Juozo Miltinio dramos teatras pasitiks žiūrovus neįtikėtina gaiva

Prieš naujojo sezono atidarymą Juozo Miltinio dramos teatras sulaukė verslo įmonių dovanos. Po pusmetį trukusių priešgaisrinės sistemos atnaujinimo darbų pagalbą pasiūlė profesionalių valymo sprendimų bendrovės „Kärcher“ ir „Deimena“. Panaudodamos moderniausią techninę įrangą ir ekologiškas priemones jos nemokamai išvalė teatro erdves.

„Teatras nekantrauja atverti savo sales. Po laikotarpio „ne namuose“ ne tik žiūrovai, bet ir patys teatro darbuotojai pasiilgo savų patalpų. Teatro duris norisi atverti pasiruošus, ypač po intensyvių, beveik pusmetį trukusių priešgaisrinės sistemos remonto darbų, – pasakoja teatro vadovas Antanas Venckus. – Labai maloniai sutikome geranorišką pagalbos pasiūlymą iš bendrovių „Kärcher“ ir „Deimena“. Paprastai teatro patalpas valome savo jėgomis, tačiau po remonto  buvo labai svarbu gauti profesionalų patarimų ir pagalbą.“

Legendinis teatras, kurį pagal režisieriaus J. Miltinio žinias ir reikalavimus projektavo žinomas architektas A. Mikėnas, išsiskiria savitu erdvių suplanavimu ir apdaila. Medžiu puoštos sienos, imituojančios sendinto ąžuolo dailylentes, suteikia minkštumo ir jaukumo įspūdį, tačiau remonto metu tarp lentelių susikaupė dulkių, kurias reikėjo kruopščiai pašalinti nepažeidžiant medžio tekstūros.

Antano Venckaus teigimu, po remonto  teatro patalpas svarbu tinkamai parengti lankytojams.

„Didžiausią dėmesį skiriame žiūrovams matomoms vietoms – salėms, scenoms, rūbinei, fojė. Pagrindinėje žiūrovų salėje daug priežiūros reikalauja kiliminė danga bei specialiu nedegiu gobelenu trauktos kėdės. Prieš sezono pradžią, po šių metų priešgaisirinės sistemos atnaujinimo darbų, stengiamės išvalyti tarpus tarp sienų lentelių, nuvalyti visus vamzdžius, laidų gijas, – vardina A. Venckus. – Tam kartais prireikia ne tik savų įgūdžių, bet ir specialistų pagalbos, todėl pasiūlymą nemokamai išvalyti sunkiausiai prieinamas vietas gavome pačiu laiku.“

Ekologiškas valymas: profesionali įranga ir jokių chemikalų

Prieš pradedant valyti teatro patalpas bendrovėms „Kärcher“ ir „Deimena“ teko kruopščiai suplanuoti darbus – jiems  atlikti buvo panaudoti moderniausi plaunantys ir sauso valymo siurbliai su padidintos galios antgaliais, įvairūs grindų valymo įrenginiai.

„Išvalėme visas 397 Didžiosios salės kėdes be chemijos, naudodami tik vandenį. Taip pat kruopščiai išvalėme Mažosios salės kėdes ir grindis. Daug dėmesio skyrėme Didžiosios salės sienoms – jos yra apkaltos lentelėmis, sukuriančiomis ypatingą akustiką. Tačiau į tarpelius patenka dulkių, ypač remonto metu – tam mes turime specialius antgalius siurbliams, – pasakoja Gintautas Murinas, „Deimenos“ vadovas. – Pastebėjome, kad teatrui nemažai rūpesčių kelia koridoriuose esančios sofos, kurias ypač kruopščiai tenka valyti po vaikų apsilankymo. Todėl ne tik specialia įranga išplovėme minkštuosius baldus, bet ir padovanojome teatrui profesionalų plaunantį siurblį.“

Juozo Miltinio dramos teatras duris atvėrė 1968-ųjų vasarį. Nors pastato projektas buvo rengtas prisidengiant kultūros namų pavadinimu, mat teatrų statyba sovietmečiu nebuvo leidžiama, architektas A. Mikėnas projektuodamas rėmėsi legendinio režisieriaus J. Miltinio žiniomis ir reikalavimais. Per daugiau kaip 44 veiklos metus Juozo Miltinio dramos teatras tapo plačiai žinomas ne tik Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, bet ir daugelyje pasaulio šalių. Panevėžio centre įsikūręs teatras mena kitą svarbų istorinį momentą – būtent ant teatro pastato bokšto pirmąkart Panevėžyje prieš Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą suplevėsavo Trispalvė.

„Juozo Miltinio dramos teatras brangus kiekvienam Panevėžio gyventojui. Tai yra neatsiejama miesto kultūros dalis, esanti pačioje Panevėžio širdyje, todėl jis yra ypatingai svarbus kiekvienam panevėžiečiui. 34 metus skaičiuojančiai „Deimenai“ šis teatras taip pat yra artimas – jis daug metų suburdavo mūsų įmonės darbuotojų šeimas kartu su vaikais kalėdinėms šventėms, kurias darbuotojai prisimena su ypatinga šiluma. Išgirdę apie poreikį profesionaliam valymui pasinaudojome tarptautinės bendrovės „Kärcher“ patirtimi ir  savanoriškai pasiūlėme nemokamą pagalbą teatrui. Tai mūsų įmonių socialinės atsakomybės ir pagarbos Panevėžio bendruomenei išraiška“, – sako G. Murinas.

Teatro erdvių profesionalų valymo darbai buvo vykdomi rugpjūtį. Iš viso juose savanoriškai dalyvavo 12 „Deimenos“ bei 4 „Kärcher“ darbuotojai. Atliekant darbus buvo panaudota apie 10 skirtingų „Kärcher“ gamybos įrenginių, o bendras darbų atlikimo laikas viršijo 130 valandų.

Išvalo žymiausius pasaulio kultūros paveldo objektus

„Tęsiame socialinės atsakomybės projektus, profesionaliai išvalydami visuomenei svarbius kultūros ir istorinio paveldo objektus. Šiemet jau atnaujinome istorinį Užutrakio dvaro ansamblį, o pernai savo lėšomis išvalėme Vilniaus Rotušės aikštę bei laiptus, – apie bendrovės tradicijas pasakoja Kärcher“ vadovas Lietuvoje Mindaugas Levickas. – Valymo darbams naudojame savo sukurtas technologijas, kurios yra tvarios, draugiškos gamtai bei žmonėms – taip prisidedame prie gražesnės Lietuvos ir visuomenei palankios aplinkos kūrimo.“

2021 m. Vokietijoje „Kärcher“ buvo apdovanota kaip viena iš trijų tvariausių šalies įmonių didžiųjų bendrovių kategorijoje. Įmonė siekia sumažinti poveikį aplinkai, todėl nuolat diegia efektyvesnes technologijas, mažinančias vandens ir energijos suvartojimą. „Kärcher“ aktyviai dalyvauja įvairiuose socialinės atsakomybės projektuose, tokiuose kaip UNESCO iniciatyva „Pasaulio paveldo objektų valymas ir restauravimas“. Vieni žymiausių „Kärcher“ valytų objektų buvo Rio de Žaneiro Kristaus Atpirkėjo statula, Rašmoro kalno Amerikos prezidentų memorialas, Šv. Petro aikštė Vatikane.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: