Omanas antrą kartą dalyvaus Vilniaus knygų mugėje

Antrus metus iš eilės Vilniaus knygų mugėje dalyvausiantis Omano Sultonatas įrengs spalvingą stendą, kuriame parodos lankytojus supažindins su šalies kultūra, istorija, svarbiausiais turizmo objektais ir ekonomikos pasiekimais, kurie per kelis pastaruosius dešimtmečius Omaną pavertė modernia arabų pasaulio valstybe.

„Po pernykštės parodos, kai Omano stendą aplankė keli tūkstančiai žmonių, įskaitant Prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, omaniečiai nė neabejojo, kad dalyvavimą Vilniaus knygų mugėje reikia paversti tradicija“, – kalbėjo Omano Sultonato garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė.

Omanas – pirmoji Arabų valstybė, dalyvaujanti Vilniaus knygų mugėje. Šįmet vienas įspūdingiausių pristatomų leidinių bus prabangus albumas, skirtas prieš penkerius metus sostinėje Maskate atidarytai ištaigingai Karališkajai operai.

Kaip ir pernai, stende dirbs keli Omano informacijos ministerijai atstovaujantys specialistai, nuolat bendrausiantys su mugės lankytojais ir dalinsiantys dovanas. Pernai populiariausi buvo nedidukai smilkalų maišeliai, kurių omaniečiai išdalino net 1300. Be to, jie padovanojo apie 700 įvairių knygų apie Omaną ir daugybę kitokių suvenyrų. Per keturias dienas Omano stendo svečiai suvalgė 12 indų chalvos ir 20 lėkščių migdolais įdarytų datulių.

Pasibaigus Vilniaus knygų mugei omaniečiai atrinko dvi dešimtis reprezentacinių knygų apie savo šalį ir padovanojo jas Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai.

„Knygų mugėse Omanas prisistato įvairiose šalyse, o Lietuva šiuo atveju omaniečiams yra svarbi dar ir dėl to, kad mūsų šalį jie mato kaip vartus į Baltijos ir Šiaurės Europos valstybes“, – pridūrė B. Senkienė.

Pernai Vilniaus knygų mugėje Omano stendą lankę lietuviai omaniečius stebino smalsumu. Savo šalies ekspoziciją kuravęs Omano informacijos ministro biuro vadovas Mohammedas K. Al Busaidi teigė nesitikėjęs parodos metu sutikti tiek daug – kelias dešimtis – žmonių, jau buvusių Omane arba planuojančių ten vykti.

„Mano supratimu, tai akivaizdus požymis, kad abiem šalims tiesiog būtina kuo aktyviau plėtoti turizmą ir įvairaus pobūdžio dalykinius ryšius“, – tuomet kalbėjo jis.

Omano ir Lietuvos santykiai ėmė aktyviai megztis po to, kai 2013 metų pabaigoje Vilniuje buvo atidarytas Omano Sultonato garbės konsulatas. Per dvejus metus garbės konsulė B. Senkienė dalyvavo organizuojant beveik dešimties oficialių Omano delegacijų vizitus į Lietuvą, o 2015 metų vasario pradžioje Omane lankėsi Ministras Pirmininkas A. Butkevičius ir kelios dešimtys Lietuvos verslininkų.

Dvišalis bendradarbiavimas plėtojamas įvairiomis kryptimis: Lietuvos informacinių technologijų specialistai nori dalyvauti įgyvendinant įvairius Omano e-vyriausybės projektus, Lietuvos maisto produktų gamintojai derasi dėl eksporto, studentai medikai iš Omano ketina vykti į Lietuvą stažuotis, omaniečius domina galimybė ilsėtis ir gydytis Lietuvos sanatorijose.

Verslo požiūriu Lietuvai Omanas gali tapti tramplinu į visą Arabijos pusiasalį su daugiau kaip 70 milijonų vartotojų.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: