Ramygalos istorijos pasakojimai

Ramygalos keramikai gali didžiuotis išpuoselėtomis tradicijomis: jau nuo 1999-ųjų metų čia vyksta keramikos projektai. Projektas ,,Keramikos dirbtuvės“ nuo 2010-ųjų kiekvieną vasarą į Ramygalą sukviečia gebančius savarankiškai kurti keramikos mylėtojus iš įvairių Lietuvos kampelių.

Kartais net iš užsienio. Kasmet pirmiausia dalyviai lipdo šaukštą, tarsi bilietą į Projektą. Tai jau tapo tradicija, nes be šaukšto – nė žingsnio. Šaukštas – žemiškosios kelionės pradžia ir pabaiga. Keramikos projektų vykdymu rūpinasi Ramygalos klubas ,,Savos erdvės“, įkurtas 2008 m. Klubo steigėjai- penki iniciatyvūs, kūrybingi ramygaliečiai, gimę, užaugę, šeimas sukūrę ir vaikus užauginę savo tėviškėje.

Šiemet liepos 24-29 dienomis Savų erdvių kiemas sukvietė kūrėjus įprasminti Ramygalos krašto istoriją. Į Ramygalą keramikai sugūžėjo iš įvairiausių Lietuvos kampelių: Vilniaus, Kauno, Merkinės, Subačiaus, Panevėžio, Naujamiesčio ir ne tik. Darbus kūrė Nora Blaževičiūtė, Genutė Vaičikauskienė, Džiugas ir Skirmantas Petraičiai, Daiva ir Dalius Dirsės, Laima Kiškienė, Eiginta Bernotaitė, Gražina Visockienė, iš viso net 13 dalyvių. Darbai išdegti juodosios, raugo krosnyse ir vienas darbas- aukšto degimo temperatūroje.

Sukurti darbai tradiciškai pristatomi Ramygalos miestelio visuomenei, o vėliau keliauja po Lietuvą. Visą šventinį laikotarpį iki pat Trijų karalių jie svečiuosis Panevėžio rajono viešojoje bibliotekoje ( Beržų g. 50).

Danutė Pamerneckytė
Vyr. bibliotekininkė


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: