Nuotr. N. Pilac

Renginys Europos paveldo dienoms Lietuvoje paminėti

Šių metų Europos paveldo dienų tema „Kultūros paveldas: ryšiai, įtakos, keliai“ suteikė galimybę giliau pažvelgti į istorinius kelius, kurie jungė miestus ir jų gyventojus. Vienas tokių – Sankt Peterburgo-Varšuvos traktas, turėjęs didelę reikšmę ne tik regioniniam transportui, bet ir kultūrinėms sąveikoms bei pašto paslaugų vystymuisi.

Šiai temai, Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus, rugsėjo 12 dieną organizuotame renginyje „Traktu susijusių miestų istorijos: senojo pašto kelias“ siekta aktualizuoti šio trakto istoriją ir jo reikšmę. Svarbi renginio dalis buvo skirta senajam pašto keliui ir jo funkcijoms 19 a. ir 20 a. pradžioje.

Žiūrėdami ir klausydamiesi parengtos vizualizacijos dalyviai pamatė kaip atrodė minėtu laikotarpiu ir dabar atrodo išlikusieji statiniai skirti kelio aptarnavimui, sužinojo kokia buvo kiekvieno iš jų paskirtis. Išgirdo apie keleivių srautus.

Dalyviai turėjo galimybę susipažinti su pašto paslaugų raida, aplankyti Zarasų mieste esančius tris pašto pastatus – veikiantį ir tris senuosius, kurie šiuo metu nebenaudojami. Taip pat aplankė modernų LP Express paštomatą, kuris atspindi šiuolaikinės pašto sistemos evoliuciją.

Renginio metu ypač buvo akcentuota 1836 m. pastatytas obeliskas, skirtas Sankt Peterburgo-Varšuvos trakto nutiesimo atminimui, kurį dalyviai aplankė. Šis monumentas yra ne tik technikos, bet ir istorijos paminklas, žymintis svarbią kelių infrastruktūros plėtrą.

Literatūrinė renginio dalis buvo ypatinga, nes dalyviai skaitė poeto Antano Baranausko kūrinio „Kelionė Petaburkan“ ištraukas apie jo kelionę per Uteną ir Zarasus Sankt Peterburgo-Varšuvos traktu. Jaunieji dalyviai – Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos ketvirtokai – taip pat prisidėjo prie šio istorinio kelio aktualizavimo rašydami laiškus draugams bei rašinėlius apie savo vasaros atostogų keliones arba apie įsivaizduojamas ar dar planuojamas. Atsakinėjo į žodinės viktorinos klausimus iš pateiktų faktų apie traktą. Už teisingus atsakymus pelnė prizus.

Šis renginys tapo puikia proga prisiminti ne tik istorinius kelius, bet ir giliau pažvelgti į žmonių ryšius, kurie per šimtmečius kūrė mūsų krašto kultūrinį paveldą.

Zina Černovienė, Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: