – dviguba. Gegužės 2-ąją taip pat bus švenčiama ir dažno smaližiaus pamiltų Triufelių diena. Nors šie saldėsiai kilo iš brandžiomis desertų gamybos tradicijomis garsėjančios Prancūzijos, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo pasigaminti šį skanėstą patiems namuose ir juo pradžiuginti savo mamas, taip dvi šventes sujungiant į vieną saldžią sekmadienio popietę prie puodelio kavos ar arbatos.

Vos kelios gudrybės

Naminių triufelių gamyba yra tikrai lengvesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Todėl, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, vis dažniau kulinariniams išbandymams besiryžtantys lietuviai lengvai susidoros ir su šia užduotimi.

„Naujausia mūsų lojalių klientų apklausa rodo, jog per pandemiją pirkėjai dažniau maistą gamina patys namuose ir noriai eksperimentuoja virtuvėje. Todėl mūsų prioritetas – užtikrinti aukščiausios kokybės natūralių produktų asortimentą už pačią geriausią kainą. Ne veltui, turėdami platų kokybiškų prekių pasirinkimą, pirkėjai gali drąsiai leistis į atradimų virtuvėje paieškas. Naminių triufelių gamyba ir yra vienas iš būdų išbandyti kažką naujo, o kartu ir nustebinti savo mamas tokios ypatingos, pavasariškos šventės proga“, – sako E. Dapkienė.

Šiai nuomonei pritaria ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Anot jos, naminių triufelių gamyba yra paprastesnė, kai žinomos kelios svarbios gudrybės.

„Šio deserto pagrindas yra ganašas. Tai triufelių įdaras – kremas, gaminamas iš šokolado ir grietinėlės. Jis yra saldinamas kakava, o tada suformuojamas į rutuliukus, kurie vėliau būna apibarstomi įvairiais saldėsiais, pavyzdžiui, kokoso drožlėmis ar smulkintais riešutais. Todėl sėkmės paslaptis paprasta: pasigaminus tinkamą ganašą, pastarasis turėtų būti tinkamai išvoliotas. Tačiau tai padaryti nėra sudėtinga, o kelis kartus pasipraktikavus – rezultatas pavyksta tobulas. Taip galima pasigaminti tikrą naminių desertų favoritą – saldžius, rankų darbo, išskirtinius triufelius“, – tikina B. Baratinskaitė.

Atskleidusi triufelių gamybos paslaptis, maisto ekspertė siūlo porą kulinarinių idėjų, kuriomis vadovaudamasis kiekvienas galės paruošti šį skanėstą.

Klasikiniai triufeliai

Reikės: plytelės mėgstamo juodo šokolado, pakelio riebios grietinėlės, pusės arbatinio šaukštelio kepinių ir desertų kakavos, žiupsnelio jūros druskos, pusės šaukštelio maltos vanilės, kokoso drožlių pabarstymui.

Ištirpdykite šokoladą ir leiskite jam atvėsti. Tuomet sumaišykite jį su druska bei kakava. Pašildykite grietinėlę, tačiau neužvirkite. Supilkite į ją turimą mišinį ir palaikykite 5 minutes išjungę viryklę. Tada maišykite šokolado ir grietinėlės masę iki kol šokoladas ištirps bei mišinys taps vientisas. Įberkite vanilę, vėl pamaišykite. Leiskite mišiniui atvėsti 15 minučių, tuomet sudėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms, kol masė sukietės.

Vėliau ištraukite ją iš šaldytuvo, palaikykite iki pusvalandžio kambario temperatūroje. Imkite šaukštą ir formuokite šokoladinius rutuliukus. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus ir rankomis voliokite taip, kad rutuliukai taptų apvalūs bei tvirti. Tuomet juos apvoliokite kokosų drožlėmis ir skanaukite.

„Visas šių triufelių skonis atsiskleidžia tuomet, kai desertas valgomas ne iškart ištraukus iš šaldytuvo, o skanėstą palaikius kambario temperatūroje. Kita gudrybė – pabarstukai. Juos galima rinktis spalvotus arba vietoje jų išbandyti smulkintus riešutus, pavyzdžiui, pistacijas. Taip mamas nustebins ne tik deserto skonis, bet ir šventiška gardėsio išvaizda“, – patarimais dalinasi B. Baratinskaitė.

Karamelizuoti triufeliai

Reikės: indelio karamelizuoto saldinto sutirštino pieno, 500 g šokoladinių sausainių, 100 g sviesto, mėgstamų pabarstukų.

Karamelizuotą pieną ir sviestą ištirpdykite. Tuomet gautą masę sumaišykite su sutrupintais sausainiais. Iš turimo mišinio suformuokite rutuliukus, o jei masė – minkštoka ir triufelių nepavyksta tinkamai suformuoti, palaikykite ją šaldytuve, kol sukietės. Tuomet rutuliukus pabarstykite mėgstamais pabarstukais, leiskite pastingti šaldytuve ir, šiek tiek palaikę kambario temperatūroje, skanaukite.

„Šis receptas – labai paprastas ir lengvas. Jis primena tradicinį tinginį, todėl puikiai tiks pastarojo mylėtojams. Tai kitokie, tačiau labai gardūs triufeliai, kuriuos galima pavadinti išskirtinai pritaikytais lietuviškam skoniui“, – šypsosi maisto ekspertė.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: