Lietuviški pomidorai jau parduotuvių lentynose: kokius dažniausiai renkasi gyventojai?
Pomidorai jau ne vienus metus užima išskirtinę vietą lietuvių virtuvėje. Ypač pavasarį jie naudojami salotoms, padažams ir net pagrindiniam patiekalui ruošti bei suteikia galimybių išbandyti pačius įvairiausius skonius. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai pavasarį vis dažniau šią daržovę deda į krepšelius – pomidorų pardavimai šiemet, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 3,2 proc.
„Išanalizavę pardavimų duomenis galime teigti, kad pomidorų paklausa šį pavasarį ir toliau auga. Iš viso balandį parduodama daugiau kaip 400 tonų pomidorų. Pardavimai didėja ir dėl pomidorų rūšių gausos parduotuvėse. Be to, pirkėjai vis labiau vertina kokybę ir skonį, nebeieško pigiausio varianto“, – sako V. Budrienė.
Pasak jos, kokybiškų pomidorų perkama ištisus metus, tačiau pavasarį jų parduodama daugiau dėl pirkėjų įpročio valgyti daugiau salotų, rinktis šviežio derliaus daržoves ir, žinoma, pirmenybė teikiama lietuviškiems pomidorams. Šiemet lietuviškų pomidorų parduoda dvigubai daugiau nei praėjusiais metais, teigia komunikacijos vadovė.
Parduotuvėse galima rinkti iš daugiau kaip 20 rūšių pomidorų, tačiau pirkėjai išlieka ištikimi tradicinėms lietuviškų pomidorų rūšims ir dažniausiai renkasi įprastus raudonuosius pomidorus. Taip pat pastebima, kad sparčiai populiarėja ir vynuoginiai pomidoriukai su šakelėmis.
Pavasarį – natūralus šviežių pomidorų poreikis
Lietuviškus pomidorus prekybos tinklui tiekiantis įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis pasakoja, kad šį sezoną auginimo sąlygos buvo ypač palankios, todėl ir švieži pomidorai prekybos tinklus pasiekė anksčiau, o jų paklausa – nuolat auga.
„Daržovėms auginti apsitelkiame naujausias technologijas ir naudodami išmanaus apšvietimo sistemas jau ne pirmą sezoną galime džiaugtis ankstesniu pomidorų derliumi. Žinoma, kad galėtume pirkėjams jų pasiūlyti, ruoštis pavasario sezonui pradedame dar lapkričio mėnesį. Tokiu būdu galime užtikrinti ir itin ankstyvą pomidorų pasiūlą. Pastebime jos poreikį, nes pavasarį natūraliai norisi šviežių daržovių“, – teigia M. Pupienis.
Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad nors
lietuviai labiausiai mėgsta tradicinius raudonus pomidorus, kitokios spalvos
daržovės po truputį taip pat skinasi kelią į pirkėjų krepšelius.
„Nors kol kas dar esame konservatyvūs valgytojai, vis dažniau dairomės skonių įvairovės. Po truputį pastebime susidomėjimą egzotiškesniais juodaisiais ar geltonaisiais pomidorais, tačiau jie kol kas dar nėra tokie populiarūs kaip raudonieji. Galbūt tam įtakos turi ir tai, kad tradiciniai apvalūs pomidorai turi mažiau sulčių ir tinka tiek salotoms, tiek padažams ar kaip garnyras“, – sako M. Pupienis.
Pomidorai išsiskiria ne tik skoniu, bet ir turi daug vitaminų, mineralinių medžiagų ir antioksidantų. Pomidorai yra puikus skaidulų šaltinis, todėl gerina virškinimą. Šiose daržovėse gausu vitaminų A, B6, B1, B3, K, C, kalio, kalcio, magnio, folio rūgšties. Pomidoruose esantys antioksidantai karotinas ir likopenas padeda apsaugoti organizmą ir išlaikyti jį sveiką.
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!