Lietuvių valgymo įpročiai: mėgstamiausi sumuštiniai – vis dar su dešra ir sūriu
Nors sumuštiniai nepatenka į tradicinių lietuviškų patiekalų sąrašą, apklausų rezultatai rodo, kad jie to nusipelnė – sumuštinius Lietuvoje valgo devyni iš dešimties gyventojų (87 proc.). Tačiau rinkdamiesi jų ingredientus žmonės laikosi senų įpročių – dažniausiai lietuvio sumuštinis susideda iš batono, sūrio, dešros ir agurko arba pomidoro.
Didžiausios duonos kepyklos Baltijos šalyse „Vilniaus duona“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad dešrą sumuštinio gamybai renkasi net 72 proc. lietuvių. Taip pat 59 proc. naudoja fermentinį sūrį ir dar beveik pusė respondentų – agurkus (49 proc.) ir pomidorus (47 proc.). Kiti taip pat gana dažnai minimi ingredientai: kiaulienos gaminiai (31 proc.), lydytas sūris (28 proc.), paukštiena (22 proc.), varškės užtepėlės (20 proc.), kečupas (20 proc.), majonezas (20 proc.).
Gyventojų apklausa atskleidė ir ryškių skirtumų tarp vyrų ir moterų valgymo įpročių: vyrai Lietuvoje ruošdami sumuštinius dažniau naudoja dešrą, kečupą ir majonezą, o moterys dažniau renkasi lengvesnius priedus – fermentinį sūrį, įvairias salotas, žuvies gaminius, paukštieną.
„Nors gamindami sumuštinius lietuviai vis dar naudoja tradicinius ingredientus ir šį užkandį laiko įprastu kasdieniu patiekalu, visgi iš didėjančių sumuštiniams skirtos duonos pardavimų galime spręsti, kad jų populiarumas auga. Lietuviai namuose vis dažniau gamina ne tik įprastus sumuštinius, bet ir mėsainius ar suvožtinius, taip pat ieško naujų ingredientų“, – sako „Vilniaus duonos rinkodaros direktorius Artūras Kokoškinas.
Paklausus apie duoną, kurią šalies gyventojai renkasi sumuštinių gamybai, paaiškėjo, kad beveik pusė (47 proc.) šalies gyventojų sumuštiniams paprastai naudoja kvietinį batoną. Dar trys iš dešimties (30 proc.) sumuštinius valgo su tamsia rugine duona, o ketvirtadalis – su skrudinta sumuštinių duona.
A. Kokoškino teigimu, nors tradicines duonos rūšis – batoną ir tamsią ruginę duoną – lietuviai vis dar mėgsta labiausiai, skrudinimui skirta sumuštinių duona tampa vis dažnesniu pasirinkimu, ypač tarp miestiečių.
„Nauji duonos vartojimo įpročiai iš Vakarų ir Skandinavijos šalių į Lietuvą atkeliauja per 30-50 metų miestiečius. Būtent jie pirmieji pamėgo sumuštinių duoną, o vėliau tokius įpročius pamažu ėmė perimti ir kitos grupės. Šie žmonės vis dažniau ieško ne tik skanios, bet ir sveikos skrudinimui skirtos duonos, praturtinos įvairiais grūdais ar sėklomis“, – sako jis.
„Vilniaus duona“, atsižvelgdama į besikeičiančius lietuvių įpročius, nuolat plečia sumuštinių duonos asortimentą. Įmonė šiandien siūlo plačiausią tokios duonos pasirinkimą Lietuvoje – iš viso 7 skirtingas sumuštinių duonos rūšis. „Šiandien savo skoniui tinkamą, skrudinimui skirtą sumuštinių duoną gali rasti kiekvienas – tiek šviesios kvietinės, tiek visagrūdės, tiek tamsios ruginės ar duonos su sėklomis ir grūdais mėgėjas“, – sako A. Kokoškinas.
„Nielsen“ duonos rinkos tyrimo duomenimis, skrudinimui skirtos duonos kategorijoje „Vilniaus duona“ jau ne pirmus metus išlaiko lyderio poziciją. Įmonė pagal pardavimus šioje kategorijoje 2015 m. rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais turėjo 47,3 proc. rinkos.
Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą apie sumuštinių valgymo įpročius bendrovė „Baltijos tyrimai“ atliko 2015 m. rugsėjo 25 – spalio 6 d. Apklausoje dalyvavo 1101 suaugęs (15 metų ir daugiau) Lietuvos gyventojas.
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!