Lietuviškiausias gaivusis gėrimas – gira
Gira, tai visiems pažįstamas saldžiarūgštis gėrimas, kuriuo malonu atsigaivinti karštą vasaros dieną, tačiau ar žinojote, kad be Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Rusijos daugiau giros nelabai kur rasite? Nors gėrimas išskirtinai priklauso Rytų Europos regionui, tačiau vien Lietuvoje suskaičiuojama daugiau kaip 100 skirtingų giros receptų.
Senesnė už rašytinius šaltinius
Gira rašytiniuose šaltiniuose minima nuo pirmojo tūkstantmečio po Kristaus, tačiau tikėtina, kad gaminama ir vartojama ji buvo jau daug seniau – receptai plisdavo iš lūpų į lūpas, o kūrybingos šeimininkės kasmet raugdavo vis kitokia girą, atsižvelgdamos į tų metų derlių. Pirmieji lietuviškos giros receptai užfiksuoti XVI a. Gira buvo populiarus gėrimas ir smuklėse, kareivinėse, miestelėnų namuose, ir vienuolynuose bei didikų rūmuose. Neįprasčiausios žinomos to meto giros, tai miško našlaičių, žemaitiška tekšių (tekšė – oranžinė uoga, panaši į avietę), juodųjų trešnių.
Lietuviams kūrybiškumo nestinga
Nors standartiškai gira gaminama iš ruginės duonos, tačiau bėgant metams lietuviai sukūrė daug įvairiausių giros variacijų. Dabar yra priskaičiuojami daugiau nei 100 giros receptų. Gira gaminama tiek iš kepinių: duonos, ragaišio, pyragų, meduolių; tiek iš gamtos gėrybių: uogų, vaisių, žiedų, pumpurų, trauktinių ar nuovirų, sulčių ar sulos. Tradicinės giros buvo rūgštokos, nes papildomai nesaldinamos. Nebent iš seno sukietėjusio medaus buvo raugiama saldi medaus gira. Tarybiniais metais, pradėjus girą gaminti gamyklose, ji, pagal Maskvoje patvirtintus receptus, buvo pradėta ir papildomai saldinti cukrumi.
Ir maistas, ir vaistas
XIX a. gira, ypač Rusijoje, buvo populiarinama kaip sveikatą gerinantis skystis. Ji buvo įtraukta į gydyklų, sanatorijų, poilsio namų meniu, taip pat buvo duodama ligoniams, kad apsaugotų nuo kepenų cirozės, gastrito, kolito ar opaligės. Iš tiesų šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad gira didina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Dėl rūgimo proceso giroje atsiranda vitamino B, kurį gali pasisavinti mūsų organizmas, o gira su razinomis turės kalio.
Klasikinis duonos giros receptas
Jums reikės:
0,5 kg juodos duonos,
5 l vandens,
500 g cukraus,
50 g šlapių mielių,
saujos razinų.
Duoną paskrudinkite orkaitėje kol gerai paruduos, vandenį užvirkite dideliame puode ir sumeskite paskrudusią duoną. Po 3–4 valandų duoną nukoškite, į likusį skystį dėkite cukrų, su šaukštu cukraus ištrintas mieles. Laikykite šiltoje vietoje (20–30 laipsnių) 12–24 valandas. Tada supilstykite į butelius (ar sandarią statinę), sudėkite razinas ir palikite dar 1–3 paroms vėsesnėje vietoje (pvz., rūsyje). Kuo ilgiau rauginsite tuo daugiau skonio ir rūgštumo turės gira. Galite paragauti kas 12 valandų ir nuspręsti, kiek parūgusi gira jums yra skaniausia.
O jei namuose užsiraugti giros taip vis ir neprisiruošiate, atsigaivinkite pigiau išsirinkę girą su nuolaida, kurią siūlo „Maxima“ akcijų leidinys. Vasara – puikus metas išragauti visus giros skonius! Žinoma, sutaupyti įsigyjant gaiviuosius gėrimus jums padės portalas „raskAkcija.lt“.
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!