Pasitinkant Naujuosius su neatrastais skoniais: „Maximos“ idėjos šventiniam stalui

Neeilinius metus vainikuojančias didžiąsias žiemos šventes lietuviai pasitinka neįprastai. Dėl susiklosčiusių aplinkybių dažnam teko pačiam pirmą kartą pasirūpinti šventiniais Kūčių bei šv. Kalėdų patiekalais, ne išimtimi tampa ir proginis Naujųjų metų stalas. 2021-uosius pasitiksime kur kas mažesniame žmonių rate, o kad šventinė nuotaika būtų pakilesnė, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ siūlo paskutinę metų dieną leistis į dar neišbandytus kulinarinius horizontus.

Šventėms apsirūpina iš anksto

Kaip pastebi „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, šiemet lietuviai šventinio šurmulio sūkuryje nepamiršta galvoti ir apie savo bei aplinkinių saugumą, o tai yra itin sveikintinas dalykas.

„Jei ankstesniais metais nemažai pirkėjų savo apsipirkimą atidėdavo kone paskutinei dienai, tai šįmet situacija kardinaliai pasikeitė – „Maximos“ klientai pirkinius ėmė planuoti anksčiau ir kai kurių lėčiau gendančių produktų įsigijo likus dar kelioms savaitėms iki švenčių, kad išvengtų kontakto su aplinkiniais. Lygiagrečiai sumažėjo ir apsilankymų parduotuvėse skaičius, o pirkinių krepšeliai tapo gausesni. Štai prieš Kalėdas pirkinių krepšelis buvo 42 proc. didesnis, lyginant su analogišku laikotarpiu pernai. Pastebime, kad analogiška situacija galioja kalbant ir apie Naujųjų šventimą – dalis tautiečių šiai progai apsirūpino dar apsipirkinėdami šv. Kalėdoms“, – pastebi „Maximos“ atstovė.

E. Dapkienės teigimu, šventinis Naujųjų metų stalas, lyginant su Kūčiomis ar šv. Kalėdomis, įprastai kiek skiriasi. Jei per pastarąsias žiemos šventes labiau dominuoja tradiciniai žuvies ar kiti „sunkesni“ patiekalai, pavyzdžiui, įvairios mišrainės ar kepta kiaulienos sprandinė, tai Naujųjų stalui tautiečiai neretai renkasi „lengvesnius“ patiekalus ar užkandžius bei sau netgi leidžia paeksperimentuoti, ieškant naujų skonių.

„Analizuodami pirkinių krepšelius matome, kad lietuviai Naujųjų metų stalui dažniau renkasi įvairius užkandžius, pavyzdžiui, gurmanų pamėgtus pelėsinius sūrius, taip pat įvairius traškučius ar krekerius, kurie puikiai dera su humusu ar kitomis užtepėlėmis. Tai pat tautiečiai pamėgo midijas bei austres, pastarųjų pardavimai prieš Naujuosius metus išauga. Įprastai pirkinių krepšeliuose atsiduria tokie produktai, kurie lengvai priderinami prie šventinių gėrimų bei nereikalauja didelio pasiruošimo, o kartu tinka nedidelėms žmonių kompanijoms, kadangi paskutinę metų dieną nelieka itin daug laiko, kurį būtų galima praleisti virtuvėje“, – kalba E. Dapkienė.

Dar viena proga nustebinti ir pasilepinti

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė antrina, kad Naujųjų metų šventė gali būti puiki proga šiek tiek nutolti nuo lietuviškų maisto tradicijų ir leistis į kulinarinę kelionę, kuri atneštų naujų skonių.

„Eksperimentai virtuvėje iš tiesų gali maloniai nustebinti, o kartu ir šventiškai vainikuoti šiuos metus. Šiemet daugeliui šventės kitokios, mažesniame artimųjų rate, bet būtent tai ir gali būti viena iš priežasčių, kodėl turėtume palepinti save ir kitus kartu švenčiančius žmones. Dar svarbiau, kad šventiniai patiekalai nebūtinai reikalauja pernelyg ilgo pasiruošimo, todėl laiko gali likti ir stalo dekoravimui, ir pašnekesiams su artimiausiais žmonėmis“, – teigia B. Baratinskaitė.

Ta proga „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė dalijasi keletu receptų, kurie gali pamaloninti skrandį pasitinkant Naujuosius.

Austrės su Balzamiko padažu

Šiam patiekalui reikės:

  • Norimo kiekio austrių;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • 1 arbatinio šaukštelio kaparėlių;
  • 4 valgomųjų šaukštų miltų;
  • 6 arbatinių šaukštelių balzaminio acto;
  • Mėgstamų salotų lapų;
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • Alyvuogių aliejaus.

„Austres atidarykite ir nupilkite esantį skystį. Tuomet lėkštėje išdėliokite tuščias geldeles ir ant kiekvienos jų uždėkite mėgstamų salotų lapų. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite, kol jis suminkštės, šalia jo į keptuvę suberkite kaparėlius ir balzaminį actą. Kol daržovės kepa, sumaišykite miltus su druska ir juose apvoliokite austres. Tai padarę apkepkite jas atskiroje keptuvėje su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Viską paruošę, sudėkite austres į geldeles su salotų lapais, apšlakstykite jas šiltu padažu ir apibarstykite juodaisiais pipirais. Skanaus!“ – egzotiško patiekalo idėją pateikia B. Baratinskaitė.

Pikantiški mėsos suktinukai su varškės įdaru

Šiam patiekalui reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės;
  • 6 šaukštų kvietinių miltų;
  • 6 šaukštų maltų džiūvėsėlių;
  • 2 kiaušinių;
  • 180 g varškės 9 proc. riebumo;
  • 6 šaukštų majonezo;
  • 2/5 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • Žiupsnelio druskos ir juodųjų maltų pipirų.

Nugarinę supjaustykite lygiomis riekelėmis ir pamuškite virtuviniu plaktuku, kad mėsa taptų plonesnė. Tuomet pabarstykite druska ir pipirais bei palikite trumpam, kad prieskoniai įsigertų. Tuo metu galima paruošti įdarą. Varškę sumaišykite su majonezu ir raudonėliais. Tai padarę imkite po vieną mėsos gabaliuką ir ant jo krašto dėkite po šaukštą įdaro. Tuomet mėsos gabalėlį atsargiai susukite, jei reikia, šiek tiek užlenkite kraštus, kad įdaras neišbėgtų.

„Taip suvyniokite visus mėsos gabalėlius. Pabaigę vynioti į tris atskiras lėkštes suberkite džiūvėsėlius, miltus ir išplakite kiaušinį. Kiekvieną suktinuką pirmiausia apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje bei galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Kiekvieną kepti paruoštą suktinuką dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi bei kepkite apie 5–7 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus“, – priduria B. Baratinskaitė.

Prancūziškas pyragas su kumpiu ir sūriu

Šiam patiekalui reikės:

  • 75 g miltų;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g rūkyto kumpio;
  • 4 kiaušinių;
  • 150 g liesos grietinėlės;
  • 125 g kietojo sūrio;
  • 1 svogūno;
  • Druskos, pipirų, raudonėlio ir sviesto.

Pirmiausia paruoškite tešlą. Įmuškite pusę kiaušinio, įberkite 1/3 šaukštelio druskos, 25 g kietojo sūrio, 50 g tirpinto sviesto ir 75 g miltų. Viską sumaišykite ir išminkykite tešlą. Tuomet ją iškočiokite ir ja išklokite kepimo formą bei valandai palikite šaldytuve. Jai praėjus formą su tešla užklokite folija ir užberkite sausų pupų arba tam skirtų keramikos rutuliukų bei iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 5–10 min. Kol tešla kepa, pasiruoškite įdarą. Kumpį susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje. Tai padarius kumpio gabalėlius suberkite ant rankšluostinio popieriaus, kad būtų nusausinti riebalai. Susmulkinkite svogūną ir jį taip pat apkepkite ant sviesto. Sutarkuokite 100 g kietojo sūrio. Tuomet 3 kiaušinius išplakite su grietinėle ir įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir raudonėlio. Tada kumpį sumaišykite su svogūnais, sūriu, berkite ant apkepto pagrindo ir užpilkite kiaušinio plakiniu. Skardą vėl šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–45 minutes, kol viršus gražiai pagels.

Įdaryti pomidorai

Šiam patiekalui reikės:

  • 4 pomidorų;
  • 150 g rūkytos vištienos krūtinėlės;
  • 80 g fermentinio sūrio;
  • 1 saliero;
  • 1 obuolio;
  • 3 šaukštų majonezo;
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • Žalių petražolių.

„Pomidorų viršų nupjaukite ir išskobkite minkštimą. Tuomet vištieną, fermentinį sūrį, obuolį ir saliero stiebą supjaustykite nedideliais kubeliais, juos pabarstykite druska ir pipirais bei sumaišykite su majonezu. Paruoštą įdarą sudėkite į išskobtus pomidorus bei papuoškite petražolės šakele“, – receptu dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: