Pexels nuotr.
Receptai pusryčiams, pietums ir vakarienei
Ar jums būna tokių dienų, kai užvaldo noras suktis virtuvėje ir nustebinti šeimą skaniais patiekalais? Jei ir būna, tikriausiai susiduriate su dilema: pusryčių košė jau nusibodo, pietums ir taip dažnai kepate vištienos krūtinėlę, o vakarienė… Vakarienė – vienas didelis klaustukas. Ką daryti? Galima ilgai ir nuobodžiai vartyti receptų knygas ir ieškoti kažko, kas „užkabintų“. Kita išeitis – pasitikėti šiuo straipsniu. Jame atrinkti pusryčių, pietų ir vakarienės receptai, kurie ne tik sužavės savo skoniais, tačiau ir pakvies į gastronominę kelionę po pasaulį. Išmėginkite, ir galime užtikrinti – tikrai nenusivilsite.
Pusryčiai, įkvėpti Meksikos: kesadilija su plaktu kiaušiniu
Su kuo jums asocijuojasi Meksika? Tikriausiai, kaip ir daugeliui: spalvomis, juoku ir muzika, tiesa? O kur dar sodriais skoniais praturtinti receptai… Tad kodėl savo ryto nepradėjus su meksikietiška nuotaika? Išbandykite šį puikių receptą ir, patikėkite, visa diena bus kupina gerų emocijų.
4 porcijoms jums reikės:
- 1 vidutinio dydžio saldžiosios paprikos;
- 1 vidutinio dydžio raudonojo svogūno;
- 4 nedidelių kiaušinių;
- 8 nedidelių pievagrybių;
- 4 tortilijos lakštų;
- 2 arbatinių šaukštelių pomidorų pastos;
- 120 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- 2 valgomųjų šaukštų graikiško jogurto;
- didelės saujos gražgarsčių;
- 2 česnako skiltelių;
- mėgstamų prieskoninių žolelių mišinio (pvz. bazilikas, mairūnas, čiobrelis ir kt.)
- šiek tiek aliejaus kepimui;
- žiupsnelio rudojo cukraus;
- žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
- Daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais. Apkepkite jas keptuvėje, kol gražiai apskrus.
- Kai daržovės jau bus apskrudusios, suberkite ant jų prieskonines žoleles. Taip pat įberkite druskos ir pipirų (pagal skonį) bei įdėkite pomidorų pastą. Įberkite ir žiupsnelį rudojo cukraus – jis nugesins pomidorų rūgštelę. Viską išmaišykite, trumpai apkepkite ir atidėkite į atskirą dubenį.
- Išplakite kiaušinius ir juos supilkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies, švelniai pamaišydami mentele. Kai kiaušiniai pradės stingti, atitraukite keptuvę nuo ugnies.
- Į kiaušinius sudėkite druską ir pipirus. Įmaišykite graikišką jogurtą. Keptuvę vėl padėkite ant vidutinės ugnies ir kepkite (vis pamaišydami), kol masė sustings.
- Į kitą keptuvę įpilkite šiek tie aliejaus ir dėkite tortilijos lakštą. Vienoje jo pusėje pradėkite sluoksniuoti įdarą: dėkite tarkuoto sūrio saujelę, ant jo – apkeptas daržoves, galiausiai – kiaušinius, gražgarstes ir dar šiek tiek sūrio. Sulenkite tortiliją per pusę.
- Kepkite kesadiliją, kol jos dugnas taps švelniai auksinės spalvos. Tada apverskite ir apkepkite kitą pusę.
- Iškepkite likusias kesadilijas ir mėgaukitės Meksikos inspiruotais pusryčiais!
Tailando virtuvės įkvėpti pietūs: žaliasis karis
Saldžiarūgščiai aromatai, aštrūs pojūčiai, gomurį švelniai glostantis kokosų pienas – tajų receptai pasižymi išties plačia skonių gama. Išmėginkite šį žaliojo kario receptą – jūsų pietūs bus tikrai neeiliniai.
4 porcijoms jums reikės:
- 500 g vištienos filė;
- 1 nedidelio čili pipiro;
- 1 skardinės kokosų pieno;
- 1 baklažano;
- 2 žaliųjų citrinų;
- 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus;
- žiupsnelio šviežio baziliko;
- 1 valgomojo šaukšto žaliojo kario pastos;
- 1 valgomojo šaukšto žuvies padažo;
- 100 g konservuotų bambukų ūglių;
- šiek tiek aliejaus kepimui.
Gaminimo eiga:
- Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite supjaustytą vištieną, įdėkite kario pastą. Viską kepkite 5 min.
- Supilkite kokosų pieną, žuvies padažą, cukrų. Viską gerai išmaišykite. Troškinkite 4–5 min.
- Kol karis troškinasi, supjaustykite baklažaną nedideliais kubeliais. Suberkite juos į puodą. Taip pat sudėkite ir bambukų ūglius. Viską troškinkite dar 10 min.
- Turime puikių naujienų – karis beveik pagamintas. Tereikia įspausti žaliųjų citrinų sulčių, suberti susmulkintus baziliko lapelius bei smulkiai supjaustytą čili pipirą.
- Patiekite su virtais ryžiais. Skanaus!
Vakarienei: sočios Laoso virtuvės įkvėptos salotos su mėsa
Larb – tai salotos, kilusios iš Laoso, tačiau aptinkamos ir kitose Pietryčių Azijos šalyse: Tailande, Mianmare ir kt. Tiesa, skirtingose šalyse receptai kiek skiriasi. Mes jums norime pasiūlyti tradicinį Laoso variantą, kuris pasižymi skonių gausa ir yra be galo sotus. Pasigaminsite be galo greitai, o aromatas jus nuneš į tolimąjį Laosą!
4 porcijoms jums reikės:
- 500 g maltos vištienos
- 4 česnako skiltelių
- 120 g mėtų lapelių
- 2 arbatinių šaukštelių skysto medaus;
- 2 nedidelių imbiero gabalėlių
- 4 arbatinių šaukštelių žuvies padažo;
- 2 nedidelių čili pipirų;
- 4 arbatinių šaukštelių žaliosios citrinos sulčių;
- 60 g kalendros lapelių;
- 2 nedidelių svogūnų;
- šiek tiek svogūno laiškų;
- 8 salotos lapų (pvz. iceberg, romaine)
- aliejaus kepimui;
Gaminimo eiga:
- Smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite imbiero gabalėlius, išspauskite česnaką. Viską apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje maždaug 1–2 min. Tada sudėkite maltą vištieną ir pakepkite dar 3 min.
- Supilkite žaliųjų citrinų sultis ir žuvies padažą. Viską gerai išmaišykite ir kepkite mėsą tol, kol ši bus visiškai iškepusi.
- Iškepusią vištieną sudėkite į dubenėlį. Ant viršaus dėkite susmulkintą mėtą, kalendrą, čili pipirą, svogūnų laiškus. Užpilkite skysto medaus ir viską gerai išmaišykite.
- Į lėkštę patieskite salotų lapus. Į jų vidų dėkite vištienos salotas. Valgykite vienas arba šalia patiekite virtų ryžių.
- Skanaus!
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!