Ar reikia legalizuoti naminės degtinės gamybą Lietuvoje?

Legalizuoti naminės degtinės gamybą Lietuvoje svarstoma daugiau nei dešimtmetį. Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos autoriai tikina nežinantys, kodėl svarstymas pristabdytas, nors Lietuva – vienintelė Europos Sąjungos šalis, kurioje gaminti alkoholinius gėrimus namų sąlygomis yra nelegalu.

Apie galimybę legalizuoti naminių alkoholinių gėrimų gamybą Lietuvoje svarstoma jau seniai. Pastarąjį kartą alkoholio kontrolės įstatymo pataisa įregistruota 2013-ais metais, tačiau nepatvirtinta iki šiol.

Lietuva – vienintelė iš Europos Sąjungos šalių, kurioje vis dar draudžiama gaminti ir platinti naminius alkoholinius gėrimus. Šią vasarą naminės degtinės ir viskio gamyba legalizuota ir kaimyninėje Rusijoje.

Teisę gaminti naminius alkoholinius gėrimus palaikantys Lietuvos Respublikos seimo nariai teigia, jkad Sveikatos reikalų komitete „įstrigusioje“ pataisoje numatyta, jog tai galės daryti ne visi gyventojai.

Etininės kultūros specialistai teigia, jog naminė degtinė Lietuvoje turi gan gilias tradicijas ir buvo svarbi dar dvarų klestėjimo laikais. Bravorą, kuriame buvo gaminami naminiai spiritiniai gėrimai, turėjo kiekvienas dvaras.

Nuomonės, dėl galimybės leisti gaminti naminius alkoholinius gėrimus, skiriasi ne tik įstatymų kūrėjų, bet šalies gyventojų gretose. Vieni tokią idėją palaiko dėl galimybės sumažinti nelegalų importą, kiti bijo dėl vietos gyventojų gerovės.

Įstatymo projektas, kuriuo siekiama legalizuoti naminės degtinės gamybą vis dar – Sveikatos reikalų komitete, ir į Seimo posėdžius, kol kas, nėra įtrauktas. Todėl apie legalią „naminukės“ gamybą ir prekybą kaimo turizmo sodybų šeimininkai, bei kultūros paveldo puoselėtojai ir toliau gali tik svajoti.

Plačiau vaizdo reportaže.

GNTV_logotipas_baltas


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: