80-metį minintis Juozo Miltinio dramos teatras pradeda sezoną

Juozo Miltinio dramos teatrui šis sezonas ypatingas – atsinaujinęs teatras mini 80-ies metų jubiliejų. Šia proga teatras planuoja ne tik premjeras, bet ir tarptautinę konferenciją, skirtą naujai pažvelgti Juozo Miltinio dramos teatro istoriją ir garsiojo režisieriaus kūrybą.

Sezono pradžiai – naujas spektaklis vaikams

Sezoną teatras pradėjo rugsėjo 1-ąją nauju spektakliu mažiesiems „Tikros pasakos“. Jauna teatro ir kino režisierė Živilė Mičiulytė spektaklį sukūrė pagal visame pasaulyje garsią, daugiau kaip į 30 kalbų išverstą Elenos Favilli ir Francescos Cavallo knygą „Vakaro istorijos mergaitėms maištininkėms“. Tai įkvepiančios moterų, pakeitusių pasaulį, istorijos. Kaip apie spektaklį sako pati režisierė, „Tikros pasakos“ skirtos „tiems, kurie bent sykį pagalvojo, kad tikras pasaulis ir pasakos neturi nieko bendro, tiems, kurie kartais abejoja, ar svajonėms lemta išsipildyti, ir tiems, kurių svajonės tokios didelės, kad net patys jų išsigąsta. Kviečiame į gimtadienį, pilną žaidimų ir pasakų, tačiau ne tų, kuriose princesės laukia princo ar undinėlės praranda balsą. Tai pasakos apie tikrus žmones ir istorijas, kurios tikrai įvyko. Apie žmones, kurių didžiausi norai ir siekiai išsipildė. Apie stipriausias Karibų jūros pirates, garsiausias pasaulio mokslininkes ir apie tai, kaip tapti tuo, kuo svajoji.“

Keturios premjeros

Dar šiemet Juozo Miltinio dramos teatre savo naujus darbus pristatys net keturi režisieriai – teatro meno vadovas Aleksandras Špilevojus, Algirdas Latėnas, Aidas Giniotis ir Jonas Vaitkus. A. Špilevojus repetuoja garsaus šiuolaikinio rusų dramaturgo Ivano Vyrypajevo pjesę „Irano konferencija“. Pjesės forma – mokslo konferencija, vykstanti Kopenhagos universitete. Jos pranešėjai – įtakingi mokslininkai, visuomenės veikėjai, dvasininkijos atstovai. Kaip sako režisierius, „pjesė iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip socialinis ar net politinis herojų disputas apie demokratiją, liberalias ir konservatyvias pažiūras, žmogaus teises ir laisves, geopolitinę situaciją šiandieniniame globaliame pasaulyje. Bet veiksmui vos įsibėgėjus tampa akivaizdu, kad ši istorija yra visai ne apie politiką, o apie asmeninius herojų išgyvenimus, jų žaizdas ir troškimus.“ Spektaklyje, kurį kuria jauna menininkų komanda, vaidins net 12 aktorių. Premjera numatyta spalio 2 ir 3 d.

Kituose naujuose pastatymuose bus galima atpažinti teatro istorijos atspindžius. Štai Aidas Giniotis netiesiogiai primins garsųjį Juozo Miltinio spektaklį „Sukčiaus testamentas“ pagal Shakespeare‘o amžininko Beno Jonsono komediją „Sukčiaus testamentas, arba Volponė“. Jame J. Miltinis, beje, pats vaidino pagrindinį vaidmenį. O Jonas Vaitkus imasi Sofijos Čiurlionienės-Kymantaitės kūrinio „Tie metai“ – tai pjesė, kurią ketino statyti maestro Miltinis, bet taip ir neįgyvendino savo sumanymo.

Lapkričio mėnesį Algirdas Latėnas pakvies į anglų dramaturgo ir scenaristo Ronaldo Harwoodo pjesės „Aprengėjas“, kurią jau yra statęs daugiau kaip prieš 20 metų Nacionaliniame dramos teatre, premjerą. Pasak režisieriaus, ši pjesė apie teatro gyvenimą – tai klasika, prie kurios norisi grįžti vėl ir vėl. Ypač A. Latėnas džiaugiasi galimybe dirbti su talentingais aktoriais, tarp kurių – ir jo buvę studentai Donatas Kalkauskas ir Jolita Skukauskaitė.

Aktorių sukaktims – nauji spektakliai

2020-aisiais keletas teatro primadonų švenčia gražias sukaktis. Kiekvienam teatro menininkui geriausia dovana – galimybė susikurti ir susitikti su žiūrovais. Tad Asta Preidytė savo gerbėjus pakvies į monospektaklį „Kastingas. Kastingas. Kastingas“ (beje, pjesę aktorei padovanojo pats autorius – rumunų dramaturgas Luciano Baleanu), Eleonorą Koriznaitę išvysime spektaklyje „Keista pažintis“ pagal aktorės mamos Eleonoros Matulaitės pjesę, o Ligita Kondrotaitė pasirodys bene visose naujose premjerose.

Po naujų metų – dar daugiau renginių

2021-ųjų žiemą ir pavasarį Juozo Miltinio dramos teatro žiūrovų laukia dar daugiau premjerų. Tarp jų – naujas režisieriaus Agniaus Jankevičiaus pastatymas pagal šiuolaikinę pjesę bei jauno kompozitoriaus Arturo Bumšteino garsų spektaklis „Meno gimtadienis“ pagal XX a. prancūzų menininko Roberto Filliou kūrinį „Sušnibždėta meno istorija“. Taip pat teatras planuoja tarptautinę konferenciją. 1940 m. Panevėžyje buvo oficialiai įkurtas dramos teatras, o 1941 m. kovo 15 m. įvyko pirmoji naujojo teatro premjera – Juozo Miltinio „Sidabrinis slėnis“ pagal Nikolajaus Pogodino pjesę. Išskirtinę vietą lietuvių teatro istorijoje užimantis režisierius Juozas Miltinis Panevėžio dramos teatrui su pertraukomis vadovavo keturiasdešimt metų ir pavertė Panevėžį tikra teatro Meka. Tad teatro jubiliejus yra puiki proga naujai pažvelgti į Juozo Miltinio dramos teatro istoriją ir garsiojo režisieriaus kūrybą. Tarptautinė konferencija kvies Lietuvos, Latvijos ir Rusijos teatro istorikus, kritikus, kultūros bei meno tyrėjus ir menininkus dalintis savo tyrimais, įžvalgomis ir prisiminimais. Renginys, skirtas ne tik akademinei ir kultūrinei bendruomenei, bet ir plačiajai auditorijai, sujungs istorinius tyrimus, kritinę analizę ir gyvąją, asmeniniais liudijimais grįstą istoriją.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: