Cikorijų kava (iStock nuotrauka)
Įdomūs faktai apie lietuvišką mėlynai žydintį augalą, kuris gali pakeisti rytinį kavos puodelį – cikoriją
Mėgstate dieną pradėti puodeliu kvapnios kavos, bet norėtumėte sumažinti kofeino kiekį? Nebūtina visiškai atsisakyti mėgiamo gėrimo – cikorijų kava yra puiki alternatyva. Šis Prūsijos laikais išpopuliarėjęs gėrimas yra ne tik malonaus skonio, bet yra ir naudingas sveikatai, tad jo paskanauti išties verta.
„Cikorija – naudingas, universalus ir itin imlus eksperimentams gėrimų ingredientas. Kvapnų puodelį galima skaninti pienu, medumi ar prieskoniais, tokiais kardamonas, cinamonas, vanilė. Pirkėjų patogumui siūlome ir jau paruoštų derinių – tirpių gėrimų, paskanintų pipirmėtėmis, ežiuolėmis ar gudobelėmis, kurių vienam puodeliui tereikia vieno arbatinio šaukštelio“, – sako Ernesta Dapkienė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
Pasak jos, produktai su cikorija turi ištikimą pirkėjų ratą, tad asortimentą stengiamasi reguliariai atnaujinti ir pasiūlyti naujovių. Pavyzdžiui, šiemet pirkėjai jau pamėgo pradėtą pardavinėti tirpiąją cikoriją, kurią galima ištirpinti vandenyje ar piene.
Kas yra cikorijų kava?
Rugpjūtį Lietuvos laukuose, pakelėse melsvais žiedais apsipilančios cikorijos dar kitaip vadinamos trūkažolėmis. Jas galima suvartoti nuo šaknų iki žiedų. Pavasarį sultingi jų lapeliai puikiai tinka salotoms, juos galima troškinti kaip špinatus. Ūgtelėję žiebstiebiai gali keliauti ne tik į salotas ir troškinius, bet ir ant griliaus, į stiklainius marinavimui ar rauginimui. Vasarą cikorijos pasidabina dangaus mėlynumo žydrais žiedais, kurie gali būti puikia tortų, pyragų dekoracija, juos galima džiovinti arbatai.
Bene labiausiai žinomas produktas iš cikorijų – kava, gaminama iš šio augalo šaknų. Šaknys pirmiausiai būna skrudinamos, o paskui malamos. Kvapu ir išvaizda šis gėrimas primena įprastą kavą, tačiau skonis šiek tiek saldesnis ir su labai lengvu dūmo prieskoniu.
„Gėrimą galima ruošti dvejopai. Galite užplikyti ir gerti gryną cikorijų kavą arba galite jos įmaišyti į įprastą kavą, taip sumažindami kofeino kiekį įprastame puodelyje. Kokiomis proporcijomis maišyti, priklauso nuo kiekvieno skonio, tad pabandykite paeksperimentuoti. Tokią kavą galima gerti tiek karštą, iškart po užplikymo, tiek atvėsintą, patiekiamą su ledo kubeliais“, – siūlo Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.
Išpopuliarino Prūsijos karalius
Mūsų kraštuose cikorijos žinomos šimtmečius, o ypač išpopuliarėjo XVIII amžiuje. Tiesa, labiau iš vargo, kai kava buvo virtusi prabanga.
1763 m. pasibaigęs Septynerių metų karas ištuštino Prūsijos valstybės iždą, ir nebuvo pinigų brangiai importuojamos prekėms, pavyzdžiui, kavos pupelėms. Prūsijos karalius Frydrichas II sumojo, kad pakaitalu galėtų tapti šiek tiek kartoku skoniu pasižyminčios cikorijos, ir XVIII a. pabaigoje Prūsijoje imta gausiai sodinti šį augalą.
Mažojoje Lietuvoje, kuri kadaise buvo Rytprūsiai, iki šiol mėgiama gerti kafiją – balintą kavą, kuri neretai ruošiama būtent iš cikorijų. Lietuvninkai kafijai ruošti naudojo ir spraginto ąžuolo giles, miežius, kviečius, rugius ar tas pačias kavos pupeles, tačiau receptai su cikorijomis – dažniausi.
„Senuoju Frizu“ vadinamas Prūsijos valdovas neišrado nieko naudo – jis pasinaudojo kelių tūkstančių metų žiniomis. Cikorija laikoma viena iš seniausių augalų rūšių pasaulyje – ją augino dar senovės egiptiečiai, o romėnai ją laikė vaistiniu augalu.
Cikorijų kava į populiarumo viršūnes vis šaudavo sunkmečiu – tiek Didžiosios Depresijos, tiek Antrojo pasaulinio karo metais ar per 1976-1977 m. vykusią kavos kainų krizę.
Įvairialypė nauda organizmui
Cikorijų kava – ne tik pigi, bet ir naudinga alternatyva kavai. Ji be kofeino, be glitimo, be riebalų ar cukraus, o 100 gramų yra vos 3 kcal. Augaluose yra magnio, mangano, kalio, cinko, fosforo, geležies, B grupės vitaminų, vitamino C, skaidulų, cholino ir inulino, tad ji pastaraisiais metais populiarėja Europoje ir JAV kaip sveikas pasirinkimas, o 2020 m. Vokietijoje cikorija net paskelbta „metų vaistiniu augalu“.
„Svarbu atsiminti, kad joks augalas ar gėrimas iš jų nepakeis vaistų tiems, kurie yra susidūrę su sveikatos problemomis. Cikorija taip pat stebuklų nepadarys, bet negalima paneigti ir mokslinių tyrimų, kurie yra įrodę šio augalo teigiamą įtaką mūsų organizmui“, – pažymi B. Baratinskaitė.
Pavyzdžiui, dar Sebastianas Kneipas, populiariosios terapijos kūrėjas, rekomenduodavo cikorijas virškinimo sutrikimams gydyti. Jų gėrimas gali gelbėti esant vidurių užkietėjimui ar apetito praradimui.
Šaknyse kaupiamas inulinas turi savybę gerinti kepenų, virškinimo sistemos, žarnyno darbą. Jis yra natūralus prebiotikas, tad skatindamas naudingų bakterijų augimą organizme stiprina imuninę sistemą.
Mokslininkų tyrimai rodo, kad cikorijos gali turėti teigiamos įtakos mažinant cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Cikorijos rekomenduojamos ir turint kraujotakos bėdų. 2011 m. vengrų mokslininkai paskelbė, kad cikorijų kavoje esantys polifenoliai gali teigiamai veikti širdį ir kraujagysles.
Gydomosiomis cikorijų savybėmis gali pasinaudoti kovojantys su egzema ar odos dėmėmis. Jiems rekomenduojama tiek cikorijų gėrimas, tiek kompresai iš cikorijų šaknų ir žiedų.
Svarbu – saikas
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė pabrėžia, kad kaip ir bet kokį kitą organizmui įtaką sugebantį daryti augalą, taip ir cikorijas reikia vartoti su saiku. Jeigu gersite vieną šio gėrimo puodelį po kito, gali suskausti skrandį, sutrikti virškinimas ar prasidėti diarėja.
Pasitarti su gydytoju prieš geriant cikorijų kavą ar arbatą vertėtų nėščioms moterims ir tiems, kurių kraujas yra labai skystas. Gėrimą geriant dideliais kiekiais, cikorijos gali skystinti kraują, todėl kavą reikėtų labai atskiesti.
Be to, cikorijos priklauso ramunių šeimai, tad kaip ir visi šios šeimos nariai, alergiškiems žmonėms gali netikti.
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!