Kritikų išliaupsintas Sauliaus Varno spektaklis „Freken Julija“ ir Panevėžyje

Spalio 28-ąją Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre bus pristatytas garsaus Lietuvos teatro režisieriaus Sauliaus Varno spektaklis „Freken Julija“pagal skandalingąją to paties pavadinimo Augusto Strindbergo pjesę. Spektaklis pastatytas Mogiliovo srities dramos teatre (Baltarusija), kuriame nuo 2014 m. Saulius Varnas dirba vyriausiuoju režisieriumi.

„Freken Julija“ Sauliui Varnui pelnė Baltarusijos nacionalinę teatro premiją už geriausią režisūrą. Kaip teigia teatro kritikė Larisa Ungureanu: „Tai yra vienas iš tų retų spektaklių, kuris atskleidžia gyvenimo prasmės mįslę. Tai paslaptinga magijos knyga, kuri mums atsiveria, ir mes išvystame simbolius, ženklus, vaizdinius t.y. vaizduotės atsakymus į savo klausimus.

Tai giliai filosofinis spektaklis, kaip ir pati Augusto Strindbergo drama, parašyta papročių kaitos laikais, kada tokios sąvokos kaip meilė, garbė atrodo pasenusios. Ir tada paaiškėja, kad gal jų nereikia pakeisti, o tiesiog permąstyti? Apskritai Strindbergas sukūrė „galvosūkį“, kuris iki šių dienų išlieka aktualus, ir ne kiekvienas spektaklis pajėgia jį iki galo išpainioti. Manau, Mogiliovo srities dramos teatrui tai pavyko. Dėl jautrių režisūrinių sprendimų, organiško aktorių ansamblio, atmosferos, kur sapnas, svajonė ir realybė susimaišo tarpusavyje.“

Taip pat kritikė priduria, kad Sauliaus Varno teatrinė poezija giliai įsiskverbia ten, kur paslėptas skausmas, netikrumas, nemaloniausios mintys ir kur dauguma ne visada nori pažvelgti. Tačiau tokia sukaupta energija gali anksčiau ar vėliau prasiveržti netikėčiausiomis formomis. Kaip kad ir nutinka šiame jaudinančiame ir kerinčiame spektaklyje. Pasak L. Ungureanu, „Freken Julija“ – tai tikrojo teatro meno pavyzdys, kuris ne tik jaudina, bet ir atveria kelius naujai sceninei kalbai.

Saulius Varnas taip pat pastebi, kad „Freken Julijoje“ pasakojama aistringa, pilna netikėčiausių peripetijų vyro ir moters santykių drama, kurios atitikmenų galima rasti ir šiuolaikinėje visuomenėje. „Šios pjesės siužetas labai paprastas. Paslaptingąją Joninių naktį, trumpiausią metų naktį, įvyksta tai, kas atrodo turėtų būti neįmanoma. Šių namų šeimininko, grafo duktė Julija susižavi liokajumi Žanu ir leidžiasi jo suviliojama, o kai vos po kelių valandų, tos pačios dienos paryčiais, tarno Žano sužadėtinė Kristina ruošiasi eiti į rytines mišias, išaiškėja tragiški šios nakties įvykiai“, – sako Saulius Varnas.

Taip pat žinomas režisierius pastebi, kad „Freken Julija“ – tai pjesė, kuri leidžia panirti į paslapčių ir nuojautų kupiną pasaulį. „Teatras tik tada ir turi prasmę, kai jis perkelia žiūrovą į vaizduotės pasaulį, atplėšia nuo kasdienybės ir tokiu būdu padeda sugrįžti į tylą, kurioje žmogus gali kelti klausimus bei formuluoti atsakymus į jam rūpimus būties klausimus“, – mintimis dalijasi spektaklio režisierius.

Spektaklio dailininkė – Jūratė Račinskaitė. Juliją vaidina Jelena Krivanos, Žaną – Aleksandras Kulišovas, Kristiną – Jevgenija Belocerkovskaja.

Bilietus platina BILIETAI.LT


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: