Maxima nuotr.

Tūkstančius metų garbinami granatai – jūsų virtuvėje: pigių patiekalų receptai ir patarimai, kaip lengvai išlukštenti šį vaisių

Oro temperatūrai už lango vis labiau krentant, o saulę dažniau keičiant lietui ūmėja peršalimo ligų bei virusų sezonas. Vienas paprasčiausių būdų stiprinti imunitetą ir džiaugtis puikia savijauta – subalansuota bei sveikatai naudingais ingredientais praturtinta mityba. Vieni tokių ingredientų – granatai, kurių nauda neabejojama jau nuo 3500 m. pr. Kr. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi trimis gardžiais ir piniginei draugiškais receptais su šiais vaisiais ir pataria, kaip mėgautis granatais be papildomų pastangų.

Pradėti auginti Artimuosiuose Rytuose, o vėliau išplitę į Vakarų Aziją, Viduržemio jūros regioną ir Ameriką, granatai jau daugybę metų yra įvardijami kaip tikras sveikatos šaltinis. Anot dietologų, priešvėžinėmis bei antioksidacinėmis savybėmis garsėjančiuose granatuose gausu kalio, mangano, geležies ir vitamino C, tad šie vaisiai gali padėti pastiprinti imunitetą ir užkirsti kelią įvairiausioms ligoms.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė atkreipia dėmesį, kad vėlyvas ruduo – granatų sezono pikas, todėl dabar yra kone geriausias metas mėgautis šiuo sezoniniu vaisiumi.

„Granatas – universalus vaisius, jis skanus ragaujant tiek vieną, pavyzdžiui, išlukštentas sėklas dedant tiesiai į burną ar spaudžiant sultis, tiek ir juo gardinant kitus patiekalus. Dažniausiai granatų sėklomis skaninamos įvairios salotos, sumuštiniai, pyragai ir dar daugiau valgių – šio vaisiaus pritaikymo variantų yra išties labai daug. Be to, sužinoti, kuris granatas parduotuvėje pats skaniausias – visai paprasta. Tai išduoda jo svoris – kuo vaisius daugiau svers, tuo jis bus labiau prinokęs, sultingas“, – priduria prekybos tinklo atstovė.

Kaip lengvai išlukštenti granatą?

Parsinešus į namus granatą neretai susiduriama su iššūkiu – kaip tinkamai išlukštenti šį vaisių. Dažniausiai šiam veiksmui atlikti paprasčiausiai pasirenkami ne visai patogūs metodai: rankiojama po vieną sėklą, lupama vaisiaus plėvelė ar net bandoma granatą daužyti, kad sėklos iškristų į dubenį.

„Vaisiui išlukštenti yra daug paprastesnis būdas – granatą aštriu peiliuku reikėtų įpjauti žemiau vaisiaus karūnos visu perimetru, tada švelniai nukelti atpjautą dalį ir gražiai nuimti susidariusį „stogelį“, o ties granato sėklų jungiamosiomis plėvelėmis nuo viršaus į apačią padaryti vertikalias įpjovas. Beliks tik atsargiai praskėsti susidariusias skilteles bei išimti centrinę šerdį ir granatas – paruoštas valgyti, – prekybos tinklo kulinarijos meistrų patarimu dalinasi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ji priduria, kad taip visai nesudėtingai išlukštenus granatų sėklas atsivers daugybė galimybių gardžiam šio vaisiaus panaudojimui. „Mūsų prekybos tinklo kulinarijos meistrai dalijasi net trimis granatų panaudojimo idėjomis įvairiausiems valgiams, kuriais pasirūpinus šią savaitę už ypač mažą kainą, galėsite pagaminti ir salotas, ir desertą, ir net paminėti artėjančią Pyragų dieną“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Gardžiai vakarienei – salotos su vištiena ir granatais

Jums reikės:

  • 1 vnt. salotų gūžės;
  • 1 pakelio gražgarsčių lapų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 vnt. svogūno;
  • pusės pakuotės fetos sūrio;
  • 1 pakuotės viščiukų šlaunelių mėsos;
  • 1 vnt. citrinos;
  • 1 vnt. granato;
  • 1 skardinės avinžirnių;
  • 2 v. š. medaus;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Atidarykite avinžirnių skardinę, nupilkite skystį, avinžirnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suberkite į dubenį. Ant avinžirnių užpilkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Avinžirnius tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite į orkaitę 25 minutėms. Vidury kepimo juos pamaišykite.

Toliau gaminkite vištieną. Į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus ir gerai įkaitinkite. Pakepinkite smulkintą česnaką ir pjaustytą svogūną, kol daržovės suminkštės. Tada į puodą sudėkite vištieną ir pakepinkite apie 10 minučių. Kai mėsa apkeps, supilkite 1,5 l virdulyje užvirinto vandens ir įmeskite sultinio kubelį. Viską pavirkite 30 min. Vištieną išimkite iš puodo ir dviem šakutėmis suplėšykite dubenyje. Vandenį, kuriame virė vištiena, perkoškite, sultinį atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą. Kitą dieną iš jo galėsite išsivirti sriubos.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite vištieną, viską kepinkite apie 10 minučių – tol, kol gražiai apskrus. Salotų padažą paruoškite dubenėlyje sumaišydami citrinos sultis, porą šaukštų medaus ir porą šaukštų aliejaus. Viską išsukite iki vientisos masės.

Į lėkštę priplėšykite salotų lapų, pridėkite gražgarsčių, plėšytos vištienos gabalėlių, avinžirnių traškučių, gliaudytų granatų sėklų ir patrupinkite fetos. Šalia salotų patiekite padažo, kurio pasiruošėte. Salotas pagardinkite druska bei pipirais. Skanaus!

Saldžiam atokvėpiui – ryžių pudingas su granatų sėklomis

Jam pagaminti reikės:

  • 1 l pieno;
  • 120 g ryžių;
  • pusės granato;
  • 2–3 š. cukraus;
  • cinamono;

Gaminimas. Užvirinkite pieną, sudėkite prieskonius ir tada ryžius. Nukelkite nuo ugnies ir palikite kelioms valandoms. Ant labai mažos ugnies virkite ryžius ir nuolat maišykite, kol nebeliks skysčio ir ryžiai išmirks, įdėkite cukraus. Ryžių pudingą sudėkite į indelius ir palaukite, kol atvės, apibarstykite granatų sėklomis. Skanaus!

Pyragų dienai – granatų ir obuolių duetas

Lapkričio 6 d. minint Pyragų dieną galite palepinti save ir artimuosius gardžiu obuolių ir granatų pyragu. Pyrago tešlai reikės:

  • 350 g sviesto;
  • 450 g miltų;
  • 10 v. š. vandens;
  • 2 a. š. cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1 vnt. kiaušinio.

Įdarui:

  • 4 vnt. obuolių;
  • pusės granato;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 1 a. š. cinamono;
  • ¼ a. š. druskos;
  • ¼ puodelio miltų;
  • 2 v. š. citrinos sulčių.

Gaminimas. Pagaminkite tešlą pyragui. Persijokite miltus į dubenį, berkite cukrų, druską ir viską išmaišykite. Atšaldytą sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais, dėkite į miltus ir maigykite rankomis, kol sviestas su miltais susimaišys ir gausis trapios tešlos gumulėliai. Į mišinį įpilkite iki 10 šaukštų šalto vandens ir minkykite tešlą. Ją išminkius padalinkite į dvi dalis.

Viena dalis, kurią reikės naudoti viršutinės pyrago dalies juostelėms, turi būti šiek tiek mažesnė. Iš tešlos gabaliukų padarykite rutulius, suplokite, atskirai suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Šaldytuve tešlą laikykite 40–60 min.

Paruoškite pyrago įdarą. Nuskuskite obuolių žievelę, supjaustykite juos gabalėliais, išlukštenkite granato sėklas. Sumaišykite obuolius ir granato sėklas su cukrumi, prieskoniais ir likusiais ingredientais. Iš didesnio tešlos gabalo iškočiokite rutulį. Tešla padenkite kepimo formą, kraštus apipjaustykite. Mažesnį tešlos gabalą taip pat iškočiokite ir supjaustykite  juostelėmis. Sudėkite paruoštą įdarą, o viršų skersai ir išilgai apdenkite tešlos juostelėmis. Kraštus apipjaustykite, padailinkite pirštais, o pyrago viršų aptepkite trynio ir vandens plakiniu. Pyragą dėkite į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–45 min. Skanaus!


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: