Vieni augintinius ženklina, kiti – veža į prieglaugą

Nors asmenų atvežančių į veterinarijos gydyklas savo augintinius įvesti mikroschemos daugėja, tačiau taip pat daugėja ir išmetamų beglobių gyvūnų.

Nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo reikalavimas, kad visi Lietuvoje laikomi šunys, katės ir šeškai būtų paženklinti mikroshemomis. Jose visam gyvenimui yra užfiksuojama Jūsų gyvūnėlio tapatybė(veislė, lytis, amžius) ir jūsų kontaktai(vardas, adresas ir telefono numeris) – jie, pagal mikročipo unikalų numerį, suvedami į nacionalinę registracijos bazę ir gali būti keičiami, pasikeitus savininkui ar savininko kontaktams. Procedūra visai paprasta, pirmiausia asmuo turi kreiptis į veterinarijos gydytoją dėl mikročipo įvedimo, tuome duomenis į jį gali suvesti pats veterinarijos gydytojas arba keturkojo šeimininkas gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Veterinarijos gydytojas sako kol kas nesulaukiantis gyvūnų mylėtojų, ištroškusių paženklinti savo augintinius, antplūdžio. Tačiau žmonių susidomėjimas ir mikroschemas turinčių gyvūnų skaičius auga.

Kad gyvūnų ženklinimas mikroschemomis sukels diskusijų ir nepasitenkinimo bangą, buvo numatyta iš anksto. Mikroschemos įvedimas kainuoja apie 15 eurų. Baimintasi ir dėl to, kad daugiau gyvūnų atsidurs prieglaudose. Jau dabar tą patvirtinti gali Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė, kuri mano, kad sprendimas ženklinti augintinius nėra pats geriausias.

Veterinarijos gydytojai primena, kad gyvūnų ženklinimas nėra brangi procedūra. Be to, ji yra užtikrinanti, kad pasimetęs gyvūnėlis visada atras namus, o kiti asmenys negalės šio savavališkai pasisavinti. Naujoji programa, tikimasi, laikui bėgant sumažins beglobių gyvūnų skaičių.

GNTV_logotipas_baltas


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: