Jaunieji projekto dalyviai klausimais apipylė žinomą rašytoją

Projektas „Vasara su knyga kitaip“ pasiekė finišą. Baigiamajame renginyje, vykusiame G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros centre, šurmuliavo jaunieji skaitytojai. Čia susirinko projekto dalyviai iš Anykščių, Biržų, Pasvalio, Rokiškio, Kupiškio, Panevėžio miesto ir rajono.

Vieni jų dalyvavo skaitymo skatinimo konkurse „Skaitome kraštiečių vaikų rašytojų knygas“ ir tapo viktorinų nugalėtojais. Kitus sudomino kūrybiškumo ugdymo programa „Knyga kitaip“ ir jie tapo komiksų knygelių autoriais. Savanoriai rengė smagius renginius, o „Naktis bibliotekoje“ užbūrė visus savo fantazija.

Susirinkusieji į baigiamąjį renginį žiūrėjo filmuką „Vasara su knyga kitaip“, sukurtą Meganos Pesse. Ekrane atgijo įdomiausios projekto akimirkos, savo nuomonėmis dalijosi savanorių vadas Lukas Krasauskas ir kiti jo komandos nariai, įspūdžius pasakojo dalyviai, regiono bibliotekų atstovės supažindino su savo įstaigomis.

Gausų dalyvių būrį sveikino šio projekto vadovė Gema Dromantienė, mažosios šokėjos šoko drugelių šokį, skaitovės skaitė ištraukų iš R. Šerelytės „Krakatukų pievos“, skambėjo pučiamųjų muzika, o visus nuotaikingus pasirodymus į vieną visumą smagiai ir išradingai susiejo Bitė Palmyra.

Jaunieji skaitytojai klausimais užpylė šio renginio viešnią – rašytoją Renatą Šerelytę. Rašytoja pasakojo, kad pirmas jos išspausdintas eilėraštis buvo apie kaimynės katiną, o pirmą romaną, kurį parašė būdama vos dvylikos metų, pragaišino vėjas, įsisukęs pro traukinio langą ir išnešiojęs prirašytus lapus po pievas.

„Malonu, kad kūrybiškai bendraujate, kad biblioteka tapo antraisiais jūsų namais. Man biblioteka irgi buvo antrieji namai. Labai mėgau skaityti. Būdama ketvirtokė jau skaičiau ne tik vaikiškas knygas. Esu sukūrusi komiksą, tik ne kaip knygą, o kaip filmą. Leidau savo laikraštį. Buvau pašėlęs, neramus vaikas. Už viską, ką vaikystėje patyriau įdomaus, esu dėkinga knygai“, – kalbėjo R. Šerelytė.

Žymi rašytoja, vertėja, rašanti knygas vaikams ir suaugusiems, sakė šiuo metu kurianti detektyvą.

Renginio metu apdovanoti konkurso viktorinos nugalėtojai, komiksų kūrėjai, savanoriai, padėję įgyvendinti projektą.

„Vasaros užimtumo projektai pas mus vyksta jau vienuoliktus metus. Turime didelę patirtį. Vaikai iš įvairių miesto mokyklų aktyviai į šiuos projektus įsitraukia ir rezultatas būna geras. Rudenį visi džiaugiasi, dėkoja. Neatsitiktinai šiais metais pasirinkome intriguojančią projekto temą „Vasara su knyga kitaip“. Kaip vaikai gali kitaip atskleisti knygą? Projekto sumanymas – išgvildenti kuo daugiau klausimų, kurie susieti su knyga. Šis projektas kartu skirtas ir Etnografinių regionų metams“, – teigia Vaikų ir jaunimo literatūros centro vedėja Gema Dromantienė.

Po iškilmingos ceremonijos Vaikų ir jaunimo literatūros centre šventė persikėlė į Panevėžio teatrą „Menas“, kuriame visi žiūrėjo spektaklį „Karalaitė ant žirnio ir kitos pasakos“ (rež. Vytautas Kaniušonis).

Sukurta komiksų knyga

Kad kūryba įgautų formą, jaunieji kūrėjai aktyviai dalyvavo dailininko Sigito Laurinavičiaus vedamuose edukaciniuose užsiėmimuose. Informacinių technologijų specialistas Arnualdas Dalinda mokė naudotis „Comics head“ programa ir su planšetiniais kompiuteriais kurti piešinius komiksams, knygrišystės paslaptimis dalinosi profesijos atstovė Jurgita Stankaitytė. Šių mokytojų dėka kiekvienas komiksų kūrėjas turėjo galimybę savaip sukurti ir įrišti komiksų knygą.

Kaip projekto „Vasara su knyga kitaip“ apibendrinimą G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros centras parengė ir išleido vaikų komiksų knygą. Atvertę ją, sutiksite spalvingus visų projekto dalyvių komiksų personažus, galėsite skaityti jų istorijas, o jaunieji kūrėjai jums papasakos, kiek daug kūrybinio darbo slypi šioje knygoje.

Komiksų atsiradimui kūrybinio polėkio suteikė Aukštaitijos krašto rašytojų kūriniai – organizuojamas skaitymo skatinimo konkursas „Skaitome kraštiečių vaikų rašytojų knygas“. Buvo siūloma skaityti Gendručio Morkūno, Nijolės Jankutės, Renatos Šerelytės, Kazio Sajos, Liudo Dovydėno knygas, bet komiksų kūrimui vaikai rinkosi ir kitų autorių kūrinius.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: