Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“
Svogūnų pyragui paruošti Jums reikės:
- 3-4 (~700g) didelių saldžių svogūnų
- 3 šaukštų sviesto
- 2-3 šaukštų rudojo cukraus
- 1 stiklinės (~200ml) vištienos arba jautienos sultinio
- 1 šaukšto balzamiko
- Šakelės šviežio rozmarino
- ~60 g tarkuoto lydyto sūrio
- 1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos
- 2 šaukštų Dižono garstyčių
- Žalumos patiekiant
Maždaug 25 cm kepimo formą/keptuvę gausiai ištepti sviestu ir apibarstyti cukrumi. 2 didelius nuvalytus svogūnus padalinti į 16 vienodų skiltelių (8 skiltelės iš vieno svogūno). Likusius svogūnus supjaustyti šiaudeliais.
Šiaudeliais pjaustytą svogūną apkepti svieste ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol suminkštės, karamelizuosis (apie 15min. Jei svogūnai pradeda kibti prie keptuvės, įpilti šlakelį vandens. Svogūnams apkepus, supilti sultinį ir virti, kol sultinys nugaruos, svogūnai taps džemo konsistencijos. Įpilti balzamiko, sudėti šviežią smulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.
Svogūnų skliteles išdėlioti kepimo formoje. Keptuvę dėti ant aukštesnės nei vidutinė kaitros ir kepti, kol sviestas su cukrumi taps tamsios gintaro spalvos, o svogūnai truputį suminkštės (apie 10 minučių). Sumažinti kaitrą, į tarpus sudėti anksčiau karamelizuotus svogūnus, pakaitinti dar apie minutę ir nuimti nuo kaitros. Apibarstyti tarkuotu sūriu.Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į maždaug 25 cm apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą ir padaryti „bortelį“. Vidų patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir uždėti ant svogūnų, kad tešlos kraštai neliestų keptuvės.
Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 30-35 minutes, kol tešla apskrus. Iškeptą pyragą atvėsinti apie 5 minutes, tuomet apversti.
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!