Lidl nuotr.
Kalnų galia – Alpių virtuvėje: kiaulienos karka
Prasidėjęs kalendorinis ruduo primena, jog dienos vis labiau trumpėja, o ir vėstantys orai įsigali vis labiau. Tačiau Alpių regiono gyventojai tikrai nebijo nei vėsos, nei tamsos, nes gali pasiūlyti visą puokštę gardžių patiekalų, ne tik pakelsiančių nuotaiką, bet ir įkvėpsiančių tikros kalnų jėgos, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Alpių virtuvė: turi panašumų su Lietuva, bet gali ir nustebinti
Nors Alpių regiono – Austrijos, Šveicarijos ir Italijos – gyventojai įprastai nevalgo šaltibarščių ar kitų Lietuvos virtuvei būdingų patiekalų, kasdienis jų racionas – neįsivaizduojamas be bulvių ir mėsos. Dažnas lietuvis į savo pietų ar vakarienės meniu taip pat įtraukia patiekalus iš bulvių bei mėsos, o kai kurie, net ir nežinodami, mėgaujasi ir Alpių kalnyno gardumynais.
„Lidl“ ekspertų teigimu, nors daugelis Lietuvoje žino, kas yra šnicelis, ir netgi yra nekart jo ragavę, tačiau retas kuris pasakytų, kuo ypatingi, pavyzdžiui, šveicariško stiliaus bulviniai blynai.
„Rösti“ – nacionalinis Šveicarijos patiekalas, gaminamas iš stambiai tarkuotų bulvių. Nors šie blynai kepami keptuvėje, kaip ir įprasti bulviniai blynai, kepamas dažniausiai vienas „rösti“, užimantis visą keptuvės plotą. Žinoma, kalnų gyventojai šių blynų suvalgo tikrai ne vieną ir net ne du – gyvenant ir dirbant atšiauriomis sąlygomis, energijai palaikyti reikia nemažo kiekio kalorijų. Tai tikriausiai galėtų patvirtinti ir iš Austrijos kilęs vienas stipriausių žmonių pasaulyje – Arnoldas Schwarzeneggeris.
Alpių gyventojams energijos suteikia ir įvairūs saldumynai. Jei Šveicarija neįsivaizduojama be tenykščio šokolado, o Austrijos sostinėje Vienoje paragauti galite autentiško štrudelio, žygiuojantieji po kalnus su savimi pasiima sūrių sausainėlių – brecelių, kurie – dar ir apvilkti šokoladu.
Visame pasaulyje sparčiai populiarėjantis užkandis, pasak „Lidl“ ekspertų, turi nedaug kalorijų, bet savyje apjungia daugybę skonių. Jiems pagaminti pakanka vos kelių ingredientų – kvietinių miltų, druskos, mielių, valgomosios sodos ir vandens, o šokolado apvalkalas itin išryškina saldumo ir sūrumo kontrastą.
Patiks ir Schwarzeneggeriui: kiaulienos karka su obuolių sultimis
Kai oras atvėsta, norisi pamaloninti save gardžiu ir sočiu maistu. Tam puikiai tiks austriška kiaulienos karka, kuriai rudeniško skonio suteiks šviežiai spaustos obuolių sultys. Tokio patiekalo neatsisakytų ir stipruolis, Alpių virtuvės mėgėjas A. Schwarzeneggeris.
Receptui reikės:
1 didesnės (~500–600 g) marinuotos virtos „Alpenfest“ kiaulienos karkos
2 svogūnų
2 vidutinio dydžio morkų
300 ml obuolių sulčių
300 ml vandens
1 v. š. alyvuogių aliejaus
Kelių šakelių čiobrelio arba 1 a. š. smulkinto čiobrelio
Poros lauro lapelių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnaką, morkas supjaustykite kubeliais. Į iki vidutinės kaitros įkaitintą puodą ar gilesnę keptuvę įpilkite aliejaus ir suberkite smulkintas daržoves. Sudėkite čiobrelio šakeles (jei naudojate smulkintą čiobrelį, jį suberkite), gerai viską išmaišykite ir pakepinkite, iki kol suminkštės daržovės.
Į indą, kuriame kepėte daržoves, įdėkite kiaulienos karką ir supilkite su vandeniu skiestas obuolių sultis, jog mėsa būtų apsemta. Jei skysčio per mažai, įpilkite dar sulčių.
Suberkite druską ir pipirus, sudėkite lauro lapelius, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie valandą.
Paruoštą patiekalą galite patiekti su keptomis bulvėmis ar bulvių koše. Skanaus!
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!