Teatrų festivalio starte – meilės dvasia

Vasario 14 dieną Biržų kultūros centre prasidėjo XIX profesionalių teatrų festivalis „ Žaldokynės kraštas“.

Biržai ir vėl alsuoja teatrų festivalio nuotaika. Nei finansiniai nepritekliai, nei besikeičiančios politinės valdžios neįveikė tradicijos, gyvuojančios jau devyniolika metų. Šiandien biržiečiai gali didžiuotis savo mieste galėdami išvysti spektaklius, į kuriuos ne visada išsiruošia didmiesčiuose gyvenantys žmonės. Smagu ir tai, kad nebereikia pavydžiai žiūrėti į kaimyniniame rajone vykstančio festivalio programą – „Žaldokynės krašto“ repertuaras tikrai nenusileidžia kokybe ir įvairumu. Į Biržuose rodomus spektaklius atvažiuoja ir kaimyniniuose rajonuose gyvenantys teatro mylėtojai.

Po meilės ženklu

Praėjusį šeštadienį prasidėjęs teatrų festivalis startavo šv. Valentino dieną. Šventės atidarymo vakarą meilės motyvas buvo itin ryškus. Biržų kultūros centro įspūdingi šokėjai (Danguolės Kalkienės vadovaujamas kolektyvas „Raitytinis“), šokančios ir muzikuojančios moksleivės Godos Kutraitės dainavimas, festivalio šeimininkų ir garbių svečių pasakytos kalbos tarsi pamažu kėlė scenos uždangą. Už jos – raudonomis rožėmis nuklota scena Kauno dramos teatro spektakliui, kuriame papasakota iš meilės vieni kitiems trūkumo pražuvusios šeimos istorija. „Mylėkime meną, mylėkime vieni kitus“, – festivalio atidaryme linkėjo Biržų kultūros centro direktorius Romas Lesevičius. Jis dėkojo rėmėjams ir centro darbuotojams, be kurių indėlio „Žaldokynės kraštas“ negyvuotų.

Visus mylinčius ir mylimus su šv. Valentino diena sveikino bei gerų emocijų linkėjo Seimo narys Aleksandras Zeltinis.

„Stiprus miestas ir kraštas, kuris turi tradicijas. Festivalis liudija, kad Biržai nėra skylė… Teatras – galimybė sau pasilikti žodžius, vertinimus ir tiesiog stebėti… Tai galimybė pajusti virsmą, pabūti budeliu, auka, nugalėtoju, pralaimėtoju ir taip pamažu artėti prie savęs“, – kalbėjo Biržų rajono merė Irutė Varzienė. Jos pastebėjimu, simboliška, kad artėjant Vasario 16-ajai festivalis prasideda Nacionalinio Kauno dramos teatro spektakliu „Gentis“.

„Spektaklio esmė – tai, kas mus laiko šioje žemėje. Be savo šaknų mes esame niekas“, – kalbėjo rajono vadovė apie spektaklį ir per Šimonių genties patirtį pasakojamą šeimos, bendruomenės, valstybės vienybės pamatą.

Spektaklis pastatytas pagal I. Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“. Režisierius – Agnius Jankevičius, „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijoje Boriso Dauguviečio auskaru už novatoriškas idėjas apdovanotas menininkas.

Festivalis truks iki vasario 27 dienos

Sekmadienį Biržuose rodytas Vilniaus mažojo teatro spektaklis taip pat alsavo aistra. Pagal J. Tumo – Vaižganto apysaką „Dėdės ir dėdienės“ pastatyto spektaklio režisierė Gabrielė Tuminaitė 2013 metais gavo apdovanojimą. Druskininkuose vykusiame tarptautiniame teatro festivalyje „Vasara“ režisierei įteiktas apdovanojimas „už nesentimentalią sentimentalios aštuonioliktojo amžiaus pjesės interpretaciją“. Dvi savaites truksiančio festivalio metu bus parodyta dešimt profesionalių šalies teatrų spektaklių. Du iš jų – jaunimui ir vaikams.

„Dėdės ir dėdienės“ – vienas iš Biržuose rodytų spektaklių, į kuriuos žiūrovai nupirko daugiausiai bilietų. Daugelis norėjo pamatyti festivalio atidaryme rodytą „Gentį“. Beveik visi bilietai jau išparduoti ir į festivalio uždarymo dieną vyksiantį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklį „Altorių šešėly“ pagal V. Mykolaičio – Putino to paties pavadinimo romaną.

Biržiečiai ir svečiai turės galimybę dalyvauti diskusijoje „Koršunovų Biržai“. Apie kūrybos ištakas, menininko vietą šiuolaikiniame pasaulyje su žemiečiais kalbėsis teatro režisierius, dramaturgas, scenografas Oskaras Koršunovas, filosofas, teatralas Ervinas Koršunovas ir jų draugai. Diskusija vyks po Oskaro Koršunovo teatro spektaklio „Miranda“, į susitikimą galės patekti visi norintys – bilieto pirkti nereikės.

Rytoj žiūrovų laukia komedija

Vasario 18 dieną (trečiadienį) teatro mylėtojai kviečiami į susitikimą su Klaipėdos dramos teatru. Klaipėdiečiai parodys dviejų dalių komediją – I. Turgenevo „Įnamis“. „Tai pjesė apie karalius, netikėtai pavirstančius juokdariais, ir apie juokdarius, pavirstančius karaliais. Tai pjesė apie žmogiškumą ir jo pergalę – sunkią, skaudžią, kainavusią daugybę pažeminimų, tačiau neabejotiną pergalę“, – rašoma spektaklio anotacijoje.

Arvydo Lebeliūno režisuotame spektaklyje vaidina ir puikūs artistai, tarp kurių – legendinis kino ir teatro aktorius Vytautas Paukštė.

Penktadienį į teatrą turėtų skubėti ne tik paaugliai ir jaunimas, kuriems skirtas Menų spaustuvės „Atvira erdvė“ spektaklis „59’ Online“.

Muzikiniame koliažų spektaklyje, kurio kūrėjai buvo pristatyti ir pelnė „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimus, – daug įvairių muzikos žanrų, veikia dainuojantys aktoriai bei muzikos atlikėjai.
Alfreda Gudienė

siaures_rytai

 


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: