Čempionato dalyvių nuotr.
Žuvienės virimo čempionate – garbinga trečioji vieta
Rugsėjo 2 dieną Ignalinos rajono savivaldybės komanda ir Ignalinos rajono vietos veiklos grupės atstovai dalyvavo Rusnėje vykusiame 15-ajame tarptautiniame žuvies virimo čempionate. Septyni Ignalinos rajono vietos veiklos grupės atstovai prisijungė prie Lietuvos žuvininkystės regionų tinklo komandos.
Linksmose varžytuvėse savo geriausius žuvienės virimo receptus pristatė ir pačios prisistatė 77 komandos, dauguma iš Lietuvos, buvo svečių ir iš Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Sakartvelo. Komandai ,,Ignalinos unguriokai” verdant žuvienę šauniai dirigavo šefas Valdas Talačka. Ignaliniečiams tikrai pasisekė – jų žuvienės skonis sužavėjo komisiją, jis išskirtas iš daugybės ir komanda džiaugėsi garbinga trečiąja vieta. Šilutės savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio įsteigtas prizas – nugalėtojo žiedas – atiteko čempionams – Pagėgių komandai ,,Giminės žuvienė“ ir jos šefei Audronei Mickienei. Čempionate atskirai vertintos politinių partijų komandos ir žuvienės sriubos virėjai.
Kaip sakė Valdas Talačka, gerai žuvienei reikia daug geros ir įvairios žuvies. Ignaliniečiai į 40 litrų katilą sukrovė apie 30 kg žuvies (dideli, po 2 kg sveriantys lynai, karšiai, paįvairinimui karosas, lydeka, ešerys). Tam, kad žuvienė būtų skaidri, šefas sakė jokių ypatingų gudrybių nenaudojęs, svarbiausia sužiūrėti ir kuo dažniau nugriebti susidariusias putas. Dar labai svarbu – nepervirti žuvies, ją virti ne daugiau 15 min. Dalyviai pasakojo, kad nuotaikos čempionate buvę tikrai puikios. Ir nesvarbu, kad iš vakaro smarkiai palijus teko purvynėlį pabraidyti. Renginyje džiaugtasi ir linksma koncertine programa.
Ignaliečiai į pamario kraštą, pristatydami savo kulinarinį paveldą, traukia jau ne pirmus metus. Pirmą kartą tuomet Šilutėje vykusiame dešimtajame Žuvienės virimo čempionate Ignalinos rajono vietos veiklos grupės ir savivaldybininkų komanda dalyvavo 2018-aisiais. Tuomet 57 komandų sulaukęs įspūdingas renginys vyko istorinėje Šilutės miesto senojo turgaus aikštėje, Šyšos pakrantėje. Žuvienės virimo šefo postą užimti buvo pakviestas sertifikuotas šio tautinio paveldo valgio meistras Valdas Gaidelis. Tuomet kelionė organizuota įgyvendinant Ignalinos rajono vietos veiklos grupės projektą „Žvejybos paveldo puoselėjimas Lietuvoje: nuo ežerų iki jūros“. Žiemą pamario krašto komanda dalyvavo Palūšės šventėje ,,Trauk stintelę“. Šįkart ignaliniečių dalyvavimą čempionate finansavo savivaldybė.
Lina Kovalevskienė
Čempionato dalyvių nuotraukos
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!